• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...

    Lámete si hlavu, co schází nebo přebývá vašemu zvířátku?

    ŘEŠÍTE ZDRAVOTNÍ PROBLEMY VAŠICH MAZLÍČKŮ?

    Pátráte po chovatelských tricích, nebo jen řešíte drobné poranění či zdravotní neduh?
    Ptejte se místních "zkušených" na co jen chcete, od výběru vhodného steliva pro suchozemskou želvu přes plusy a minusy psích oblečků až po rozměry voliery pro kakadua..
    ... pole působnosti sahá tam, kde končí bohaté zkušenosti všech ostatních zúčastněných, tedy, kdo chce dnes poradit, zítra třeba sám přijde s dobrou radou někomu dalšímu..a rozhodně nezůstane jen u obligátních mazlíčků typu kočka či pes..



    koukněte sem...

    rozbalit záhlaví
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    MAGDALENA: Mám, se Sanicellem ... zatím ne dlouhodobé, ale zdá se mi, že k něčemu to je. Takže pokud bych měla volit znovu, jdu do něj. Ale jestli jsou to jen různé názvy pro totéž, to netuším.
    MAGDALENA
    MAGDALENA --- ---
    Ahoj, potrebovala bych radu ohledne hepatoprotektiv. Mame nasazenej EPATO, ale jak jsem zkoumala na netu tak se dost doporucuje Sanicell a HepatoSan. To hlavni je ostropestrec, ale kazdy z nich ma i dalsi latky. Nejsem z toho uplne moudra co je z toho nejlepsi a jestli vlastne nejde o jedno a to same. Co vet to jiny nazev pripravku, jinak bych to resila primo v ordinaci.
    Mate nejake zkusenosti?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PETRA_CHATEAU: Tahle změna chování (k akčnosti) bývá častá. Jinak třeba naše fenka po kastraci nemá ráda jiný fenky, ale kastrovaná byla ve dvou letech a tohle přišlo až tak po šestém, sedmém roce, takže to spíš bude věkem. Teď je z ní dvanáctiletá nevrlá baba, která chce mít od všech pokoj, ale to by asi byla tak jako tak :o)
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    ZMYJKA: aha koukam, že už si to psala, přesně tak .))

    jinak na změnu chování sem se ptala i veta, a jak řiká zmyjka, bývá to prý tím, že se k feně začně chovat trochu jinak páníček, víc jí ňuňat a tak. takže sem se snažila tohle nedělat. fakt je, že lola si ztěžovala jen první noc a pak už byla v pohodě, takže to nebyl zas až takový problém
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    SNELA: nedávno sem nechala kastrovat cca pětiletou fenu, nastala drobná změna povahy, ale musim žíct že k lepšímu, lola jakoby omládla a je o něco akčnější, víc si hraje. tyhle změny sou ale asi dost individuální
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    SNELA: je. bud se daji injekcne a nebo davas tabletky...
    SNELA
    SNELA --- ---
    SNELA: ještě jsem se chtěla zeptat na pooperační péči.. Je typický, že se po kastraci nasadí atb ?


    ZMYJKA: jj děkuju, myslím, že takovej problém by u nás nastat neměl, ale je dobrý mít přehled co se může stát a na co si případně dát pozor..
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    SNELA: Tak problém když bude mít mladší štěňata ti úplně stejně může nastat i u nekastrované feny - může je přijmout, ale taky nemusí - znám různé případy, od toho že je starší té mladší brala a odháněla ji od nich až po čubu co stihla jedno štěně mladší čubiny zabít. A samozřejmě i případy pohodové a nekonfliktní.

    Takže v tomhle bych ani tak neřešila možný dopad kastrace jako spíš to, aby se starší fena necítila odstrčená nebo mladší ohrožená, aby o vztazích ve smečce nejvíc rozhodoval majitel a feny o ně nebojovaly a takové ty věci.

    Stejně tak může dojít ke změně ve vzájemném chování fen po kastraci ne kvůli kastraci samotné, ale kvůli tomu, že fena bude nějakou dobu oslabená, opečovávaná a pod. Takže udržení "normálního" průběhu vztahů mezi zvířaty bude hlavně na vás.

    Jinak třeba moje fena kastrovaná po třetím hárání bez šťaňat se nezměnila vůbec, Petry Lola kastrovaná teď tuším v pěti nebo kolik jí to je, po nejmíň jedněch štěňatech, strašně omládla a rozehrála se. Takže individuální nuance tam určitě budou i co se povahy týče, ale velký podíl na tom myslím bude mít reakce majitele.
    SNELA
    SNELA --- ---
    GIO: to je mi jasný, je fakt, že se traduje, že fena po štěnatech bude ostřejší, ale naše se nezměnila..
    GIO
    GIO --- ---
    ja si myslim, ze v tom vyssim veku uz si a starsi umi tu pozici ve smecce udrzet, mkdyz uz ji ma stabilni ted.. podle em by to problem byt nemel, ale clovek stejne nikdy nevi..stoprocentne..
    SNELA
    SNELA --- ---
    GIO: jasný, děkuju.. vyřešený to maj, druhá čuba má rok a je vůči starší feně submisivní, ale spíš se bojim toho, že když by potom měla štěňata (nejsme rozhodnutí) tak aby nenastal nějakej problém
    GIO
    GIO --- ---
    cena mezi 3000 - 5000, u vas tka stred tipuji, ta zmena povahy... ja si myslim, ze v tomhle veku uz zadna vyznamna. pokud maji vztahy ve smecce ted postavene stabilne, tka by se nemelo nic menit ani posleze, nase kastrovana doga je stale sefkou, i v sirsi smecce kamaradskych psu atp.
    riziko po kastraci je inkontinence, ale neni to nicx zasadniho,apson u nas se to za par mesicu ztratilo a i po kastraci to mela max dvakrat.. dnes je inkontinentni kvuli problemum s panvi a bedry, takze prima souvislost s kastraci tak y neni.
    ja vidim pozitiva v prevenci pyometry, ale mlecne zlazy mohou mit problem, na ty je ta kastrace uz pozdni, tkaz ehlidat ceciky casem, jestli nektery neduri.
    SNELA
    SNELA --- ---
    Vím, že téma kastrací se tu už xkrát probíralo, ale chtěla bych znát Vaše názory a zkušenosti.

    Chceme nechat vykastrovat naší 5ti letou fenu, je zdravá v kondici, měla jeden vrh. Hlavním důvodem je falešná březost, která se po štěnatech hodně zhoršila..

    * Jaké může vzniknout riziko po kastraci?
    * Fena je dominantnější povahy ( máme psa a dvě feny) myslíte, že se může změnit nějak situace ve smečce? Případně i že by mladší fena měla potom štěňata?
    * Nějaké reference na MVDr. Čučku nebo MVDr. Lázničku - především co se týká kastrací?
    * Přibližná cena kastrace feny do 30kg v inhalační narkóze ?

    Díky moc za každej názor :)
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    ZMYJKA: jojo, vcera cely vecer chrochtal na hrocha misto aby chrochtal sam, to je dobre znameni :D predtim si preci jen hral min.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: tak aspoň že tolik nechrchlá :)
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Nam to nastesti zabralo hned, je to vyrazne lepsi. Jen je prcek chudak nestastnej kdyz odjizdim na kone, ze nemuze se mnou.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    CAMELLA: Jo, měl, já vím, ale mladej se mi tenkrát fakt zlepšil až za dva dny, řekla bych co pořádně zabraly atb. A vetka se dušovala, že nic funkčnějšího mi na ten kašel prostě už dát nemůže a že to musíme vydržet (samo jsme kontrolovali i další parametry a jinak se držel dobře, horečku měl, ale ne nijak strašnou, plíce taky fungovaly slušně, jenom ho to prostě hodně vyčerpávalo). Byl strašně hubenej, kostřička potažená kůží, a každej ten záchvat kašle ho prostě položil. Po čtyřiadvaceti hodinách chudák už jenom ležel a chrchlal - byl z toho totálně vyfluslej. A atussin nenáviděl už od pohledu :D Je to neskutečně hořký a hnusný.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ZMYJKA: tak zrovna atussin by fakt zabrat měl hned, je to klasický typ veselých kapek proti kašli, s efedrinem (žádný pseudo, ale hezky efedrin :) guaifeneisinem atd :)
    já byt tím psem, hned mám veselejší den :)
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: jo, atusin jsme měli taky. Akorát se člověk musí obrnit trpělivostí - tak první dva dny jsem měla teda pocit, že to vůbec nezabírá - pes se zmítal v záchvatech kašle a chrchlal pěnu, až z toho byl celej upatlanej a unavenej a vypadal vyloženě nešťastně. Ale je taky fakt, že Loki byl hodně oslabenej z útulku (měl k tomu i antibiotika a něco na podporu imunity a stejně první dva dny vypadaly ošklivě - ale o život zas nešlo, to ne, jenom mi ho bylo děsně líto, jak tam ležel celej poslintanej).
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Tak je to psincovy kasel. Dostal atusin, poslech cisty, teplota zadna, ze by se s tim mel jako mlady pes poprat.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: No dyť jo, první příznak srdečních problémů je obvykle kašel. A už několikrát mi přišel do ordinace kardiak, který byl měsíc jinde léčený antibiotikama a ony mu nějak nezabraly :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam