POZITRON: Rada za mě: nečti už, co kde píšou za tabulky (není to věda, i když se ji z toho kdekdo snaží udělat), prodej tu váhu (ale vážně!) a nekoj podle hodinek, ale podle dítěte - klidně průběžně furt, buď si dá víc, nebo míň, samo si to určí. Dítě umí dát najevo, když mu něco chybí (v tomhle věku to není ani tak složité odhadnout) a navíc je to na něm vidět. V noci se nejvíc tvoří mléko, tak je dobré, že se pořádně zásobí přes noc - to bych podporovala... Jestli hledí, kde co lítá, tak tím spíš bych ho nechala pocucávat průběžně, prostě "v provozu". A jestli ti jí příkrmy, tak super přece, klidně mu nabídni další - zase dá sám najevo, zda chce či ne, přece nebude dobrovolně hladovět jako anorektička... Ještě není zkažené "světem" a řídí se svými potřebami... Tak se jimi zkus řídit taky a bude to v pohodě, stejně tak u staršího - přece sám pozná, kolik potřebuje sníst... Hlavní je, jestli prospívají (netrpí únavou apod.) a postupně přibírají a u malého, jestli dostatečně čůrá a kadí (i když to kadění taky být nemusí denně, známé holčička nekadila několik dní, protože vše "spálila"...) - třeba tu energii prostě teď vydá do přetáčení se a plazení atd., tak holt tolik "neukládá"?
Pokud ovšem pozoruješ nějaké jiné problémy (málo čurá, je plačtivý jako od bolesti, spavý apod.-neprospívá), tak je to určitě na konzultaci s dětským lékařem. Jinak bych ale řekla - let it be.
Jak je to u nás - moje dítě vážilo 8kg až v jednom roce, jídlo ve smyslu "příkrm" jsem do něj před jedním rokem nedostala (a ani to není třeba, do roku mají nárok se jen kojit a jídlo jen "ochutnávat") a teď ve 20 měsících se v noci pořád kojí, přes den dostává pravidelně 5 jídel (snídaně-sváča-oběd-sváča-večeře), ponimrá se v tom podle chuti, spíš méně než více (jen doma, venku na vzduchu mu chutná velice), napije se čaje podle potřeby, něco ukradne z mého talíře a mléka si přijde cucnout, kdy se mu zlíbí - jen trochu, ale zjevně to stačí a je to veselé spokojené děcko... A jak jsem se natrápila, že nejede podle "tabulek" - blbá jsem byla. A ještě jsem si vzpomněla na sestřenku, té syn, dosud hojně kojený, odmítl mléko ze dne na den v 9 měsících, u moře, protože mu to asi slané nechutnalo :-) a nenaděláš nic. Tak je nejlepší to brát tak, jak to je a nechat to plynout... :-)