POZITRON: Nemám úplně radu měsíc před porodem, ale napodruhý mi s kojením hrozně pomohlo, že když jsem ležela na šestinedělí, tak měla noční službu dvakrát za sebou naprosto skvělá sestra, která mi opravdu hodně pomohla. Vím, že to se zařídit nedá, ale zpětně mi přijde, že mi vlastně neřekla nic novýho, akorát jsem v tom poporodnim nevyspalym hormonálnim stavu nebyla schopná žádný racionální úvahy. Tak by třeba pomohlo si předem domluvit laktační poradkyni, která by došla do porodnice, případně byla ochotná po telefonu poradit mimo návštěvní hodiny, třeba i v noci.
Šlo o rady tipu, jak často kojit, kolik dát dokrmu (měly jsme ho rychle, dcera za 24 hodin ztratila 10% porodní váhy, odcházely jsme už bez něj), jestli spíš nakrmit, nebo nechat vykrkat (dítě mi pořád blilo) apod. Fakt věci, který bych třeba o dva měsíce později byla schopná řešit sama, ale v té porodnici s bolavýma bradavkama a s dítětem, který mě nenechalo ani chvilku vyspat (spala jsem asi 2 hodiny za 24 hodin) mi to přišlo neřešitelné. Tak prostě mít dopředu zajištěnou podporu pro případ takovýhle situace.