• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    MAGDALENA: Mám, se Sanicellem ... zatím ne dlouhodobé, ale zdá se mi, že k něčemu to je. Takže pokud bych měla volit znovu, jdu do něj. Ale jestli jsou to jen různé názvy pro totéž, to netuším.
    MAGDALENA
    MAGDALENA --- ---
    Ahoj, potrebovala bych radu ohledne hepatoprotektiv. Mame nasazenej EPATO, ale jak jsem zkoumala na netu tak se dost doporucuje Sanicell a HepatoSan. To hlavni je ostropestrec, ale kazdy z nich ma i dalsi latky. Nejsem z toho uplne moudra co je z toho nejlepsi a jestli vlastne nejde o jedno a to same. Co vet to jiny nazev pripravku, jinak bych to resila primo v ordinaci.
    Mate nejake zkusenosti?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PETRA_CHATEAU: Tahle změna chování (k akčnosti) bývá častá. Jinak třeba naše fenka po kastraci nemá ráda jiný fenky, ale kastrovaná byla ve dvou letech a tohle přišlo až tak po šestém, sedmém roce, takže to spíš bude věkem. Teď je z ní dvanáctiletá nevrlá baba, která chce mít od všech pokoj, ale to by asi byla tak jako tak :o)
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    ZMYJKA: aha koukam, že už si to psala, přesně tak .))

    jinak na změnu chování sem se ptala i veta, a jak řiká zmyjka, bývá to prý tím, že se k feně začně chovat trochu jinak páníček, víc jí ňuňat a tak. takže sem se snažila tohle nedělat. fakt je, že lola si ztěžovala jen první noc a pak už byla v pohodě, takže to nebyl zas až takový problém
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    SNELA: nedávno sem nechala kastrovat cca pětiletou fenu, nastala drobná změna povahy, ale musim žíct že k lepšímu, lola jakoby omládla a je o něco akčnější, víc si hraje. tyhle změny sou ale asi dost individuální
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    SNELA: je. bud se daji injekcne a nebo davas tabletky...
    SNELA
    SNELA --- ---
    SNELA: ještě jsem se chtěla zeptat na pooperační péči.. Je typický, že se po kastraci nasadí atb ?


    ZMYJKA: jj děkuju, myslím, že takovej problém by u nás nastat neměl, ale je dobrý mít přehled co se může stát a na co si případně dát pozor..
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    SNELA: Tak problém když bude mít mladší štěňata ti úplně stejně může nastat i u nekastrované feny - může je přijmout, ale taky nemusí - znám různé případy, od toho že je starší té mladší brala a odháněla ji od nich až po čubu co stihla jedno štěně mladší čubiny zabít. A samozřejmě i případy pohodové a nekonfliktní.

    Takže v tomhle bych ani tak neřešila možný dopad kastrace jako spíš to, aby se starší fena necítila odstrčená nebo mladší ohrožená, aby o vztazích ve smečce nejvíc rozhodoval majitel a feny o ně nebojovaly a takové ty věci.

    Stejně tak může dojít ke změně ve vzájemném chování fen po kastraci ne kvůli kastraci samotné, ale kvůli tomu, že fena bude nějakou dobu oslabená, opečovávaná a pod. Takže udržení "normálního" průběhu vztahů mezi zvířaty bude hlavně na vás.

    Jinak třeba moje fena kastrovaná po třetím hárání bez šťaňat se nezměnila vůbec, Petry Lola kastrovaná teď tuším v pěti nebo kolik jí to je, po nejmíň jedněch štěňatech, strašně omládla a rozehrála se. Takže individuální nuance tam určitě budou i co se povahy týče, ale velký podíl na tom myslím bude mít reakce majitele.
    SNELA
    SNELA --- ---
    GIO: to je mi jasný, je fakt, že se traduje, že fena po štěnatech bude ostřejší, ale naše se nezměnila..
    GIO
    GIO --- ---
    ja si myslim, ze v tom vyssim veku uz si a starsi umi tu pozici ve smecce udrzet, mkdyz uz ji ma stabilni ted.. podle em by to problem byt nemel, ale clovek stejne nikdy nevi..stoprocentne..
    SNELA
    SNELA --- ---
    GIO: jasný, děkuju.. vyřešený to maj, druhá čuba má rok a je vůči starší feně submisivní, ale spíš se bojim toho, že když by potom měla štěňata (nejsme rozhodnutí) tak aby nenastal nějakej problém
    GIO
    GIO --- ---
    cena mezi 3000 - 5000, u vas tka stred tipuji, ta zmena povahy... ja si myslim, ze v tomhle veku uz zadna vyznamna. pokud maji vztahy ve smecce ted postavene stabilne, tka by se nemelo nic menit ani posleze, nase kastrovana doga je stale sefkou, i v sirsi smecce kamaradskych psu atp.
    riziko po kastraci je inkontinence, ale neni to nicx zasadniho,apson u nas se to za par mesicu ztratilo a i po kastraci to mela max dvakrat.. dnes je inkontinentni kvuli problemum s panvi a bedry, takze prima souvislost s kastraci tak y neni.
    ja vidim pozitiva v prevenci pyometry, ale mlecne zlazy mohou mit problem, na ty je ta kastrace uz pozdni, tkaz ehlidat ceciky casem, jestli nektery neduri.
    SNELA
    SNELA --- ---
    Vím, že téma kastrací se tu už xkrát probíralo, ale chtěla bych znát Vaše názory a zkušenosti.

    Chceme nechat vykastrovat naší 5ti letou fenu, je zdravá v kondici, měla jeden vrh. Hlavním důvodem je falešná březost, která se po štěnatech hodně zhoršila..

    * Jaké může vzniknout riziko po kastraci?
    * Fena je dominantnější povahy ( máme psa a dvě feny) myslíte, že se může změnit nějak situace ve smečce? Případně i že by mladší fena měla potom štěňata?
    * Nějaké reference na MVDr. Čučku nebo MVDr. Lázničku - především co se týká kastrací?
    * Přibližná cena kastrace feny do 30kg v inhalační narkóze ?

    Díky moc za každej názor :)
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    ZMYJKA: jojo, vcera cely vecer chrochtal na hrocha misto aby chrochtal sam, to je dobre znameni :D predtim si preci jen hral min.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: tak aspoň že tolik nechrchlá :)
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Nam to nastesti zabralo hned, je to vyrazne lepsi. Jen je prcek chudak nestastnej kdyz odjizdim na kone, ze nemuze se mnou.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    CAMELLA: Jo, měl, já vím, ale mladej se mi tenkrát fakt zlepšil až za dva dny, řekla bych co pořádně zabraly atb. A vetka se dušovala, že nic funkčnějšího mi na ten kašel prostě už dát nemůže a že to musíme vydržet (samo jsme kontrolovali i další parametry a jinak se držel dobře, horečku měl, ale ne nijak strašnou, plíce taky fungovaly slušně, jenom ho to prostě hodně vyčerpávalo). Byl strašně hubenej, kostřička potažená kůží, a každej ten záchvat kašle ho prostě položil. Po čtyřiadvaceti hodinách chudák už jenom ležel a chrchlal - byl z toho totálně vyfluslej. A atussin nenáviděl už od pohledu :D Je to neskutečně hořký a hnusný.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ZMYJKA: tak zrovna atussin by fakt zabrat měl hned, je to klasický typ veselých kapek proti kašli, s efedrinem (žádný pseudo, ale hezky efedrin :) guaifeneisinem atd :)
    já byt tím psem, hned mám veselejší den :)
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: jo, atusin jsme měli taky. Akorát se člověk musí obrnit trpělivostí - tak první dva dny jsem měla teda pocit, že to vůbec nezabírá - pes se zmítal v záchvatech kašle a chrchlal pěnu, až z toho byl celej upatlanej a unavenej a vypadal vyloženě nešťastně. Ale je taky fakt, že Loki byl hodně oslabenej z útulku (měl k tomu i antibiotika a něco na podporu imunity a stejně první dva dny vypadaly ošklivě - ale o život zas nešlo, to ne, jenom mi ho bylo děsně líto, jak tam ležel celej poslintanej).
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Tak je to psincovy kasel. Dostal atusin, poslech cisty, teplota zadna, ze by se s tim mel jako mlady pes poprat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam