TEEAK: Mezi veterináři jsou dvě názorové vlny. Buď pravidelně nechat dělat koprologické vyšetření (musejí se po dobu 3 dnů sbírat hovínka a z nich se pak dělá rozbor), které odhalí, jestli je pes (nebo kočka) začervený nebo ne. Odčervení se pak doporučuje jen pokud je výsledek pozitivní. Tento názor vychází z faktu, že odčervení sice zvíře zbavuje parazitů, ale je to ve své podstatě jed (zabíjí červa, že ano). Já osobně (nejsem vet, ale na veterině jsem pracovala jako sestra a ve veterinárním prostředí se stále pohybuji) se přikláním spíš k níže zmiňované klasice - odčerovavat 1x za 3 měsíce. Důvod, proč se odčervuje v tomto intervalu je jednoduchý - za tři měsíce projdou paraziti celým vývojovým cyklem a mohou se dále množit. Pokud se odčervuje méně často, hrozí tzv. masivní začervení - červi se v těle zvířete množí a ohrožují jeho život. Odčervení 1x za 3 měsíce zajistí, že se ty potvory nemnoží dál. Nicméně, pozor na to, pokud se pes setkává s batoletem, je otázka, jestli 1x 3 měsíce stačí - ono to totiž není jako např. protiklíšťová kapka za krk, která "drží" nějakou dobu. Odčervení je jednorázové - proběhne a zabije všechny potvory, co mu přijdou do cesty. Ale pokud pes druhý den něco prímového slupne u cesty, tak má červy v sobě zas. Odčervení 1x za rok mi nepřijde moc efektivní. Navíc u zvířete hodně začerveného může dokonce způsobit obtíže, protože se jednorázově zabije hodně parazitů, ti se pak v těle zvířete rozkládají a vytváří toxiny, které mohou zvíře ohrozit (mnoho pozdě odčervených koťat takto umírá, u dospělého psa asi nebude reakce tak drsná, ale kdo ví).