• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    Jidlo je tady ted aktualni tema. :) mozna by pro vas byla zajimava tato cca hodinova prednaska mamily o zavadeni jidla detem.

https://www.mamila.sk/post/vsetko-o-tom-ako-sa-babaetko-uci-jest-prikmy-9109
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MAJKA: K čajíčkům: to je nějaká babičkovská obsese. Já měla podle mámy dávat dítěti čajíček už když mu byl měsíc. Na mou námitku, že současné poznatky jsou takové, že to není třeba, pravila, že to už jí říkala moje ségra ( u obou dětí). Teprve u čtvrtého vnoučete to babička vzdala:-D Všechny děti prospívaj, jen tak na okraj:-)
    Jinak u masa bych zkusila dát kost. Dcerka tak začínala, a k mojí smůle (miluju obírání kostí) tak má maso ráda furt. Tak udělej hovězí vývar a dej na hlodání kostičku:-)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    MAJKA: Maso jsem nabizela ve forme "kulicek" z mleteho domaci vyroby, ktere jsem vytvarovala do valecku a upekla. V te dobe jeste nemel zavedena vejce, tak jsem to zahustila treba varenou bramborou. Pozor, at je neudelas moc suchy, to se delo mne, a pak to byly dusivky.

"Bible" BLW v ceskem prekladu (Vim, co mi chutna) je kdyztak k nalezeni na Ulozto. Brala jsem to trochu s rezervou, ale pro inspiraci je to vyborny. Hodne mi to pomahalo vzdorovat tlaku rodiny, ktera mela pocit, ze kdyz do ditete nenatlacim za kazdou cenu kasi na lzicce, bude zakonite stradat.
    Ja ale nechci, aby byly kolem jidla jakykoli tlaky, takze pro nas jina cesta nebyla, kdyz tu lzicku tak zaryte odmital.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    LUUCA: Papir zere moje dite stale, a stale s vetsim nadsenim nez jakekoli jidlo. Ale co uz. :D
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    MAJKA: Mama a babicka i taky vnucovaly cajicek, ale nastesti stacilo, kdyz jsem jim rekla, ze podle soucasnych poznatku pri plnem kojeni nejsou tekutiny potreba (s vyjimkou velkych veder) a daly mi pokoj. Asi taky pomohlo, že mě viděly kojit v jednom kuse. :) Sleduj, jestli dost čůrá, a buď v klidu.

S příkrmy jsme to měli podobné - mládenec odmítal vpustit lžičku do pusy, tak jsem se na to vybodla asi po dvou pokusech. Jídlo ho viditelně zajímalo, takže dostával do tlapky metodou BLW a zkoumal. Trvalo dlouho, nez se aspon trochu rozjedl. Ted je mu 13 mesicu, stale je hodne kojeny, ale zaroven uz i ji a pije, dokonce se ted uz necha nekdy krmit lzickou, takze dal nabizime jidlo do ruky a lzickou davame treba jogurt.
    Než si sám sedl, jedl na bříšku, nedávil se nikdy. Občas něco masivně vykuckal, ale vždycky to dělalo dojem, že to má pod kontrolou, ne, že se "dusí".
    Největší hit je momentálně pečivo, kyselé ovoce a docela i maso.

Naše pediatra důchodového věku je s naším postupem v pohodě, dítě prospívá dobře, zřejmě bude hubený a dlouhý po mě (teď má 10,5 kg na 80 cm).

Piti nabizime z male plastove "sklenicky" nebo z tohohle ; nechtěla jsem nic se savičkou/brčkem, protože to může pokazit kojení, způsobit, že dítě bude při kojení kousat a navíc se to blbě vymejvá (na to jsem nějak hrozně vysazená, sama nemám láhev s pítkem ani na kolo).
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    LUUCA: Tak to je zajimavy, jmenuju se Mája a měla jsem holčičku, ale byla jsem v Podolí, ne v Motole :) Tyjo zrovna po dyni z DM mi malá věnovala takovej pohled, že si to za rámeček nedám a už jsem nesebrala odvahu jí to nabídnout znova :D tak gratuluju :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    LUUCA: to je tak často: doma neuděláš nikdy tu jemnou konsistenci jako je ze skleničky. já se po téhle první zkušenosti na první měsíce příkrmů na domácí kašička vy... a byly buď skleničky nebo BLW do ruky...
    LUUCA
    LUUCA --- ---
    Tak ja vam nevim, vcera si tu stezuju, dneska jsem zkusila sklenicku dyne z DM a to dite bylo jak dravec, rval mi to z ruky a sezral ji celou! Po mesici trapeni s vyrobou domaci zeleninky... Fakt nevim co tam pridavaj, na obale se pise jen dyne a voda...
    LUUCA
    LUUCA --- ---
    MAJKA: kdepak, otcove jeste nemohli, ani k porodu ani na navstevu, to az par dni po me, ale v motole byli mozna az moc striktni... Btw jsem tam byla na pokoji s Majou a jeji holcickou, nebyla jsi to nahodou ty? :D

Sladsi zeleninu na patlani vyzkousim, ono to muzu zkombinovat ze, k obedu zkouset krmit a behem dne nabidnout patlacku... Kocce gratuluju k sedmimesicninam!
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MAJKA: bala nebala, když vidim spokojeny dite, ktery roste, radi, je zdravy, zadnej anemickej chudacek, tak se nedokazu donutit mit starosti jeste o to... to jsem zacala resit az kdyz mu bylo pres dva roky a furt nejedl, pediatra mi slibila odber, az si objedna nejakej servis pristroje a doporucila sirup, kterej driv mel ve slozeni zelezo, ja mu davala sirup, on se rozjedl, ja jsem odstavila, on žere dál a pak jsem nejdřív já a následně pediatra zjistili, že v tom sirupu železo není, takže asi doplnil vit B nějakej... ja železo jím od prvního porodu, ale nevím, nakolik prostupuje do MM, volně prodejný myslím nic pro tak malý děti není... takže no, vlastně bála, ale málo :-)
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    LUUCA: Jesteme napada..zkus zacinat necim sladsim? Mrkev, brambor, nebo i ovoce? Ono to materske mleko je dost sladke
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    LUUCA: Resp. Pry roste prave ta doporucena denni davka zeleza. Ale mozna to ma kazde dite jinak , ono to podle tabulek asi taky nebude..

Luuca: moji kocce je 7 dneska :) to jsme rodily den po sobe, tys uz mohla mit otce u porodu, vid, klikarko :)

Hele me uklidnilo i to ze z meho okoli jedna pani vylucne kojila do roka a pul (!) pac mela nezrouta..a ted ma zdravy fajn dite.

Zkus to BLW - a nechat dite s tim jidlem ruzne soulat a nehrotit. Holka si tu mrkev taky zkusila dat do pusy az ve chvili, kdy jsem zrovna vysvetlovala svy hystericky mati, ze dite se nezadusi, kdyz to nema rozmixovany a muz ji jen v klidu drzel na kline a nechal ji si hrat. A pred tim tu mrkev asi 10 min jen drtila pestickou.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    GUDRUN: A nebala ses nikdy nedostatku zeleza? Ja ctu, jak dite pro spravny vyvoj potrebuje zelezo a v materskem mlece ho ma pry proste malo..
    LUUCA
    LUUCA --- ---
    MAJKA: tak to jste me holky obe potesily, ze je to normalni, ja uz jsem z toho trochu ve stresu, mozna to ze me taky citi... Zkusila jsem mu dat jednou kus kvetaku, vrhnul se na to, sup do pusy, nacez se otrasl hnusem a malem se poblil :D pritom treba papir klidne sezere :D od te doby si do rucky jidlo nechce vzit. Zitra je mu 7m, tak zkusim byt v klidu, obcas mu neco nabidnout a uvidime :)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    GUDRUN: vybrání- vyhrání, ani - sní
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MAJKA: když jsem to říkala pediatra, že syn neji (bylo to v roce?), tak mi řekla, že násilím to do něj nedostanu a ať vytrvam, nabízím, nenutim. Že co chci dělat jinýho, když pribira a nestrada. 100g jídla denne do roka nesnedl nikdy, v roce a půl výjimečně, a teď jsou dny, kdy to podle mě taky nedá. Přitom ona taky v tom věku tve dcery automaticky vyjmenovala, co všechno už má jíst, do roka jsem byla v klidu, že neji a koji se, v roce mi řekla nenutit a nabízet, jíst začal nějak pořádné v 2 letech. U nás bylo první vybrání těstoviny, jako celkem jistota, že ani nezanedbatelný objem, a to fakt až po tom roce. ale jak jsem ti psala, dítě máme prťavý, oba jsme průměrný až menší, tak je to v cajku. Dneska se po odpo spánku probudil, poručil si polivku od oběda a sežral celou misku. Sice mu pomáhal kovboj a hroch, ale i tak mě to potěšilo moc!
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    LUUCA: no my kvuli tomu zavadime pokusy o BLW, aby měla šanci si to prozoumat a oblíbit sama. Znáš? Já mám totiž hrozně pozitivní vztah k jidlu :D a když jsem viděla, jak malá naříká a cpe se jí násilím do pusy jídlo, tak mi to rvalo srdce a řekla jsem si, že takhle teda ne.

Je to krušný, páč o jídlo nejeví zájem a většinou si to rozpatlá, kde může a do pusy to neputuje, ještě nesedí, aby se jí dalo posadit a tak. Ale rozhodla jsem se vytrvat a zrovna ted pred půl hodinou, když jsem jí dala kousky rozvařený mrkve do mísy a ona si s mísou mohla hrát, tak po chvíli začla zkoušet tu mrkev futrovat do pusy sama. Jen je ta motorika zatím dost zoufalá, takže do pusy doputoval jen jeden malinkej kousek, ale věřím, že v tom 7. měsíci to taková trága není. Jen pediatra do mě furt hučí, že už by měla mít pomalu tříchodové menu. A budu muset dostudovat jak jí dávat maso, ale nejdřív do toho prostě musí mít chuť, rvát jí to tam násilím přes pláč prostě nedávám :)
    LUUCA
    LUUCA --- ---
    MAJKA: momentalne me trapi, ze syn 7m taky nechce ochutnavat.. Ze zacatku byl nadsen, tahal mi lzicku z ruky, olizoval ji... Ted po mesici, kdyz me vidi pripravovat jidlo, zvazni, prestane se hybat, ruce podel tela a pusinku na zamek. Nerve, ale on obecne moc nebreci. Je teda v 7 mesicich normalni, ze nechce jist, kdyz je kojenej? Kdy to normalni byt prestane? Dneska jsem koupila v DM nejaky sklenicky, ze treba budou mit trosku jinou chut a konzistenci nez doma naparena a rozmixovana zelenina... Ale nevim ani jak ho prinutit to ochutnat :D
    HOJ_TY_STEDRY
    HOJ_TY_STEDRY --- ---
    MAJKA: jestli pravidelně cura, tak bych řekla, že tekutin má dost. Moje obě děti sice jedly i pily dřív, ale cajickovymu nátlaku jsme se nevyhnuli, už tak od třetího měsíce neustálý poznámky o tom, jak je trapim žízní... starší generace to holt tak dělaly a mají pocit, že je to potřeba. Já jsem prostě hlídala to curani a jiný známky dehydratace.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MAJKA: nemám teoretické info, ale syn dostával napít, až když část kojení nahradil jídlem. Dokud nejedl, tak nepil. Ani nevím, kdy jsme začali nabízet, asi když udržel ten hrneček se silikonovym pitkem (ne klasickou lavičku, tu nikdy nemel). Pac je srpnový, tak myslím, že až s příchodem druhého léta, v těch cca 10m, ale bylo to spíš kvůli motorice a navyku, pil hodně málo i tak, protože jedl symbolicky jen. Jo a na cestách jsme mu dávali napít z klasické malé petky bez pitka. Pokud neji, jen se koji a to ji staci, tak víš jak... jo a cajicek nám přišel jako zbytečná starost, on měl tendenci v lahvicce zatuchnout, takže prostě jsme nabízeli vodu... líný rodiče. Z lahvicky se můžeš vykroutil tak, že kazí kojení, a ten ucici hrnek je dobrej i na motoriku...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam