• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]
    LUCIE
    LUCIE --- ---
    Jj, sauna je dobra, v zime saunuju tak jednou tydne uz odmalicka (a pekne podomacku - kamna na drivi, nekdy dokonce vybehneme ven na snih :) ale zase neverim, ze je to vselek. Ryme a chripce se clovek vetsinou stejne nevyhne, proste to na vas nekdo na ulici prskne a je to. Taky nemuzu rict, ze bych byla otuzila. Jsem proste zastance nazoru, ze sauna je dobra na dusi :-) To je koneckoncu vic nez dost :-)
    TLACHAC
    TLACHAC --- ---
    FALLENANGEL: muzete mi jeste poradit dalsi finty, rady ci doporuceni k indianske saune. jak ke stavbe, tak k bylinkam atd.. chystam se ji ted vyzkouset...treba jake bylinky z tech co se ted daji koupit? jak dlouho zhavite kameny? jak velka je ta konstrukce? atd...
    JAMES_DICK
    JAMES_DICK --- ---
    v podoli je taky parni zdarma,ale imho to neni proste ono. navic je tam hroznej provoz...
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    Tak tady u nás v Třebíči (heč, v porodnici nám mimino nevyměnili ;) ) máme parní saunu v ceně bazénu.

    MMCH: S nostalgií vzpomínám na dětská léta, kdy jsme stavěli indiánskou saunu. Konstrukce z lískových prutů přikrytá igelitem a izolovaná dekami. Uprostřed byla díra, do které se naházely v ohni rozpálené kameny, které se polévaly vodou. Na kameny se vždycky naházela čerstvá máta, která nám tady roste jako plevel. Potom hup do rybníka, nebo do sněhu... paráda. (Slyšel jsem, že není od věci na kameny místo máty naházet konopí).
    NUFINKA
    NUFINKA --- ---
    MUFLONEK: ;-)))
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    aha.o))) to pak jo.o)
    NUFINKA
    NUFINKA --- ---
    MUFLONEK: nerikam ze neni kote ;-) Kdyz juknes niz na kontext v jakem sem odkaz nahazovala, zjistis ze ten obyc saunu vubec neresi ;-)
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    NUFINKA: no ona to pravda není infra.o) ona je to klasická sauna.o))) a navíc pan Václav k tomu je prostě bonus.o)
    NUFINKA
    NUFINKA --- ---
    TARGI: porovnavat Prahu / mimoprahu je v mnohem zcestne....


    MUFLONEK: mufli klasika jo, infra sem levnejsi v Praze jeste nepotkala
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    TARGI: hm tak to my dáme na Pražačce za hodinu 60 až 70 Kč za hodinu... - a pan Václav nám od naproti nosí i pivo.o)
    TARGI
    TARGI --- ---
    TARGI:

    vstup do klubu 1 - vířivka, pára, infra sauna, odpočívárna 60 min 120Kč

    U nas na malomeste je luxus i tohle :)
    TARGI
    TARGI --- ---
    NUFINKA: to ze neni drahy?? :)))
    Holka ja jsem z levnyho kraje mimo prahu vis a tady dame 60 -70 kacek za saunu, kde pak muzu byt treba celej den... a ne jen 110,- na 45 min :)
    MOSQUITO
    MOSQUITO --- ---
    Mno vidis, neco podobneho se deje o par metru nize TJ Sokol Zizkov (hned vedle Matrixu)..letos sice bez me ucasti, ale scenar je velmi podobny..az na to ze cyklus je pravidelny tydenni..:]
    a btw o tom, ze je saunovani rozkos pro telo i dusi je naprosto jasna zalezitost.:]
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    Ahoj, sauna je super věc.o)
    Chodíme do sauny Na Pražačce - je tam moc milý pan saunér. Udržujeme 14denní intervaly. Je nás už banda - holky, kluci dohromady. Děláme tři kolečka. Navzájem se drbeme - jednak máme takové umělohmotná drbátka do sauny, občas donesu i masážního ježka. A mimo sauny je oblíbenou hračkou mrdohlav a zádomrd.o))) Sauna je bezva relax. Po sauně zajdeme ještě do přilehlé hospůdky.o)

    A v plánu je i ,až bude mrznout a bude sníh, sauna na Olšance - protože ten bazén venku má své kouzlo.o))))
    MOSQUITO
    MOSQUITO --- ---
    book :]
    NUFINKA
    NUFINKA --- ---
    TARGI: tady to tak draho nevyjde a podnik je moc fajn....
    http://www.amitar.cz/html/infrasauna_fr.htm
    TARGI
    TARGI --- ---
    Nejradsi mam suchou saunu, resp znam suchou a parni i kombinovanou...
    Infra neznam, vzhledem k jeji pomerne financni narocnosti :)
    TARGI
    TARGI --- ---
    jee, to je fajn ze tu tenhle klub je book :)
    Saunu vrele doporucuju....
    SHKRK
    SHKRK --- ---
    zkouseli jste ineepee
    KAI
    KAI --- ---
    Jak se správně saunovat

    Než začnete:
    Vyhraďte si na regeneraci svých sil dostatek času, přinejmenším 2 hodiny. Do sauny nechoďte s plným žaludkem, ale také ne hladoví. Doporučujeme chodit do sauny ve skupině se svými známými, je to vhodný čas na vzájemné pobavení se v dnešní uspěchané době. Ale nedoporučujeme řešit tímto způsobem obchodní schůzky. Poraďte se s lékařem, zda je pro Vás saunování vhodné s ohledem na Váš zdravotní stav.

    Prohřívání:
    Před samotným vstupem do prohřívárny by se měl každý návštěvník řádně osprchovat a především se osušit, aby do samotného prostoru potní místnosti nevnikalo mnoho vlhkosti. Relativní vlhkost v potní místnosti by se měla pohybovat kolem 15% a průměrná teplota kolem 90°C.
    V sauně používejte ručník nebo prostěradlo, plavky jsou nevhodné, můžete se v nich snadno zapařit nebo si způsobit vyrážku.V potírně se pohodlně posaďte či ulehněte (ideální) a vyčkejte než se dokonale prohřejete a spotíte (cca 10-20 min, individuální). Klasický a často prováděný sed v podobné pozici jako bychom seděli na běžné židli není příliš vhodný. Může docházet k velkému rozdílu teplot mezi chodidly a hlavou saunujícího se člověka. Tento rozdíl teploty dosahuje i několika desítek °C. Takovýto rozdíl teploty není pro lidský organismus přirozený a dochází k velkému namáhání termoregulačních mechanismů. U některých jedinců se proto může tato nedostatečnost projevit závratěmi nebo bolestmi hlavy.
    Chcete-li, polijte horké kameny aromatickou esencí. Zároveň si masírujte kůži končetin kartáčem nebo jinými k tomu uzpůsobenými pomůckami. Tato činnost pomáhá otevírat kožní póry a vyplavovat nečistoty z kůže a podkoží. Zároveň urychluje pocení a tím i zlepšení termoregulace.

    Ochlazování:
    Pod sprchou spláchněte pot pokaždé před i po vypocení. Schlazení je ideální v našem ochlazovacím bazénu. Do ochlazovací lázně vstupujeme s rozvahou a pozvolna. Není příliš vhodné do bazénku rovnou skočit. Toto platí především pro starší osoby, ale také pro některé sportovce. Dochází zde ke skokovému nárůstu krevního tlaku.
    V ochlazovací lázni bychom měli projít třemi postupnými režimy. Ihned po vstupu nám začne být chladno. Cévní kapiláry v podkoží jsou roztažené a nastavené na režim co největšího odvodu tepla. Po vstupu do lázně se začnou rychle stahovat a doslova vtlačovat krev z podkoží do vnitřních orgánů. Dochází k "masáži" vnitřních orgánů a vyplavování různých možných usazenin do krevního řečiště.
    Zde nastává druhá fáze kdy nám přestane být ve vodě chladno a cítíme se příjemně. Pocitu komfortu můžeme také napomoci tím, že se ve vodě nebudeme pohybovat. Vrstvička vody těsně kolem těla se ohřeje a únik tepla z organismu není tak razantní.
    Po prvním prohřátí je možné saunování doplnit celkovou nebo cílenou masáží.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam