• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    KOJÍTE? NEKOJÍTE?

CHCETE KOJIT? NECHCETE KOJIT?

BAVÍ VÁS TO? NEMŮŽETE TO VYSTÁT?

NEJDE VÁM TO? MÁTE NĚJAKOU VYCHYTÁVKU?

BOLÍ VÁS TO? JE VÁM TO PŘÍJEMNÉ?

nebo se chcete jen podělit o ten krásnej pohled miminka, když papá...?

rozbalit záhlaví
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    KEMENTARI: moje za par dni dvouleta se koji odhadem 2-3x za noc (kdyz se nic nedeje; kdyz jsou treba zuby, ktery ji rostou v pomalejsim tempu nez jak to mela starsi, nebo treba nemoc, tak je to odhadem 70-90x za noc). taky by me zajimalo, jak se to bude vyvijet, ale predpokladam, ze to asi ma kazdy dite uplne jinak... jinak kdyz uz jsi na to narazila, kolikrat se tvoje dite koji za den?:D mame mezi nima velky rozdil, srovnavat se to neda. nicmene teda pres den se ta moje dvouleta koji urcite aspon 5x. ne vzdy je to koleni za ucelem nasyceni (soude dle delky a intenzity sani, nekdy chce ocividne jen kontakt nebo se utesit od neceho neprijemnyho). obcas to odvratim pitim nebo jidlem, ale stejne se pak chce nakojit. vidim za tim tu emocionalne-psychickou rovinu kojeni, nebo jak to nazvat.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    Zajimalo by me, jak se vyviji nocni kojeni ve druhem roce ditete. :) Mlademu panovi je ted 14 mesicu, kdyz je mimoradne dobra noc, koji se jen tak 3x, kdyz je hodne spatna noc tak snad kazdou hodinu. Nekdy je snadne poznat duvod, proc se chce porad kojit (zuby, narocny den, ...), jindy bezprostredni pricinu neznam. Funguju docela dobre, ale po horsich nocich jsem samozrejme dost nevyspala.
    Bude se frekvence nocniho kojeni postupem casu sama snizovat? Jake mate zkusenosti?
    SANIAINEN
    SANIAINEN --- ---
    SMARTCHIN: To je pravda, takto někdy taky kojím, že si nohy skrčím a malá si dá svoje nohy na moje. Je jí už 20m, tak je poněkud větší, ale pro moje záda je to asi lepší poloha než mít nohy natažené. :)
    SMARTCHIN
    SMARTCHIN --- ---
    SANIAINEN: Asi děláme s malou (6,5m) něco špatně, ale já ležím na boku úplně normálně s pokrčenýma nohama a ona na zádech s hlavou pootočenou k prsu a nohy má hozený na těch mých. Stejně tak i spí. Jen abych upřesnila, vyžaduje to ona. Mohla bych jí rovnat pořád dokola a stejně se mi stočí na záda a bude se vztekat, když jí nedám alespoň jednu svojí nohu jako podpěru.
    SANIAINEN
    SANIAINEN --- ---
    KEMENTARI: Aha, dík za vysvětlení. :) Přes den po mě taky leze, jak potřebuje, ale v noci ne.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    KEMENTARI: Jeste dodavam, ze ve stejne poloze kojim i pres den. A ze milacek ze spani casto leze po ctyrech po posteli, takze vlezt na matku neni zadnej problem. :)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    SANIAINEN: Lezi na mne, presne tak. Mam maly prsa, takze do stran moc nevisej. Dite si na mne v noci nekdy vleze samo, nekdy mu pomuzu a nahrabnu si ho na sebe. Vzhuru jsem tak napul. Kdyz usne, tak se odkuli, ja nekdy znovu usnu uz behem kojeni a jak se odkulilo si nepamatuju. :)
    SANIAINEN
    SANIAINEN --- ---
    GUDRUN: Psala jsem, že se u kojení téměř nevzbudím, ale je to tak, že pohyb u toho musím udělat já. Dítě se začne mlít, případně vydávat nějaké zvuky, vytuším, že chce mlíko, přikulím se k němu na bok do té ne zcela pohodlné polohy a usínám, dítě jen natočí hlavu. Přilézt si a pít tak, že bych já u toho mohla ležet na zádech, toho by bylo fyzicky schopno, ale nikdy jsme to tak v noci nepraktikovali, takže si to neumím moc představit.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    SANIAINEN: Já jsem to pochopila tak, že starší si už pro mlíko doleze...
    SANIAINEN
    SANIAINEN --- ---
    KEMENTARI: Taky moc nevím, jak to myslíš, jak píše Adelhaida. Pokud nechci, aby se dítě u toho probralo.
    Hm, asi budu muset začít s nějakým tím cvičením.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    KEMENTARI: A ono leží na tobě? To v noci moc nejde, nebo jo? Nebo musíš mít prso, co... jaksi... visí do strany?
    SANIAINEN: Mně taky pomáhá cvičení. A vzpomínka na dobu, kdy byl syn ještě malý a nešlo mi ho kojit leže, takže jsem se musela štelovat do sedu. Za chvíli si tělo víc zvykne, bude to trochu míň nepohodlné.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    SANIAINEN: Vetsi dite se da kojit tak, ze ty lezis na zadech, to uz je lepsi. :)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    SANIAINEN: cvičit a těšit se, až dítě poporoste. Pomáhá mi denne 15-20minut jogy a protahování, zacilene na to místo. Polštáře nemůžu, tam spí druhý dítě a muž
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    SANIAINEN: dát kolem sebe polštáře, zvlášť za sebe. ať své tělo nemusíš držet svalama
    SANIAINEN
    SANIAINEN --- ---
    Nemáte nějaký tip na to, jak nebýt z nočního kojení vleže rozlámaná? Je super, že mě kojení téměř neprobudí a že u něj většinou zas usnu, ale ta poloha, v níž kojím, mi docela vylamuje záda, zvláště, pokud v ní usnu a probudím se celá rozlámaná třeba za hodinu nebo občas i až ve chvíli, kdy dítě chce kojit znovu. Přirozená a nejpohodlnější spací poloha je pro mě být na boku stočená do klubíčka. Při kojení musím být jakoby téměř naopak, zády lehce do luku, nohy i ruce úplně jinak, než bych si je při normálním spaní dala, aby tam dítě vedle mě mělo místo na ležení. No a pak když v tom tvrdě usnu, bolí mě záda. Dnes je to nějak extrémní, cítím se rozlámaná ještě teď, to běžně nemívám, ale jinak mě toto v noci trápí docela často. Tak jen jestli někdo náhodou neřešil něco podobného a na něco jste nepřišly... Díky!
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    Tak nějak tuším, že to pro většinu bude s křížkem po funuse, ale kdyby přecjen někdo - mám chladivé hydrogelové polštářky - nové v balení, mastičky na bradavky (Weleda a čistý lanolin) a pak bylinky na podporu laktace (benedikt, moringa, pískavice). Ráda vše přenechám někomu, kdo má hloubš do kapsy za cenu kurýra, nebo osobní odběr na praze 5.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    Jidlo je tady ted aktualni tema. :) mozna by pro vas byla zajimava tato cca hodinova prednaska mamily o zavadeni jidla detem.

https://www.mamila.sk/post/vsetko-o-tom-ako-sa-babaetko-uci-jest-prikmy-9109
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MAJKA: K čajíčkům: to je nějaká babičkovská obsese. Já měla podle mámy dávat dítěti čajíček už když mu byl měsíc. Na mou námitku, že současné poznatky jsou takové, že to není třeba, pravila, že to už jí říkala moje ségra ( u obou dětí). Teprve u čtvrtého vnoučete to babička vzdala:-D Všechny děti prospívaj, jen tak na okraj:-)
    Jinak u masa bych zkusila dát kost. Dcerka tak začínala, a k mojí smůle (miluju obírání kostí) tak má maso ráda furt. Tak udělej hovězí vývar a dej na hlodání kostičku:-)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    MAJKA: Maso jsem nabizela ve forme "kulicek" z mleteho domaci vyroby, ktere jsem vytvarovala do valecku a upekla. V te dobe jeste nemel zavedena vejce, tak jsem to zahustila treba varenou bramborou. Pozor, at je neudelas moc suchy, to se delo mne, a pak to byly dusivky.

"Bible" BLW v ceskem prekladu (Vim, co mi chutna) je kdyztak k nalezeni na Ulozto. Brala jsem to trochu s rezervou, ale pro inspiraci je to vyborny. Hodne mi to pomahalo vzdorovat tlaku rodiny, ktera mela pocit, ze kdyz do ditete nenatlacim za kazdou cenu kasi na lzicce, bude zakonite stradat.
    Ja ale nechci, aby byly kolem jidla jakykoli tlaky, takze pro nas jina cesta nebyla, kdyz tu lzicku tak zaryte odmital.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    LUUCA: Papir zere moje dite stale, a stale s vetsim nadsenim nez jakekoli jidlo. Ale co uz. :D
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    MAJKA: Mama a babicka i taky vnucovaly cajicek, ale nastesti stacilo, kdyz jsem jim rekla, ze podle soucasnych poznatku pri plnem kojeni nejsou tekutiny potreba (s vyjimkou velkych veder) a daly mi pokoj. Asi taky pomohlo, že mě viděly kojit v jednom kuse. :) Sleduj, jestli dost čůrá, a buď v klidu.

S příkrmy jsme to měli podobné - mládenec odmítal vpustit lžičku do pusy, tak jsem se na to vybodla asi po dvou pokusech. Jídlo ho viditelně zajímalo, takže dostával do tlapky metodou BLW a zkoumal. Trvalo dlouho, nez se aspon trochu rozjedl. Ted je mu 13 mesicu, stale je hodne kojeny, ale zaroven uz i ji a pije, dokonce se ted uz necha nekdy krmit lzickou, takze dal nabizime jidlo do ruky a lzickou davame treba jogurt.
    Než si sám sedl, jedl na bříšku, nedávil se nikdy. Občas něco masivně vykuckal, ale vždycky to dělalo dojem, že to má pod kontrolou, ne, že se "dusí".
    Největší hit je momentálně pečivo, kyselé ovoce a docela i maso.

Naše pediatra důchodového věku je s naším postupem v pohodě, dítě prospívá dobře, zřejmě bude hubený a dlouhý po mě (teď má 10,5 kg na 80 cm).

Piti nabizime z male plastove "sklenicky" nebo z tohohle ; nechtěla jsem nic se savičkou/brčkem, protože to může pokazit kojení, způsobit, že dítě bude při kojení kousat a navíc se to blbě vymejvá (na to jsem nějak hrozně vysazená, sama nemám láhev s pítkem ani na kolo).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam