• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]



    Správné saunování je věda


    Tento klub by měl sloužit k získání různých informací, rad a tipů. Na nástěnce můžete najít pár odkazů věnovaných této proceduře. Cennější však mnohdy budou názory a rady jednotlivců tady v diskuzi. Saunu známe hlavně jako zařízení, které má blahodárné účinky na zdraví člověka, především výborný preventivní účinek. Pravidelné saunování posiluje obranné schopnosti lidského organismu a snižuje výskyt různých onemocnění. Dále se sauna využívá jako prostředek k postupnému otužování i jako prostředek ke zvyšování kondice.

    Byl bych rád, kdyby alespoň něco z toho posloužilo byť jen jedinému člověku, a na základě tohodle auditka by se rozhodl saunu zkusit. Zjistil jsem totiž, že je v mém okolí mnoho lidí, kteří nemají ani ponětí o tom, jak blahodárné účinky sauna má.

    Napadlo mě, že by nebylo od věci, kdybyste sem linkovali sauny, které navštěvujete, nebo ve kterých jste alespoň jednou byli a napsali, zda jste byli spokojeni, či ne (rozlišit, jestli se jedná o spokojenost s obsluhou, s prostředím nebo cenama, samozřejmě i negativní zkušenosti) časem bych to nějak vimplantoval na nástěnku aby v tom byl pro případné zájemce v daných lokalitách přehled. Časem by mohla vziknout nějaká tabulka, kde by byl výběr saun v určitém městě doplněný referencema spokojených/nespokojených uživatelů.

    Nevím však, jestli bych měl na to, to nějak přehledně a jednoduše udělat. Kdyby byl proto nějaký zájem o spolusprávcovství a případnou pomoc s tímhletím, ozvěte se mi pls do pošty.




    rozbalit záhlaví
    QUIP
    QUIP --- ---
    XCIDER: Na Olsance dole, nebo nahore na strese hotelu? 80°C je v suche saune opravdu malo. V nedeli jsme na arbesaku meli 101°C a mirne to kleslo, jak se o nas vzduch ochlazoval (asi na 98°C)
    Na Olsance (na strese hotelu) jsem dlouho nebyl, ale driv se tam teda moc na horni pozici vydrzet nedalo.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    dneska jsem byl v saune, poprve asi po 3 letech a musim rict ze super! mel jsem uz par dni takovou vleklou rymu, ktera sice neprechazela do regulerni nemoci, ale dost me stvala, jsem zvykly mit dychaci cesty pruchodne. a to mi opravdu krasne uvolnilo, uz zase dycham volne nosem.
    jinak, byl jsem na olsance, a trochu me prekvapilo, ze teplota se tam pohybovala tak mezi 75-80°C, mel jsem za to ze v suchych saunach by melo byt vic. byl jsem uplne na horni lavici a nebyl problem tam vydrzet 10-15 minut, co jsi tak pamarutuju, kdyz jsem si naposledy daval saunu, po 5 minutach uz jsem pocital vteriny( akapky potu na zadech)...
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    FYI: nikam jsem nesla, pres den se to rozjelo "naplno" klouby, hlava a tak (teplomer v praci v lekarnicce má zafixovanaou teplotu 35,6°C víc ani ň) tak jsem to radši neriskovala.....
    SPUNT
    SPUNT --- ---
    Za mě je to tak padesát na padesát.... občas to pomůže, občas to nemoc zhorší.... je to hodně o pocitu. Tělo si prostě řekne....:)))
    EM303
    EM303 --- ---
    DJFRACTAL: jj to jsem četl taky že když je tělo "napadeno" tak se do sauny nemá chodit protože je v té fazy narušena tělesná termoregulace.
    U mě to bylo tak že když na mě něco lezlo, cítil jsem příznak, tak jsem utíkal do sauny přesně s tím že když se mega prohřeju a vypotím tak to v sobě zabiju. Výsledek byl takový, že do par hodin se mi to rozjelo uplně naplno...
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    VODOMERKA: tak jasnačka, ale s chřipkou jde v ruku v ruce teplota, tady bych se fakt do sauny nehrnul... jinak bakterie v sauně přežijou jen velmi špatně, pochybuju že by se tam šířily, samozřejmě některým odolným bakteriím a virům je to asi jedno ale nikoho s ebolou jsem v sauně ještě nezpovídal... /existují některá kožní onemocnění, která jdou prý chytit v sauně, ale je to takové to spíše jedna babka povídala/

    též bude záležet jak je sauna horká a jak je sedící lavice vysoko u stropu, sem tu psal že my míváme 105°C to už pak po půlhodině fakt nic jen tak nepřežije

    při obyčejném nachlazení jsem do sauny chodil a pil jsem tam horký vývar ze zázvoru, prostě jsem věřil tomu, že čím více se vypotím tím rychleji se uzdravím, ale nemám pocit že to nějak extra fungovalo, o moc lepší výsledky byly při kombinaci sauna/vodka :)

    taky jsem někdy četl že sauna může být prospěšná v tom, že tělu horečku simuluje a imunitní systém se pak více "snaží" na druhé straně jsem taky četl opak, že sauna imunitní systém oslabuje a při jakékoli somatické nemoci se vůbec nedoporučuje
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KALIBAN:
    DJFRACTAL: myslete i na ostatni saunery! ti za chripku urcite nepodekujou...
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    s horeckou do sauny ne, ale jinak klidne jo, sice to nepomuze ani neuskodi, ale neni tam zadne "ne", pri nachlazeni to nachvilku ulevi, ale sauna te taky rychle vysílí, takže tam stejně dlouho nepobudeš
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    FRENNET: a ja mam presne opacnej nazor... jdi. Dej si to easy, zadny 20ti minutovy masakry.. teplo a vypoceni ti pomuze... a bud te to uplne zabije a budes muset stravit dva dny proste v posteli, nebo ti to pomuze... me to zatim nikdy neuskodilo.. (jasne ze tam nejdu s 39horecky ze)
    IF_
    IF_ --- ---
    FRENNET: Ono to ani neni prijemny kdyz jsi nachcipana a zdravi to nepomuze.
    EM303
    EM303 --- ---
    FRENNET: to ti spíš uškodí. Do sauny bys chodit neměla když jsi nachcípaná - mužeš nakazit ostatní.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    hele, asi blbej dotaz, ale
    jsem trochu nachlazena (armáda kapesníků kolem a z toho i kašel), můžu do sauny?
    imho by mi to pomohlo se prohřat a tak vyhnat nachlazení z tela.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    QUIP: kdyz tam clovek chodi pravidelne, tak se ty ceny daj domluvit, my tam chodili asi rok a vzdycky sme platili tusim cca 500 bez ohledu na pocet lidi. vyhody jsou nesporne v tom, ze tam ma vic tech saun, takze nebejva problem s terminama, a uplny soukromi v celym prostoru sauny, takze si clovek muze dat pauzu s pitim u tv a pak zas pokarcovat v saunovani
    QUIP
    QUIP --- ---
    CYBERKOTLIK: diky za tip, ceny trochu vyssi, ale zase chapu, ze to je proste trochu jiny typ sluzeb, nez verejne saunovani.
    Prave jsem se vratil z Arbesaku, prijemne unaveny, akorat odpadnout do postele. :)
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    IF_:
    QUIP: tam hned za rohem toho arbesaku je prijemnej podnik s nekolika privatnima saunama a bazenkama, jeden cas sme tam chodili po treninku: http://saunaplus.webnode.cz/
    HERKULES
    HERKULES --- ---
    IF_: ty vůbec to zapomínání, viď? :-)
    SLUCKER
    SLUCKER --- ---
    Neco k tomu ochlazování se po sauně, není nad klasický sníh..;)

    Red Heat (1/10) Movie CLIP - You Should Be Used to the Heat (1988) HD - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=jGyeg6aSsng&list=PLCC468934A88DE622&index=52
    IF_
    IF_ --- ---
    PODFUCK: Já to tam mám ráda, tohle se stane fakt jednou za čas v poměru toho jak tam chodima jinak mi to tam vyhovuje - až na ceny.

    Když už o nich píšu,minule se mi tam stala věc... Jela jsem tam a byla nějak rozrušená z práce a asi moc nepřemýšlela, u vstupu mi řekli šatny sektor D a já šla do F... takže mi to nefungovalo. Tak jsme se přesunula do D ale až po saunování zjistila, že jsem si nepřesunula boty (měla jsem krátkou sukni a kozačky). A boty nikde. No cesta domů v zakoupených žabkách z tamějšího obchodu s plavkama byla supr.
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    IF_: Cestlice jsou kapitola sama pro sebe, jel jsem tam minulej tyden rovnou z treninku a nikdy vic.
    IF_
    IF_ --- ---
    PODFUCK: A v Podolí se mačkaj na sebe a ani neni vidět do sprch :D
    IF_
    IF_ --- ---
    PODFUCK:Tak tyhle týpci chodí dost do Čestlic. A nijak se to nesnaží skrývat, že civěj... Bohužel to tam platí i pro jednoho saunaře. Dokonce mi už nabízel vstupy zadarmo:))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam