• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    GALE
    GALE --- ---
    Mám zákeřný dotaz. Jak naučit se kojit třítýdenní miminko. Narodil se o tři týdny dřív, poté byl na JIPce, protoze 4 hodiny po porodu přestal dýchat. Na JIPce jsem byla od druhého dne od porodu s ním a od třetího dne jsem ho přikládala. Syn
    ale už od narození kojení bojkotuje. Po přiložení pres kloboucek ožužlá prso, dvakrát natáhne a začne řvát. Momentálně odsávám a mléko mu podávám Calma lahvickou od Medely. V noci dostává Nutrilon 0, pak prejdeme na 1. Řešily to nekolik dní sestry v nemocnici, dvakrát tu byla laktacni poradkyně doporučená Laktacni ligou. Další návštěvu si už bohužel nemůžu dovolit.
    Současný stav je takový, že se mu dvakrát povedlo se nakojit, ale přesvědčit ho znamená, že musím nahřát prsa ve sprše, pak masirovat a zahřívat prsni vlozkou a rozkojit se odsavackou. Synovi musím do začátku dát trochu mléka z flašky a pak ho nechat přisát jedině pres kloboucek. Samotnou bradavku odmítá.
    Po těchto ukonech je ochoten se nakojit dopoledne, odpoledne už zas nemá zájem a řve a musím dát mléko z flašky.
    Nějaké rady? Bohužel nejsem schopná dělat tyto tanečky a zároveň odsavat. Časově se to dlouhodobě nedá zvládat.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    MYJKA: ja se ani nedivim, ze lidem, ktery zili cely zivot v nasi spolecnosti to prijde uchylne. ja je celkem chapu. mne by to pred 10 lety asi taky prislo minimalne divne, nevim... Moje babicka nikdy nekojila a donedavna bylo pro ni nase kojeni celkem tezke, ale dneska, kdyz u toho Viktora vidi, ji to pripada uplne ok a mnohdy, kdyz se dozaduje prsa a ja se s nim snazim domluvit, ze "radej az doma" mi babicka rika "tak mu dej" :D ten pohled neni staticky, vyviji se a muze to byt i u tchyne za nejakou dobu jinak,)
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    NEMESISS: Musim si na to vzpomenout, az jednou zase tchyne rekne, ze kojit 4 lete dite je uchylne. (Rikala to obecne, moje mala ma zatim jen 14 mesicu, ale planuji a rada bych kojila do samoodstavu.)
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    MYJKA: pomohlo a pomaha mi to moc... a tusim, ze to v budoucnu budu jeste hodne potrebovat, nejen ohledne kojeni :)
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    NEMESISS: ad obavy napr. z kojeni starsiho ditete: vidim to v kontextu toho, jak tady lidi obecne maji vymyte mozky co se deti tyce (muz je Peruanec a ty rozdily v pristupu k detem jsou dechberouci). Ja se proste nemuzu na moje pribuzne zlobit za to, ze maji obavy z neceho, co je pro ne tak strasne kontroverzni a svym zpusobem desivy. Je mi jich svym zpusobem lito a u nas se to uznani jejich pocitu a obav velmi osvedcilo... Libi se mi, ze je to neagresivni zpusob, clovek nejde hned do opozice a tim pak ani nevznika prostor pro jakykoli konflikt...
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    NEMESISS: Tohle si musim zapamatovat, nejen ohledne kojeni.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    VERONIKAEMA: Muzes zkusit uznat pocity pribuznych. Nejlip mi vzdycky fungovalo "jsem rada, ze Vam tolik zalezi na synovu dobru. Citim z toho, jak mluvite, ze mate obavy. Bohuzel nevim, jak Vam od tech obav pomoct...". Tim uznas jednak pocity (prosla jsem si tim, kojim 3 a ctvrt roku stary dite), jednak das najevo, ze jses rada za to, jak jim zalezi na Tvym diteti, tedy ze jsi rada, ze ho maji radi a zaroven nastavis hranice - v tom zaveru je jasny, ze jejich obavy jsou jejich problem, Ty za ne prece nemuzes nest zodpovednost. Pro rypave jsem dodavala (ano, obcas nekdo nadhodil "tak uz ho proste prestan kojit!"): "kazdy rodic urcite podle sveho nejlepsiho svedomi dela to, co povazuje za nejvhodnejsi". Je to diplomaticke sdeleni toho, ze se Ti nemaji srat do rodicovskych kompeteneci.

Namet jsem pro tohle nasla u Naomi Aldort, da se to pouzit i v mnoha jinych situacich krome kojeni.
    NYA
    NYA --- ---
    VERONIKAEMA: krasnej pribeh.

Malymu je 20m, kojeni ma rad a porad tvori dulezitou soucast jeho vyzivy.
    Na ty otazky je dobry mit pripraveny nejaky vtip (jako ze az se bude ve dvaceti stehovat z domu, tak uz se snad kojit nebude... tenhle se da pouzit vlastne na kdeco kolem malyho ditete). Muzes ale vytahnout i uplne seriozni argument, ze Svetova zdravotnicka organizace doporucuje kojeni do dvou let.
    Nebo proste muzes rict, ze je to pro tebe prakticky. A tecka.
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    VERONIKAEMA: Odpovídala bych, že jim do toho nic není. Stejně jako nikomu není nic do toho, když z nějakého důvodu dítě nekojíš nebo kojíš jen krátce.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    SRUBKA: U nas zase muzova sestrenice do 4 let. Takze mam taky relativne klid. Resp. odkdy to o ni vim, a nekdo ma reci, pripomenu to a pripomenu jak do ni jeji rodice taky prudili a pak po letech jsou zpetne radi, ze na ne nedala a kojila dlouho.
    SRUBKA
    SRUBKA --- ---
    VERONIKAEMA: Mne taky nejlip zabira zcela neutralni a neutocne informovani, ze dnes se doporucuje kojit do dvou a vice, tak to nechavame plynout. Btw moje teta, pediatricka, svou (nyni jiz 20 letou) dceru, kojila do 3 let. Takze od moji rodiny nikdy blby narazky nepadaly. To jen tak pro rozveseleni, ze ne vsichni ze starsich generaci musej bejt nutne mimo. :)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    TRISSIE: já právě při rýmě používám ten lanolin . Krásně chrání před poškrábáním
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SEVILLE: ani na odřený nos při rýmě?
    na to je bepanthen naprosto geniální...
    SEVILLE
    SEVILLE --- ---
    díky, já vím, že se to tak dá používat, ale já to nepoužívám vůbec, ráda předám dál
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    SEVILLE: purelan i bepanthen vymazes na zadeček. Tyhle věci v tubě jsou prima na cesty.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    VERONIKAEMA: Me ty kecy pekne prudily. Rikam, ze WHO doporucuje kojeni do dvou let (nebo dyl).
    Na odpoved Myjky, ze kojim rada, bych se dozvedela, ze je to incestni a nechutny...
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    VERONIKAEMA: Ze to neni jejich vec s ze kojim rada. :)
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    ANDREJKA: Nic, u me to trvalo 2 mesice, nez se opravdu prestalo mleko delat. :)
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    asi před týdnem a půl jsem přestala kojit, kromě pocitu smutku to bylo překvapivě v pohodě, už jsem kojila jen maličko, takže žádné nalévání prsů a malý si taky skoro nevzpomněl. ale i když jsou prsa podle mě bez mléka, stejně je to pořád trochu nepříjemný, když si vezmu malého do náruče, tak mě docela tlačí, a když si je prohmatám, jsou sice malý, prázdný, ale různě v nich hmatám spíš bolestivý bouličky nebo jak to říct. v jenom spíš kolem dvorce, v druhém spíš tam, co prs začíná. je to normální / přejde to / je to něco ke znepokojení / co s tím?

v pátek nebo sobotu, kdy jsem si zrovna říkala, že už to je nepříjemné docela dost, se ráno malý najednou rozpomněl a začal se mi drásat v posteli pod tričko, mihlo mi hlavou, že se mi třeba uleví? no byla jsem pomalá a přisál se. netuším, jestli něco vysál, prso pak chvíli lepší (můžu to mít jenom v hlavě). další dotaz - jak moc je to prohřešek, když jsem mu dala takhle dodatečně zadudat?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    POZITRON: A tu uzdičku kontrolovali na ORL? Pozor na to, Toník jí měl přirostlou do tří let (atypicky tedy) a nevšiml si toho v porodnici, dva pediatrové, ani zubař. Až na logopedii.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam