CORNELA: Já se na tohle téma maličko rozepíšu, protože se s tímhle názorem setkávám často, ale obvykle bez dalších argumentů - tak třeba to bude nějaké zde přítomné těhotné milovnici sauny k užitku.
Pokud jde o škodlivost saunování během těhotenství, doporučuju těhotným trochu zagooglit. U těch vysokých teplot jde o to, že by vnitřní tělesná teplota neměla dlouhodobě přesáhnout nějakých 39 stupňů (podle některých studií to vede k vyššímu výskytu rozštěpu páteře u plodu). Takže tedy třeba několikadenní vysoká horečka ublížit může, ale během desetiminutovky v potírně se takhle opravdu nerozfajrujete. Trochu jsem se tím zabývala, protože mi bylo podezřelé, že všichni u nás křičí "těhotná do sauny, jen to ne!", ale argumentačně to moc podepřené nemají, a mně pořád vrtalo hlavou, jak to sakra dělají ve Finsku (tam je mimochodem výskyt zrovna těchto vrozených abnormalit hodně nízký). Já do sauny v obou těhotenstvích chodila cca do šestého měsíce, samozřejmě jsem to brala víc piánko, nižší patra, do bazénku jsem nechodila, vycházela jsem z toho, jak je mi to subjektivně příjemné. V šestinedělí samozřejmě vynechat, pak myslím není problém - o kojení mě vůbec nenapadlo přemýšlet, naopak jsem slyšela (ale to teda nijak ověřené nemám, leda vlastní zkušeností :)), že sauna působí blahodárně na laktaci. Obě děti zdrávy, to asi nemusím dodávat.