• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]



    Správné saunování je věda


    Tento klub by měl sloužit k získání různých informací, rad a tipů. Na nástěnce můžete najít pár odkazů věnovaných této proceduře. Cennější však mnohdy budou názory a rady jednotlivců tady v diskuzi. Saunu známe hlavně jako zařízení, které má blahodárné účinky na zdraví člověka, především výborný preventivní účinek. Pravidelné saunování posiluje obranné schopnosti lidského organismu a snižuje výskyt různých onemocnění. Dále se sauna využívá jako prostředek k postupnému otužování i jako prostředek ke zvyšování kondice.

    Byl bych rád, kdyby alespoň něco z toho posloužilo byť jen jedinému člověku, a na základě tohodle auditka by se rozhodl saunu zkusit. Zjistil jsem totiž, že je v mém okolí mnoho lidí, kteří nemají ani ponětí o tom, jak blahodárné účinky sauna má.

    Napadlo mě, že by nebylo od věci, kdybyste sem linkovali sauny, které navštěvujete, nebo ve kterých jste alespoň jednou byli a napsali, zda jste byli spokojeni, či ne (rozlišit, jestli se jedná o spokojenost s obsluhou, s prostředím nebo cenama, samozřejmě i negativní zkušenosti) časem bych to nějak vimplantoval na nástěnku aby v tom byl pro případné zájemce v daných lokalitách přehled. Časem by mohla vziknout nějaká tabulka, kde by byl výběr saun v určitém městě doplněný referencema spokojených/nespokojených uživatelů.

    Nevím však, jestli bych měl na to, to nějak přehledně a jednoduše udělat. Kdyby byl proto nějaký zájem o spolusprávcovství a případnou pomoc s tímhletím, ozvěte se mi pls do pošty.




    rozbalit záhlaví
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    SQUZZA: voni tam maj nejakej problem s hygienou nebo cim, takze bazenek je tam jen na okrasu a ne na ochlazovani.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    KALIBAN: dobra hlaska na webu: 'vnitřní ochlazovací bazének zrušen - aby mohla být zachována cena sauny 170,- /Pokud je bazén napuštěn-nevstupujte a k ochlazení použijte sprchy/' :D

    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    VALENTINA: Do Stepu a asi i kamkoliv jinam musis chodit pres obed.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    KALIBAN: vím, že to bude znít asi blbě, ale mě víc vadilo těch několik málo chlapů na té pražačce, než 80 nahých zadků ve Stepu:), a to nejsem nějak zvlášť stydlivá, ale na té pražačce jsem se cítila fakt blbě:) Saunia jsou ty Butovice? to je strašně daleko, to nedám.
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    VALENTINA: ze by se to tam hemzilo zenskejma to uplne rict nemuzu, ani prostredi me nejak neoslovilo.
    v tyhle lokalite bych zkusil isaunu http://vinohrady.isauna.cz/ ale pokud tam chodis v dobe od sesti do deviti vecer, tak bude plno vsude a step je aspon rozumne velikej (i kdyz drahej)

    jinak jsem byl znova v saunii a za polovicni cenu nez step neomezenej cas a lidi vyrazne min se me osobne libi... po ceslicich ji pasuju na prvni volbu co se verejnejch saun tyce
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    Byl jste někdo v sauně na Pražačce(praha 3), bydlím kousek a chtěla jsem to zkusit, ale jak jsem tam jen nakoukla, tak mě to odradilo, přijde mi, že tam chodí jen chlapi...jinak chodím do Stepu do Vysočan a tam mi občas vadí to množství lidí a cena.
    EM303
    EM303 --- ---
    Tak po delší době jsem zašel v Dejvicích do arealu ČVUT do takzvané SAUNA DEJVICE.
    A musím říct, že je to pro mě never more.

    Dal jsem tomu košem už cca před dvěma roky - nevim co jsem čekal že by se tam mohlo posunout kupředu.
    Celkově ale nevyhovující prostředí, těch detailů které kazí pohodlí a relax efekt sauny je příliš mnoho na to je vypisovat. Cena je naprosto nehorázně přemrštěná na to že je to po podolí hned druhé nejhorší prostředí.

    Už tenkrát mě vadilo naprosto nulové vychování gerontů, kteří tam z velké části chodí, ale to co jsem tam zažil včera byl fakt už vrchol. Aspoň že se tyhle dobytci koncentrujou tady a jinam moc nelezou.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    QUIP:
    princip jak byvalo na hradech ci zamcich..
    kamna byla pres stenu, komornik zvenci prikladl a vynasel popel a teplo z kamen slo do mistnosti za stenou

    apropo, pokud by nekdo nevedel, objevil jsem zajimave misto kousek od bratislavy (Chorvatsky Grob). prirodni jezirko s horkou vodou z vrtu. Bud primo horka voda necelych 50 stupnu v metr apul hlubokem bazenku nebo mirne ochlazena voda v prilehlem jezirku. Ted v zime to muze byt fajn
    GREGI
    GREGI --- ---
    IF_: jj u nas je takova velka tuje venku a kdyz napadne snih tak se nachyta na vetve, pak staci prijit a zaklepat a je nejlepsi ledova sprcha... jen skoda ze je tam vzdy snehu tak na 3 "sprchy" ;))
    GREGI
    GREGI --- ---
    tak sem si poridil cepici z www.do-sauny.cz a musim rict ze nic extra. co mi fakt vadi:

    1, videl sem cloveka s cepici kterou koupil v rakousku, material byl nejmene 3x tlustci tudiz cepice vydrzela chladit celych 15 minut, tahle je opravdu tenka a jiz po 5 minutach zacina byt rozpalena. 2, strasne pousi chlupy, mam jich vzdy plne oci pusu celeje oblicej a nejdou moc dolu. 3, ty poutka na zavazovani co jsou na usich by chtelo minimalne prosit protoze se hned napoprve utrhly...

    no ale jinak si saunu s cepici po x letech saunovani bez ni mnohem vic uzivam:) mohu jen doporucit ale chtelo by to nejakou kvalitnejsi... pokud ma nekdo tip uvitam ho;)

    IF_
    IF_ --- ---
    Dnešní Čestlice v minus deseti s chlazenim na sněhu bomba, konečně má to saunování grády:)
    QUIP
    QUIP --- ---
    DJFRACTAL: jj, presne tak bych si to predstavoval, ze bys mel z venku jen to prikladani a zbytek by byl zamozrejme cely uvnitr. Ale zaroven je fakt, ze jsem tohle nikde nevidel, tak nevim, jestli to vubec nekdo takhle zkousel realizovat :)
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    QUIP: jako jo, ale stejne ty saunové šutry by měly být úplně u toho zdroje tepla, no a musíš mít k nim přístup na házení vody a vůbec... já se bavím o finské sauně kdy jde hlavně o to zvlhčování vzduchu no a to bys měl mít možnost dělat z místa kde sedíš a ne nijak jinak - takže jo - pokud to pujde navrhnout tak, že se dřevo bude ládovat zvenku a kotel se šutry bude uvnitř tak "nakonec proč ne?" :)
    QUIP
    QUIP --- ---
    DJFRACTAL: nevidel bych to tak tragicky, v saune jsi tak 10 - 15 minut a tak dlouho to jiste bez prikladani vydrzi. Naopak to ma vyhodu v tom, ze v saune budes mit cisto - zadne trisky, popel, kour.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    DJFRACTAL:
    no, pokud soucasti sauny nebude lokaj, tak asi ano :)
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    HAWKS: no.. je to trochu crazy :) fungovat to bude, ale nevim jestli je to zrovna prakticke - vzdycky kdyz budes chtit prilozit budes muzet zvednout zadek, vyjit ze sauny a... no nevim nevim
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    QUIP:
    presne toto jsem mel na mysli..ze priklada se zvenci a teplo se emituje vevnitr
    QUIP
    QUIP --- ---
    DJFRACTAL: jasne, cekat musis, ale u te elektricke jen prijedes vymrzlej z venku domu, cvaknes vypinacem, vynosis treba nakup z auta, das si jidlo, nebo zkratka udelas cokoliv jineho doma... a pak jdes rovnou do sauny. Neresis nejake rozdelavani ohne a prubezne prikladani jeste pred tim, nez se sauna vyhreje.

    Jinak samozrejme souhlas s tim, ze je to proste jiny zazitek. Kdybych si mel stavet svoji saunu, asi bych ji udelal kombinovanou s elektrikou i drevenym topenim! :) Kdybych mel cas a naladu na ten cely ritual s rozdelanim ohne atd., tak bych si zatopil drevem a pokud bych nejak neplanovane chtel jen narychlo zapnout saunu, pouzil bych elektriku.

    A co se tyce toho dotazu HAWKS, tak asi slo o to, jestli se priklada zevnitr potirny, nebo zvenku. Myslim, ze existuji obe varianty a opet ma kazda svoje vyhody a nevyhody.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    QUIP: njn, ale i u te elektricke musis cekat minimalne trictvrte hodky nez se to vyhreje, a to vlastní "teplo" je jiného charakteru (ja to pocituju tak, ze kdyz si odmyslim tu vuni dreva, tak "teplo" v elektricke saune je ostrejsi ale zaroven mene intenzivni, zatimco v drevem vytapene je to teplo silnejsi ale zase tlumenejsi, takove prirozenejsi)

    HAWKS: cyo tak s tim sem se jeste nesetkal, saunova kamna mimo saunu? nevim jestli se dobre chapeme, ale topeni zvenci mi nedava vubec smysl
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    DJFRACTAL:
    nene myslel jsem, zda to samotne topeni je zvenci, nikoliv uvnitr saunovaciho prostoru
    QUIP
    QUIP --- ---
    DJFRACTAL: provoz na drevo bude asi urcite levnejsi, ale bude to podstatne narocnejsi jak na stavbu, tak i na provoz / udrzbu.
    Ale kdyz to nekdo bude mit jako cely ten ritual s tim spojeny, tak proc ne. Vetsina lidi asi spis chce jen cvaknout vypinacem a mit saunu ready :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam