• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    KOJÍTE? NEKOJÍTE?

CHCETE KOJIT? NECHCETE KOJIT?

BAVÍ VÁS TO? NEMŮŽETE TO VYSTÁT?

NEJDE VÁM TO? MÁTE NĚJAKOU VYCHYTÁVKU?

BOLÍ VÁS TO? JE VÁM TO PŘÍJEMNÉ?

nebo se chcete jen podělit o ten krásnej pohled miminka, když papá...?

rozbalit záhlaví
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    KEMENTARI: To je opravdu individualni. Mnozstvi vypiteho mleka se da poznat dle pauzy v brade u konkretniho kojeni. Ale na poradenstvi spis resime jak je kojeni vydatne, jak dobre detatko pije na prsu, podle te pauzy v brade, nez ze bychom to prepocitavaly na mililitry a ja bych to teda neumela prepocitat na mililitry presneji. To cislo neni tak dulezite, dulezite je, jak vypada to kojeni.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    MYJKA: Joo, to mravenceni, to mam doted, ale ted uz to citim jenom v prsu, ze ktereho v tu chvili nekojim. V prvnich mesicich to bylo az neprijemny, takova skoro krec.
    Ted uz ti rozumim: "mezi kojenim delat delsi pauzy, aby se vytvorilo vice mleka" je urcite blbost a z tohohle uhlu pohledu je to mnozstvi v mezicase "skladovaneho" mleka male.
    Akorat kdyz mam zrovna ty plny prsa, tak mi zase z myho uhlu pohledu pripada, ze ho tam mam hromadu. :)

Nevis nahodou, kolik mlika vypijou na jedno kojeni velke (treba rok a vic) deti? Je mi jasny, ze to je individualni, ale nemam jak nas zvazit, tak me zajima, jestli to alespon nekdo nezkoumal...
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    POZITRON: To mnozstvi, co se tam takto vytvori, jak jsem psala niz, je opravdu malicke, zanedbatelne v porovnani s tim, kolik dite pri kojeni vypije a toto ukladani je navic pro telo signal, ze ma tvorit mleka mene. Chtela jsem tim hlavne rict, ze rada, kterou nektere zeny dostavaji, ze maji mezi kojenim delat delsi pauzy, aby se vytvorilo vice mleka, neni pravdiva a naopak, takove pauzy muzou postupne vest ke snizeni tvorby mleka.
    To mleko, ktere dite pije, se tvori pri piti, to je takove to mravenceni, ktere nektere zeny citi, kdyz se dite zacne kojit, to je ten moment, kdy se zacne tvorit. Nekterym zacne to mleko v te chvili tect i z druheho prsa. A nekdy se stane, ze se takto zacne delat i mimo kojeni a to jsou presne ty kolace na triku, kdy se zacne tvorit a tece ven.

Jinak kdyz vam takhle zacne tect mleko v nevhodnou chvili, staci prstama zatlacit na dvorec smerem do prsa na cca 30-60 vterin a mleko tect prestane. To same kdyz u kojeni tece mleko z druheho prsa, muzete to zastavit timto.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MYJKA: s tim skladovanim a tvorbou behem kojeni teda nevim. vcera jsem mela behem dne pauzu mezi kojenim skoro 7 hodin, protoze jsem nebyla se synem a myslela jsem, ze mi ty kozy explodujou. uz to bylo hodne neprijemny, desila jsem se v mhd mokrejch fleku na triko, to se nastesti nestalo, pritom poptavka nebyla a stejne se mleko tvorilo. synovi je rok a ctvrt, zadny maly miminko.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    POZITRON: Tak at mate brzy klid. :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MYJKA: tak jsi mela pravdu, rostou zuby. ma jich venku 12 (ne 8, jak jsem psala, na to nevim, jak jsem prisla. jednicky, dvojky a po 2 stolickach nahore a dole) a ted vylezly horni spicaky, takze ma uz 14 zubu!
    mozna proto je ted na koze furt, kvuli tem novym spicakum!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KEMENTARI: samozrejme ze tvori
    MYJKA: mlecna zlaza ma fuknci tvorby mleka ale takove skladovani mleka. doporucuju dostudovat.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    KLAIR: Nerozumim, jak to myslis. Mleko se v prsou tvori primo pri kojeni. Prsa proste nejsou zadny spajz a neni potreba delat zadne pauzy mezi kojenim “aby se vyrvorilo dost mleka”.
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    MYJKA: pockej, ja mam plna prsa... a proste to mleko pak tece pryc. a mimino třeba dnes vůbec nejevilo zájem.

ty rikas, ze pokud jsem mela cisare a separaci, tak o 10 mesicu pozddji to ovlivnujw to, ze se mi mlíko dela do zasoby?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    PROMETHEA: *nekomfortní

jinak obě děti jsem kojila stejně dlouho (pro některé krátce :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MYJKA: z těch podmínek jsem měla více splněno u dítěte číslo 1 než u dítěte číslo 2.

u dítěte č.2 jsem vědela, co a jak chci a nechci, a jela jsem nahrubo režim podle tý nenáviděný paní, Giny Ford (Contented Little Baby), rozestupy na kojení, režimovost atd..a fakt to bylo tisíckrát lepší než kojení/spánek/režim dle potřeb dítěte, který jsem jela u prvního..říkám to proto, že tenkrát bych uvítala víc “návod”, nebo alespoň ukázání, že existuje více cest...alternativy jsem začla hledat ve chvíli, kdy to pro mě začalo být výrazně nekonformní (zvlášť ta nadprodukce mlíka/spánek...), a ony i ty alternativy k pro-kojo fungovaly stejně dobře, ne-li lépe..
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    PROMETHEA: Byla jsem hodně nervózní z toho, že jsem po druhém porodu ani během sestinedeli plna a nalita prsa neměla skoro nikdy. nerikam, že nikdy, ale spíš výjimečně. ale madam papala spokojeně , tak jsem to neřešila. A tak to zůstalo.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    PROMETHEA: Tam je tolik promennych, ze to nejde vse vypsat. Ale nahrubo - prirozeny porod bez zasahu a medikace, nulova separace, neomezeny kontakt kuze na kuzi, idealni prisati, zadne uzdicky, dite na prsu porad, stlacovat prsy aby se dobre vyprazdnovaly,...
    Ale treba ani domaci a uplne idealni porod neznamena, ze kojeni bude automaticky v poradku. Je to proste vzdy strasne individualni vsechno.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MYJKA: co jsou úplně ideální podmínky?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MYJKA: děkuju za odpověď!! povahou jsou obě opravdu extrémně rozdílné!! i stravovacími návyky! to bude asi ono :))

lakt. poradkyni jsem měla od prvního dne po porodu do konce šestinedělí pravidelně na návštěvě (v Německu je to součást poporodní péče), výhrady neměla, na uzdičku, styl kojení, prsa, no na všechno koukala, a říkala přesně co ty :) kojit na požádání, neexistuje “správný” rozestup, není přední a zadní mlíko, atd. atp...od ní mám svoje současné vědomosti o kojení..ale stejně, nejde mi z hlavy myšlenka, že se to dalo udělat jinak, víc easy, míň stresu, kdyby např. ta LP nebyla tak bio/eko založená jako mamila.sk :) trochu nadsázka samozřejmě :))
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    PROMETHEA: Je to tak, ale za uplne idealnich podminek toto nemusi vubec nastat. Ani po porodu.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MYJKA: heleď to fakt nevím... vždyť snad každá kojících matka zná ten pocit “nepodojené krávy”, pokud se zpodzdí kojení....resp. v čase, kdy se dítě normálně kojí jsou prsa ready, pnou a čekají na oddsání...neznám ve svém okolí jedinou matku, která by to alespoň v těch prvních měsících takhle neměla...
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    KEMENTARI: Trosku se tam hromadi, ale opravdu malinke mnozstvi, nechci kecat, nepamatuji si to z prednasky presne, ale je to proste troska, jeden lok, nic z ceho by se dite najedlo. Jenze toto hromadeni je nezadouci - to jsou ty plne prsa/nalite pri delsi pauze - protoze timto telo dostava signal, ze tvorba mleka je vetsi nez poptavka a tvorbu snizuje. Proto pisu, ze dobra prsa jsou mekka prsa a ze idealne se vubec nemaji nalevat.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    MYJKA: Zaujalo me to o (ne)tvoreni mleka mezi kojenim. Fakt se netvori mezi kojenima ani trochu? Ja mam i ted po roce a pul kojeni pocit, ze kdyz delsi dobu (treba 5 hodin) nekojim, mam ty prsa plnejsi, takovy trochu tenzni a pevnejsi, no proste mam totalne pocit, ze v nich nejaky to mliko je. :))
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    PROMETHEA: Hned na uvod pisu, ze pokud jsem nevidela nazivo kojeni, jsou to pouze me spekulace a mohlo to byt uplne jinak, takze me ber s rezervou. Dulezite je pro me vzdy videt, jak se dite koji realne ve chvili, kdy se to resi a podle toho postupovat.

Podle popisu mi ale napada, ze prvni dcerka mohla mit prirostlou uzdicku a nedokazala si proto dobre regulovat tok mleka na prsu a treba pila mene mleka, nez by mohla. Ale take to mohl byt proste uplne normalni novorozenec, ktery se rad a casto koji. Ano, to s prednim a zadnim mlekem je opravdu mytus. Neni zadna voda s cukrem a smetana. Mleko se meni kazdou chvili, kazde kojeni a neni to vubec dulezite jak dlouho dite pije a ze by melo pit dlouho aby melo lepsi mleko. I piti casto a po troskach je normalni. A to spani taky muze byt spis dcerkou a povahou, nez kojenim. Zaspavani na prsu je funkce kojeni, ale opet je potreba videt jak detatko pije. Protoze novorozenci treba na prsu usinaji i v momente, kdy jim netece mleko/nepiji a je potreba rozeznat, kdy je to to spominane mlecne koma a kdy usnuti, ze nic netece.
    A to same k druhe dcerce, opet si myslim, ze to bylo spis povahou. Kdyby nebyla rezimova prirozene, na rezim ji nenaucis. :)
    Mleko se tvori primo pri piti na prsu, pri kojeni. Nedela se do zasoby a netvori se v prsu mezi kojenim, takze ta teorie o vyzivnejsim mleku po delsi pauze neni spravna. Opet jen spekulace, mohla mit tu uzdicku lepsi a lip se ji pilo, ale myslim si, ze vic za to mohla povaha.
    Vzdy je dobre kojit dle potreb ditete, dite nijak neomezovat a kojit tak dlouho, jak potrebuje a chce.
    Pokud je zena ve stresu a neco se ji nezda na kojeni, vzdy je fajn si pozvat poradkyni i kdyby ji mela jen ujistit, ze je vse ok. Tim se neda nic zkazit. Poradkyne se podiva na kojeni, zhodnoti piti, poradi s upravou polohy a prisati, podiva se na uzdicky. Nevim, jestli si si tehdy poradkyni volala nebo ne? Mozna kdyby vas nekdo videl, neco by ste mohli upravit, zmenit ke zlepseni u prvni dcerky.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    PROMETHEA: konkrétně mě zajímá, jestli jsou tak malý rozestupy vždycky dobrý, i když to může vést k nadprodukci mléka...
    a jestli je nějaký tip, jak poznat, kdy jsou malé rozestupy potřeba dítěte, a kdy už se dítě/máma jen točí v kruhu (hlad/nevyspání) jako jsme to měly my. musím říct, že mě to extrémně stresovalo (včetně té nadprodukce), že jsem uvažovala o tom druhé dítě nekojit vůbec..a mám pocit, že se o tom vůbec nemluví..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam