• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...

    Lámete si hlavu, co schází nebo přebývá vašemu zvířátku?

    ŘEŠÍTE ZDRAVOTNÍ PROBLEMY VAŠICH MAZLÍČKŮ?

    Pátráte po chovatelských tricích, nebo jen řešíte drobné poranění či zdravotní neduh?
    Ptejte se místních "zkušených" na co jen chcete, od výběru vhodného steliva pro suchozemskou želvu přes plusy a minusy psích oblečků až po rozměry voliery pro kakadua..
    ... pole působnosti sahá tam, kde končí bohaté zkušenosti všech ostatních zúčastněných, tedy, kdo chce dnes poradit, zítra třeba sám přijde s dobrou radou někomu dalšímu..a rozhodně nezůstane jen u obligátních mazlíčků typu kočka či pes..



    koukněte sem...

    rozbalit záhlaví
    MIAPAKA
    MIAPAKA --- ---
    LANTHAL: no před těmi lety mi vetka říkala, že má poruchu imunity, proto se mu dělají ty záněty. Zuby čistím, dávám plaqueoff a někdy je to lepší, jindy horší. Ted je to zrovna hodně blbý, ale žere a z tlamy mu nesmrdí.
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    MIAPAKA: držím palce ... kdybys na něco dobrého přišla, budu ráda za tip
    MIAPAKA
    MIAPAKA --- ---
    LANTHAL: jemu to právě začalo už před dvěma lety, od té doby mu dávám plaqueoff a čistím mu zuby, ale ted se mu to zase zhoršilo, tak hledám něco co by mu pomohlo.
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    MIAPAKA: asi to nechceš slyšet, ale pokud se mu to stále vrací, je to celkem marný boj ... gingisan gel mému kocourovi nepomohl vůbec. Mám tu i ještě tak 3/4 lahvičky Plague Off přípravku, taky na to prý pomáhá (ale nám nikoliv). Věnuju ti ho třeba za konzervu. Ale jak říkám, já na vyléčení nevěřím (ani na dlouhodobé zaléčení), ještě jsem nezažila kočku, která by se z opakovaných zánětů dostala, bohužel. A to jich mám v okolí celkem hodně :/
    MIAPAKA
    MIAPAKA --- ---
    Kocour má opět zánět dásní, a to mu čistím zuby. četla jsem že gigisan gel je na to dobrý, ale než se mi ho podaří sehnat, je na to dobrý ještě nějaký "domácí recept"?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SENIN: Však já vím, psala jsem hned na začátku, že je to OT povzdech :o)
    SENIN
    SENIN --- ---
    Určitě máš ve všem pravdu.

    Akorát tohle je složitější případ, kočičku jsem v té době měla druhý den, takže pár hodin. Nezná mě a nekontrolovatelně po mě vyjíždí, tabletku do ní sama nedostanu a pokusy dát jí to do masa atd. většinou nevycházeji. Každý den na veterinu chodit můžeme, akorát jakýkoliv pokus dát ji injekci skončil děsným divadlem a všichni poškrabaný atd. Takže předpokládám, že to pani doktorka myslela dobře.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já si tu ještě dovolím pár slov k té Convenii, přes víkend jsem byla na mobilu a to se mi nechtělo vypisovat. Vnímám tenhle lék jako dost problematický, a jestliže je teď veterinární medicína vnímána jako zdroj šíření rezistencí, tak Convenia, způsob jejího používání a způsob prezentace výrobcem na tom má lví podíl. Důvody k použití Convenie na veterinách totiž jsou všechny možné, jen ne ten jediný správný, tedy pacient s infekcí, která není řešitelná jiným prostředkem. Důvodem bývá nedůvěra (mnohdy bohužel oprávněná) ve schopnost a ochotu majitele dodržet stanovenou léčbu, ať už podávat tablety nebo chodit na kontroly s reaplikacema injekcí, pohodlnost a lukrativnost (vidím pacienta jednou, švihnu mu injekci, vyúčtuju a jsem s ním hotová) a v neposlední řadě cena. Kdyby měl každý čekat na pacienta, který potřebuje fakt jedině a pouze cefovecin, tak to balení Convenie, které stojí bezmála 5000,- za lahvičku, skoro celé nebo dost možná ani nepoužité vyhodí. Já ji například vůbec nemám skladem (právě z toho posledního důvodu), ještě jsem nenarazila na pacienta, kterému by se nedalo dát s úspěchem něco jiného. A na druhou stranu, klinika takové úrovně, jako je univerzitní, dává klidně Convenii jako lék první volby právě na kočičí rýmy (a často zbytečně, protože to nezabere).
    No a výrobce Convenii prezentuje způsobem, který k neuváženému použití přímo nabádá: "Věděli jste, že až 80 % majitelů nedodrží stanovenou tereapii? Vyřešte tenhle problém léčbou pomocí jedné injekce". Jako jo, lidi dělají s antibiotikama různé kejkle, zvíře dostane přesně odpočítaný počet tablet a stejně jim doma záhadně zbývají přebytky, které pak sami nasazují při podobných problémech, takže depotní antibiotika nejsou špatná myšlenka - ale chtělo by to nějaká s rozumnějšíma účinnýma látkama.
    INXS
    INXS --- ---
    INXS: fyi zánět spojivek, díky že jste mě na tu veterinu hnaly !
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    CORNELA: o to mi právě jde - humáníci nadávají na veterináře, přitom se často sami neřídí tím, co hlásají.
    ale já bych to už neřešila, nemá to smysl, tady je to navíc ot.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    CORNELA: asi taky ne vždy, já jsem nolicin dostala minimálně dvakrát na močák a kultivaci s citlivostí mi nedělali nikdy :))
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    njn, každý má své zkušenosti...u nás se cefovecin dává, na ty rýmečky ideálně ne, spíš na záněty močáku, kde je volba to nebo flurochinolony...což pokud vím humáníkům taky vadí...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CAMELLA: Tak to já s ním mám právě zkušenosti výborné.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TAPINA: doktorky s ním nemají dobré zkušenosti, nezabírá. Dáváme ho akorát na překrytí po kastracich atd. Jinak se jede amoxicillin klavunalát.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CAMELLA: Co třeba Shotapen? Cefovecin je cefalosporin IV. generace, s tím by se mělo hodně uvážlivě a mluví se o tom, že bude vyhrazený pro humánní medicínu. A to nemluvím o tom, že na ty kočičí rýmy kolikrát nezabere.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TAPINA: convenia coby atb první volny se prostě dává když není možnost do kočky antibiotika dostat..on cefovecin stejně není nic moc silný a kdyby bylo do kočky možno dostat peniciliny, bylo by to stejně lepší, ale když to holt nejde..
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    CAMELLA: tyjo, tůdlevá sem viděla na animal planet jak to veterinář v polních podmínkách řešil tak, že přišil psovi na ucho z obou stran knoflíky - dost bizarní, ale problém to vyřešilo :D
    SENIN
    SENIN --- ---
    v poho :) no ono po pokusu vzít jí krev následovalo zmasakrování celé ordinace .. tak bylo usouzeno, že tabletky do ní nedostanu. Byli jsme tam v úterý, zdá se mi malé zlepšení, tak uvidíme přes víkend.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SENIN: Dřív. Ach jo, Convenia jako atb. první volby na rýmu, to by měl vidět ten chytrák z klubu Medicína, co si myslí, že zákaz prodeje tabletových antibiotik veterináři vyřeší problém zvyšujících se rezistencí (to ignoruj, to byl jen takovvý OT povzdech).
    SENIN
    SENIN --- ---
    Kočička má rýmu, chrochtá a chrápe. Byli jsme u pani doktroky, dostala ATB Convenia. Měla mírně zvýšenou teplotu a nateklé uzlinky. Teď má k tomu průjem, asi taky ze změny prostředí, adoptovala jsem ji. Za jak dlouho by ta rýma měla ustoupit? Do 14 dnů nebo dřív? Pořád se jí špatně dýchá a sýpe.
    INXS
    INXS --- ---
    ď zajdem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam