• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    KOJÍTE? NEKOJÍTE?

CHCETE KOJIT? NECHCETE KOJIT?

BAVÍ VÁS TO? NEMŮŽETE TO VYSTÁT?

NEJDE VÁM TO? MÁTE NĚJAKOU VYCHYTÁVKU?

BOLÍ VÁS TO? JE VÁM TO PŘÍJEMNÉ?

nebo se chcete jen podělit o ten krásnej pohled miminka, když papá...?

rozbalit záhlaví
    TANGERINE
    TANGERINE --- ---
    MYJKA: Zatím ne, zkoušela jsem ho párkrát uvázat, ale prohýbal se (drží hodně hlavu nahoře, i když je mu pár dní), tak se to musím naučit, ještě přemýšlím, že pořídím elastický šátek, aby se mu líp přizpůsobil.
    Jestli to bude pokračovat, tak si někoho pozvu - hledat přes mamilu?
    Video zkusím natočit, moc děkuju.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    TANGERINE: Mas doma satek? Nosis? Myslim, ze ukojeni/uspani v satku by toto mohlo vyresit. Nektere deti uklidnuje ten kontakt a pohupovani pro chuzi a spinkaji lepe. Pokud bys chtela zkontrolovat kojeni, doporucuji pozvat LP. Pripadne mi muzes poslat video kojeni, protrebuji aby bylo videt to misto pod bradickou.
    TANGERINE
    TANGERINE --- ---
    Zkusím se znovu zeptat tady, i když to není čistě o kojení :/ Kdyžtak to zkusím jinde.
    Máme teď problém s usínáním přes den. Malej mi vytuhne u prsu, ale po chvilce se sám probudí - i když u něj zůstanu, nesnažím se odejít. Tak jedeme znova kolečko "prso-nošení se-prso", a všechno se zas opakuje. Nepláče, jenom se prostě vzbudí, začne koukat a nespí. Prso chce pořád, vyplivne ho až když usne. Zkoušela jsem ho i zavinovat, protože mi přišlo, že ho vzbudí, jak se hýbe - to pomohlo tak půl napůl, někdy po zavinutí vytuhnul konečně definitivně, někdy to neudělá nic. Zavinovat ho moc nechci, tak to nedělám ráda, ale přijde mi to lepší, než když pak z přetažení nemůže usnout vůbec...
    V noci to není problém, to spí hezky. K prsu si ho dávám ve chvíli, kdy začne zívat, protírat si oči, většinou tak po 20 minutách, co je vzhůru. Než uběhnou všechny pokusy o uspání, je vzhůru tak 2-3 hodiny (třeba s třema šlofíkama) :/
    Nemůže to být třeba tím, že se u kojení dost nenají? Mlíko mi teče furt, mohla bych ho mít nalepenýho u prsa klidně celý ty tři hodiny bez pauzy, ale jestli ho třeba nemá líp "vyprázdnit"...nebo nevím, kde by mohl být problém.
    DLOUHA_POTVORA
    DLOUHA_POTVORA --- ---
    MYJKA: hmmm to noseni je urcite fajn, ale taky to neni uplne idealni..po tehotenstvi mam dost dojebany zada a rada bych jim co nejvic odlehcila dokud se trochu neposili cvicenim. Kojici uvaz jsem zkousela, je v nem tak spokojenej,ze vetsinou po par minutach usne :D ale ja jsem navic po cisarskem rezu, takze ho tam mam 20 minut a uz se ozyva jizva, ze tohle teda ne. Kdyz ho mam svisle v nositku, vydrzim to o dost dele, protoze teziste je vys. Ale u toho zase nejde kojit.
    Dekuju za to rozliseni mezi kousanim/cucanim ruky, to je dobrej point, zamerim se na to.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    DLOUHA_POTVORA: Ahoj, Pokud si rucicku/prstik, vylozene cuca, nenechej ho a nabidni kojeni. Cucani palce, stejne jak dudlik, jsou nahrady za prs. Nemusi mit vubec hlad, muze proste jen chtit byt na prsu, u tebe. Nosis? Muze pomoct kojit v satku. Krome klasickeho krize s kapsou muzu poslat video i s kojicim uvazem, abys mela volne ruce a mohla se najist, odskocit si, proste delat, co potrebujes. Toto se s vekem bude zlepsovat a nebude chtit byt na prsu tak casto. Pripadne muzes u kojeni stlacovat prs, pomuzes mu tak vypit vice mleka a muze vam to trosku zkratit ten cas na prsu.
    Ja bych palec cucat nenechavala a rucicku vyndavala a nabidla kojeni. Pokud si ale rucicku kouse, necuca, tak bych nechala, to je normalni poznavani. :)
    DLOUHA_POTVORA
    DLOUHA_POTVORA --- ---
    Ahoj, synek 2,5m je poradnej otesanek, kdyz zrovna nespi, kojim skoro imrvere. Zaroven uz ale ma i cim dal delsi "lucidni" chvilky, kdy je schopen si sam neco broukat, nebo si se mnou hrat, cvicit na brisku atd., ale to kojeni je porad masivni vetsina jeho bdeleho casu, kojim kdykoli a kdekoli, pokud chce a pokud je to mozne. Ze chce kojit jsem poznala jeste nez zacal plakat tak, ze si olizoval ruku. Ted to ale zacal delat skoro porad,treba i hned po trihodinovym kojicim bloku si vrazi ruku do pusy a cuca si palec. Je to tim, ze ma furt hlad, nebo ho stresuje ze nemuze bejt na prsu nonstop, nebo co to je? Porad kolem sebe slysim, hlavme at se nenauci cucat si palec, at mu dam radsi dudlik, ze ten mu potom jde sebrat. Jenomze on ani dudlik nejak nechce, kdyz mu ho zkusim dat misto te ruky, tak ho chvili dudla (s viditelnym odporem ve tvari:D) a pak ho vyplivne a jede dal ruku. No hned jak je to mozny tak kojim dal, ale obcas musi clovek i jist, nebo si dojit na zachod, nebo nakoupit :)
    Myslite, ze je to fakt tak dramaticky, kdyz se ten palec nauci takhle cucat, nebo to nemam resit?
    Jeste me napadlo, jestli to taky nepatri k tomu vyvojovymu poznavani rukou, zatim si neumi podat do ty pusy zadnej predmet, tak si tam mozna cpe ruce?
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    KEMENTARI: To je opravdu individualni. Mnozstvi vypiteho mleka se da poznat dle pauzy v brade u konkretniho kojeni. Ale na poradenstvi spis resime jak je kojeni vydatne, jak dobre detatko pije na prsu, podle te pauzy v brade, nez ze bychom to prepocitavaly na mililitry a ja bych to teda neumela prepocitat na mililitry presneji. To cislo neni tak dulezite, dulezite je, jak vypada to kojeni.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    MYJKA: Joo, to mravenceni, to mam doted, ale ted uz to citim jenom v prsu, ze ktereho v tu chvili nekojim. V prvnich mesicich to bylo az neprijemny, takova skoro krec.
    Ted uz ti rozumim: "mezi kojenim delat delsi pauzy, aby se vytvorilo vice mleka" je urcite blbost a z tohohle uhlu pohledu je to mnozstvi v mezicase "skladovaneho" mleka male.
    Akorat kdyz mam zrovna ty plny prsa, tak mi zase z myho uhlu pohledu pripada, ze ho tam mam hromadu. :)

Nevis nahodou, kolik mlika vypijou na jedno kojeni velke (treba rok a vic) deti? Je mi jasny, ze to je individualni, ale nemam jak nas zvazit, tak me zajima, jestli to alespon nekdo nezkoumal...
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    POZITRON: To mnozstvi, co se tam takto vytvori, jak jsem psala niz, je opravdu malicke, zanedbatelne v porovnani s tim, kolik dite pri kojeni vypije a toto ukladani je navic pro telo signal, ze ma tvorit mleka mene. Chtela jsem tim hlavne rict, ze rada, kterou nektere zeny dostavaji, ze maji mezi kojenim delat delsi pauzy, aby se vytvorilo vice mleka, neni pravdiva a naopak, takove pauzy muzou postupne vest ke snizeni tvorby mleka.
    To mleko, ktere dite pije, se tvori pri piti, to je takove to mravenceni, ktere nektere zeny citi, kdyz se dite zacne kojit, to je ten moment, kdy se zacne tvorit. Nekterym zacne to mleko v te chvili tect i z druheho prsa. A nekdy se stane, ze se takto zacne delat i mimo kojeni a to jsou presne ty kolace na triku, kdy se zacne tvorit a tece ven.

Jinak kdyz vam takhle zacne tect mleko v nevhodnou chvili, staci prstama zatlacit na dvorec smerem do prsa na cca 30-60 vterin a mleko tect prestane. To same kdyz u kojeni tece mleko z druheho prsa, muzete to zastavit timto.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MYJKA: s tim skladovanim a tvorbou behem kojeni teda nevim. vcera jsem mela behem dne pauzu mezi kojenim skoro 7 hodin, protoze jsem nebyla se synem a myslela jsem, ze mi ty kozy explodujou. uz to bylo hodne neprijemny, desila jsem se v mhd mokrejch fleku na triko, to se nastesti nestalo, pritom poptavka nebyla a stejne se mleko tvorilo. synovi je rok a ctvrt, zadny maly miminko.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    POZITRON: Tak at mate brzy klid. :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MYJKA: tak jsi mela pravdu, rostou zuby. ma jich venku 12 (ne 8, jak jsem psala, na to nevim, jak jsem prisla. jednicky, dvojky a po 2 stolickach nahore a dole) a ted vylezly horni spicaky, takze ma uz 14 zubu!
    mozna proto je ted na koze furt, kvuli tem novym spicakum!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KEMENTARI: samozrejme ze tvori
    MYJKA: mlecna zlaza ma fuknci tvorby mleka ale takove skladovani mleka. doporucuju dostudovat.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    KLAIR: Nerozumim, jak to myslis. Mleko se v prsou tvori primo pri kojeni. Prsa proste nejsou zadny spajz a neni potreba delat zadne pauzy mezi kojenim “aby se vyrvorilo dost mleka”.
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    MYJKA: pockej, ja mam plna prsa... a proste to mleko pak tece pryc. a mimino třeba dnes vůbec nejevilo zájem.

ty rikas, ze pokud jsem mela cisare a separaci, tak o 10 mesicu pozddji to ovlivnujw to, ze se mi mlíko dela do zasoby?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    PROMETHEA: *nekomfortní

jinak obě děti jsem kojila stejně dlouho (pro některé krátce :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MYJKA: z těch podmínek jsem měla více splněno u dítěte číslo 1 než u dítěte číslo 2.

u dítěte č.2 jsem vědela, co a jak chci a nechci, a jela jsem nahrubo režim podle tý nenáviděný paní, Giny Ford (Contented Little Baby), rozestupy na kojení, režimovost atd..a fakt to bylo tisíckrát lepší než kojení/spánek/režim dle potřeb dítěte, který jsem jela u prvního..říkám to proto, že tenkrát bych uvítala víc “návod”, nebo alespoň ukázání, že existuje více cest...alternativy jsem začla hledat ve chvíli, kdy to pro mě začalo být výrazně nekonformní (zvlášť ta nadprodukce mlíka/spánek...), a ony i ty alternativy k pro-kojo fungovaly stejně dobře, ne-li lépe..
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    PROMETHEA: Byla jsem hodně nervózní z toho, že jsem po druhém porodu ani během sestinedeli plna a nalita prsa neměla skoro nikdy. nerikam, že nikdy, ale spíš výjimečně. ale madam papala spokojeně , tak jsem to neřešila. A tak to zůstalo.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    PROMETHEA: Tam je tolik promennych, ze to nejde vse vypsat. Ale nahrubo - prirozeny porod bez zasahu a medikace, nulova separace, neomezeny kontakt kuze na kuzi, idealni prisati, zadne uzdicky, dite na prsu porad, stlacovat prsy aby se dobre vyprazdnovaly,...
    Ale treba ani domaci a uplne idealni porod neznamena, ze kojeni bude automaticky v poradku. Je to proste vzdy strasne individualni vsechno.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MYJKA: co jsou úplně ideální podmínky?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MYJKA: děkuju za odpověď!! povahou jsou obě opravdu extrémně rozdílné!! i stravovacími návyky! to bude asi ono :))

lakt. poradkyni jsem měla od prvního dne po porodu do konce šestinedělí pravidelně na návštěvě (v Německu je to součást poporodní péče), výhrady neměla, na uzdičku, styl kojení, prsa, no na všechno koukala, a říkala přesně co ty :) kojit na požádání, neexistuje “správný” rozestup, není přední a zadní mlíko, atd. atp...od ní mám svoje současné vědomosti o kojení..ale stejně, nejde mi z hlavy myšlenka, že se to dalo udělat jinak, víc easy, míň stresu, kdyby např. ta LP nebyla tak bio/eko založená jako mamila.sk :) trochu nadsázka samozřejmě :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam