• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    LISTICKA: mě řikal doktor hlavně z toho prsa kojit a vydržet i přes tu bolest. pokud by to nepolevilo a přišla horečka, tak pro antibiotika.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    Tak mám zánět prsu. Mám zvýšenou teplotu, ne vysokou horečku, tak to snad bude ok. Dávám si na to tvaroh. Máte někdo nějaký další tip, jak to vykurýrovat? Je mi docela šoufl :-(
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    SANTAL: no právě - je dobrý vědět, že někdy je prostě mlíka míň, že je to normálka a že se dodělá. A že je potřeba vypít fakt hodně tekutin. Naštěstí mi to řekla kámoška, takže jsem se nestresovala.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    LISTICKA: syn je o dost větší než jeho vrstevníci (aktuálně v 19 ti měsících vypadá na tři roky), přikrmovat jsem na radu doktorky začala od čtvrtého měsíce, ale kojila jsem do 15ti měsíců, pak začalo mlíko pozvolna ubývat a syn přestal prso vyžadovat.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LISTICKA: Tohle strašení nechápu - a každá příčetná matka má pro jistotu JEDNU škatuli (nebo alespoň vzorek) nějakého "nutrilonu" (platí, že staršímu dítěti můžeš dát to pro mladší). Pokud dojde, nebo bude krize - tak se použije.

Strašit právě o 3m, kde má kdekterá (téměř každá) laktační krizi - aby si myslela, že "je konec" místo "aha, teď přišel ten čas, kdy bydlím jen s dítětem v posteli a týden jen kojím (a piju) a to furt, než se zase srovná nabídka/poptávka" je krávovina na entou...
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    SANTAL: 2 roky, to je dost. To nevím, jestli vydržím. Doufám hlavně, že mě nebude kousat, až mu narosou zuby. Jinak chci kojit nejmíň do půl roku a pokud to půjde, tak do roka. Doktorka mě trochu strašila, že mám hodně veliký dítě a že mu moje mlíko nemusí stačit už od 3 měsíců, ale zatím stačí a nic jinýho nechce..
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    SPIRALOID: jj, někdy jak to nasosne, tak to taky stříká. Mně teď přijde, že si synek i to přední mlíko, který moc teče, trochu odstříkává :-)
    Jinak právě jsem zjistila, že jak se tvoří během pití, tak je dobrý někdy ty prsa prostřídat i víckrát - jak pije z jednoho, tak se mezitím dodělá i ve druhým. A to už je spíš to zadní mlíko, to tučný.

SANTAL: hehe, já tomu taky tak říkala -polívka a hlavní jídlo, ani jsem nevěděla, že to je oficiální pojmenování :-D
    No právě kámošky dítě (je to takvá ultra aleternativka) je u prsu furt a přijde mi nějaký hubený - asi si dává jen tu polívku :-)
    SPIRALOID
    SPIRALOID --- ---
    LISTICKA: ja myslím že to děláš dobře. sama víš a cítíš jak je to správně. když měl malej růstový sprut tak jsem kojila i co hodinu. neobtěžovalo mě to. brala jsem to jako svoji práci.
    i když se ti zdá že prso je už vypito nemusí tomu tak být. mléko se tvoří i za "jízdy", v průběhu sání.mně se leckdy zdálo že mám prázdno, rukou jsem nevymáčkla ani kapku.ale když ho malý u kojení upustil,stříkalo to na metr!:-D
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LISTICKA: asi jediné co je možné riziko je, že první teče to snadné - tekuté a cukernaté - mlíko. V porodnici tomu říkali "polívka". To "druhé jídlo" - hustá smetana - jde hůř.

takže pokud dítě FAKT vypije prso - a to bys měla vědět ty - a chce ještě, dezert mu dej :-) Pokud dítě pije jen tu polívku - snadnou - z obou, ani nepřibírá, ani nedochází k rozvoji laktace (neb nedošlo k pořádnému vyprázdnění). Tohle je riziko u slabých novorozenců/předčasně narozených a pod. Samozřejmě, ta cukernatá polívka může zvýšit problémy s trávením (prdíky, a předpokládám že s tím i možná průjmy).

jenomže pokud dítě prospívá, přibírá (na tom vidíš že tahá smetanu :-) ), prso vyprázdní - to je "orientační směrnice" pro jinou matku a klidně to vypusť a koj jak kojíš dál .-)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LISTICKA: jo, říkala tchýně, jak ji - coby prvorodičce - říkali, že dítě kojit ne dřív než co 3 hodiny... blabla. u posledního bylo vše ZASE jinak. A nikdy nekojila jako já, 2 roky - mlíko došlo za pár měsíců.

Taky proto říkala, že mě nikdy žádné rady "jak s dětma" dávat nebude (a drží to).
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    SPIRALOID: jj, já to dělala tak, jak píšeš - napřed aby vypil jedno celý a pak trochu z druhýho. Nicméně teď už vypije úplně všechno z obou. Někdy se stane, že má menší hlad a stačí mu jedno, ale to je výjimečný, to až teď na konci 4.měsíce. Jak měl ve 3.měsíci to období zvýšenýho růstu, tak to zase sosal po 2 - 2,5h a vypil všechno. Teď pije tak po 3 - 3,5 h.

SANTAL: Jak se dřív tvrdilo, že musíš kojit výhradně z jednoho - tak to možná je důvod, proč moje máma pak už neměla mlíko - mě kojila do 3 měsíců, bráchu jen do 2. Kámošky, které kojily rok a dýl, často kojily z obou a neřešily to.
    SPIRALOID
    SPIRALOID --- ---
    LISTICKA: kojení z obou prsou zvyšuje laktaci. že začátku se doporučuje kojit z obou, tak že na posledních 5minut kojíš z druhého.další kojení začínáš tím co si končila naposled. ja kojila z obou asi první 2-3měsíce. něž se syn naučil sát rychle a efektivně, a něž se mi stabilizovala laktace. od té doby už kojim z jednoho. když uspávám někdy kojim dlouho takže prsa prostřídám.

SANTAL
    SANTAL --- ---
    LISTICKA: Já kojila jak dítě chtělo, a žádné průjmy.
    to doporučení bych na tvém místě (a spoustu jiných) brala jako "orientační směrnici" - přičemž se ukazuje, že vás se to netýká...
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    Chtěla bych se zeptat těch kdo kojí - kojíte vždycky jen z 1 prsa nebo z obou? Moje dítě totiž vypije komplet vše z obou. Moc to neřeším a dělám to tak, jak mu to vyhovuje, ale právě doktorka v porodnici mi tvrdila, že se má kojit pokaždé jen z jednoho, tak jak to radili doktoři dřív, ještě v době, kdy jsme byli děti my. Že prý jinak bude mít mimino průjem. Moje ale průjem nemá, je to dobře živený a spokojený macek, řekla bych.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    Po pivu se tvoří více mléka a dalších devět mýtů o kojení - iDNES.cz
    http://ona.idnes.cz/myty-o-kojeni-00r-/deti.aspx?c=A120913_120156_deti_job
    VOZEMBOUCHOVA
    VOZEMBOUCHOVA --- ---
    Ahoj vsem! Pouze upozornuju na super soutez :) ZDE: http://apps.facebook.com/belbaby-soutez/
    MONJIE
    MONJIE --- ---
    BONIE: Dobrej ulet:DDDDDD
    BONIE
    BONIE --- ---
    :)) čepička pro kojence
    MONJIE
    MONJIE --- ---
    EUCHENIE: mas novy drapy, teta?:D
    MONJIE
    MONJIE --- ---
    RACHEL: mam po Gitce kompletni avent i s odsavackou a via systemem akorat bych dokoupila savicky pro novorozence.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam