• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]

Správné saunování je věda

Tento klub by měl sloužit k získání různých informací, rad a tipů. Na nástěnce můžete najít pár odkazů věnovaných této proceduře. Cennější však mnohdy budou názory a rady jednotlivců tady v diskuzi. Saunu známe hlavně jako zařízení, které má blahodárné účinky na zdraví člověka, především výborný preventivní účinek. Pravidelné saunování posiluje obranné schopnosti lidského organismu a snižuje výskyt různých onemocnění. Dále se sauna využívá jako prostředek k postupnému otužování i jako prostředek ke zvyšování kondice.

Byl bych rád, kdyby alespoň něco z toho posloužilo byť jen jedinému člověku, a na základě tohodle auditka by se rozhodl saunu zkusit. Zjistil jsem totiž, že je v mém okolí mnoho lidí, kteří nemají ani ponětí o tom, jak blahodárné účinky sauna má.

Napadlo mě, že by nebylo od věci, kdybyste sem linkovali sauny, které navštěvujete, nebo ve kterých jste alespoň jednou byli a napsali, zda jste byli spokojeni, či ne (rozlišit, jestli se jedná o spokojenost s obsluhou, s prostředím nebo cenama, samozřejmě i negativní zkušenosti) časem bych to nějak vimplantoval na nástěnku aby v tom byl pro případné zájemce v daných lokalitách přehled. Časem by mohla vziknout nějaká tabulka, kde by byl výběr saun v určitém městě doplněný referencema spokojených/nespokojených uživatelů.

Nevím však, jestli bych měl na to, to nějak přehledně a jednoduše udělat. Kdyby byl proto nějaký zájem o spolusprávcovství a případnou pomoc s tímhletím, ozvěte se mi pls do pošty.

rozbalit záhlaví
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    THAIGRR: ajo. Tak to nestíhám ;)
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    BERRUNA: 19-21

SPIKE411: to se tak akorát mineme
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Někdy mezi 17:00 a 19:30 bych se tam taky mohl ukázat. :)
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    THAIGRR: v kolik půjdeš?
    SICKBOY4000
    SICKBOY4000 --- ---
    THAIGRR: Taky to mám dnes v plánu
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    jdu na kayak dnes večer
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SPIKE411: Hezkej business.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Příjemný to bylo, pán mě tam pustil o 20 minut dřív, že tam stejně moc lidí není, většinu času jsem se tam střídal s jedním párem, kus knížky jsem přečetl, tři patnáctiminutovky proložené sedmiminutovkami jsem stihnul, až po půl osmé se tam začalo hrnout víc lidí.
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    SPIKE411: ja dnes v sauně už byla..
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Od šesti jdu do Kayak Beach Baru, kdyby se někdo chtěl přidat.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    KRISHNA: Kolik za tu srandu chteji?
    KRISHNA
    KRISHNA --- ---
    Sarah v sauny vltava doporučuju..

KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Mám zas sebou krátký pobyt v Beskydech - Ondrášův dvůr. Takové pěkné stylové wellness, kam smí jen dospělé kusy. Byla jsem pozitivně překvapená, jek euforicky na mě působilo ochlazovací jezero, které bylo výrazně ledovější, než brněnské ochlazovací bazény, do kterých se běžně nořím. Chcu ještě. :-)
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Z vlastní zkušenosti víme, že po sauně se psychicky cítíme více v pohodě. Několik studií poukazuje ne fakt, že sauna nás dělá defacto "lepšími lidmi". Pomáhá také lidem s psychickým onemocněním a prohlubuje mezilidské vztahy.

Naše tělesná teplota stoupá, když jsme s někým, koho máme rádi. A podobně - lidi vnímáme pozitivněji, když se přesuneme spolu ze studena do teplého prostředí.

Sada estonských, amerických a finských výzkumů o vlivu zvýšené okolní teploty, saunování, a třeba i o držení a pití teplých nápojů dokazuje, že během a po saunování vznikla hluboká přátelství. Saunování nás dělá zkrátka milejšími. Přímo ovlivňuje emoce.

Urmas Hõbepappel, Liisa Hõbepappel, Silja Nellis, Siim Nellis:
    Sauna. History, culture, health, construction. 2023. Populus Alba.
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    KOOTCHA: ja teda mimochodem vsichni kdo tu saunu maji doma a to doma neni nejaky misto kde se bezne potkava vic lidi treba za ucelem nejakyho sportu ve stodole kdyz mas statek, tak tu saunu vyuzijes prvni rok nekolikrat a od te doby to bude jen skladiste nejakejch veci a vyuzivat se to nebude... ale treba budete vyjimka, osobne mi prijde ze mit saunu misto vecerniho filmiku pred spanim by teda bylo skvely
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    DJFRACTAL: ma to 2m na dylku. Tam se 4 nasackujeme a uprimne... vic lidi tady ani na prespani nebyva. Mam to primarne pro nas 4 doma. Akorat tam neni izolace, lavice jen v jedny urovni a ani jsem v tom nikdy nesedel (coz napravim). Ale jsemvdecnej za jakykoliv postrehy od zkusenejsich.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    MAR_TINA: to je až tak malinké, aha, pidi

No nevím jestli to stojí za to. Jedno z kouzel sauny je i to, že když příjde návštěva, tak ji můžeme saunou odměnit. Sociální aspekt, ta pohoda. S menší saunou, než aby si tam v pohodě pokecali aspoň 4 lidi, a necítili se omezeni (jeden třeba chce ležet, druhý sedět), bych se teda nesral.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DJFRACTAL: já byla v jedné v létě a byl to sud kulatý.
    V podstatě dvě úzké lavičky, takže tam v poloze umrlec mohli ležet dva lidi, 4 méně vysocí a méně nároční sedět.

Topí se v zadní části kamínkama a tak ten, co přikládá, leze přes ty, co sedí, nebo lze polena posílat. Ale stačí malá kamna a málo polen.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    KOOTCHA: on to nebývá "dokonalý sud", nebo jo? Je to na výšku protáhlé, aby se tam dalo hezky v sedě opřít ne? Já nevím, jen se ptám. Už je to strašně dávno, co jsem takovou nejakou sudosaunu viděl.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Díky. Kamarád si právě saunu loni stavěl, dost to studoval a když slyší o sudu, tak se křižuje. Já to tak neprožívám (tak si tam lehnu, no), ale zas nechci kupovat úplnou blbost. Zdá se, že to takovej průšvih nebude.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam