• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MARKYSHA: Účinná je stejně, jenom dočasná. Myslíš, že ho bude hyzdit to, že nebude mít koule? Toho si nikdo nevšimne, půlka lidí nepozná psa od feny. Stejně se mu i po chemické kastraci znatelně zmenší.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TAPINA: jezevčík má šelesty na srdci, tak je kastrovaný chemicky, ale s německým ovčákem nevím, jestli ho poslat na tu klasickou, ale on je tak krásný, mám strach aby ho to nezhyzdilo - je ta chemická méně učinná?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MARKYSHA: Většina starších psů má zvětšenou prostatu. A chlapů taky :D
    Může být benigní hyperplazie prostaty, což je nejčastější stav, kdy prostata je větší, ale nic nedělá. I tak se doporučuje kastrace, protože to zužuje prostor v konečníku (chlapům to tlačí na močovou trubici, psům na druhou stranu). A pak jsou všelijaké záněty a nádory, což je větší průšvih.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TAPINA: já musím, když jdu pryč, psy vyhnat z obýváku, protože řvou na holuby na balkoně. Jinak si je sousedi pochvalují, protože prý vždycky poznají, když je někdo v domě, kdo tam nebydlí, protože oni na "místní" neštěkají, což se hodilo, když nám v noci chtěli vykrást lodžie na chodbě.

    Jinak já se zblázním, on tu prostatu má zvětšenou i druhý pes.... Nedělám něco špatně? To už je divný, ne?
    XAJA
    XAJA --- ---
    TAPINA: ts, chudatka tyrane su to, nevenujes sa im.



    sa tu len smejem. kto vie, tomu bude stacit - mam spica a klasicku dedinsku zmes, v ktorej su stopy asi jazvecika a JRT a bohviecoho este.

    sluzia nam ako zvonceky. podla typu a hlasitosti stekotu presne viem, ci ide ku nam niekto znamy, niekto neznamy, ci len niekto prechadza okolo, inym stekotom ohlasuju jedneho konkretneho neoblubeneho suseda, a tak.

    su vnutri, ked sa im chce, vonku. maju denne niekolko prechadzok, vratane skutocne dlhych vyletov do lesov, na navstevy k psim znamym, a tak. su ovladatelni, vychovani, socializovani. je o nich skvele postarane. zvladaju bezne dopravne prostriedky, okrem auta v pohode aj vlak, veterinara chce vrazdit len jeden z nich. ten druhy zase neznasa, ked ho hladi niekto cudzi, ale dokaze to vydrzat, ked som na dosah. okrem toho, ze je tu stale niekto doma, maju este proti nude na hranie aj tri macky.

    nikdy ma vsak ani nenapadlo, ze by na dvore nemali stekat! ked su vnutri, nesekaju. teda, stekaju, ale len ked neomylne zacitia, ze ide navsteva. dokonale.

    ano, asi dvaja zo styroch NO, ktori mojim zivotom predtym presli (vsetci za rovnakych podmienok, co sa vychovy tyka), boli relativne tichi - teda stekali az v momente, ked niekto isiel vyslovene ku nam.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ADITU: to né .. dotaz hoď, třeba se to rozbije :) .. ale chipsy bych nezatracovala ;)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Naši bytoví, venčení a skvěle socializovaní psi, jakmile se na chalupě ocitnou na zahradě s plotem, začnou řvát jak debilové na všechno, co jde kolem. Nějaký archetyp, asi :o)
    ADITU
    ADITU --- ---
    TEEAK: ok, tak já s dotazem počkám až ke svojí veterinářce a zatim si dám chipsy :)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ADITU: .. popkorn, nebo brambůrky a nestěžuj si ;)
    XIFF
    XIFF --- ---
    LA_PIOVRA: a může to bejt ještě horší, pár měsíců zpátky mi do zverimexu přišli dva muži, očividně partneři s krysaříkem v kabelce a chtěli záchod pro kočky, stelivo a nějaký voňavý kapky, který ho nasměrujou že má chodit do záchoda.. myslela jsem, že je to odrostlé štěně a že jsou ve fázi učení domácí hygieny, tak jsem jim začla dávat rady a nakonec znich vylezlo, že ne že to on už dávno umí, ale že snim ne každý den stihnou jít ven, tak aby měl doma místečko kam to může jít vykonat.. :/
    ADITU
    ADITU --- ---
    Jsem tu správně v ZOO & VET poradně?
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    MAR_TINA: muze to bejt jeste mnohem horsi. Bydlime v centru Prahy a jsou tu psi, co je majitele vezmou 3x denne pred barak vypustit odpadni latky a zas do bytu. Ale nemyslim, ze jich je velky pocet, ale vzdy me zamrazi, kdyz to vidim.

    LAETATIO: zajimal by me ten fenomen vic prostudovat, kdyz reknu, ze 9/10 se nikdy nedostane ze zahrady, tak se samozrejme da namitnout, ze preci nemuzu vsechny furt sledovat, ale bydlel jsem tam 30 let naprostou vetsinu psu jsem nikdy venku nevidel a ostatne dost takovych psu jsem zbnal osobne jako psi u baraku, kde bydleli kamaradi.
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    LA_PIOVRA: žila jsem na vesnici, co má 120 stálých obyvatel, u valný většiny domů je pes a nevím o jedinym, co by nechodil aspoň občas na procházku :)
    GIO
    GIO --- ---
    ale nejen teda, krom dostatku prostoru k pohybu u baraku(plus sousedovic pozemky taky volne pristupne) minimalne dvakrat tydne chodi psi na dlouhou prochazku po okoli, ted to teda absolvuji jen o vikendu s muzem, ale ja pres tyden vencim stene minimalne jednou dvakrat mimo zahradu taky, aby nevlcela..ale to venceni do Prahy si chvalim, aspon ma pes kontKT s civilizaci, nechci aby z ni byl vesnicky zaplotak.)
    GIO
    GIO --- ---
    ja jezdim psa vencit do Prahy:))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Jen pro (hořké) pobavení - sousedka líná tlustá důchodkyně nachodí se psem kratší "procházky" než mi s jednou kočkou, co se venčí na vodítku. My obejdem / oběhneme se přískoky na stromy zahradu 3x-4x, ona dojde s jorkšírem po silnici podle plotu na konec naší zahrady a zpátky a ne denně.
    GIO
    GIO --- ---
    LA_PIOVRA: a presne tak, vidim to s tejne s tim koloritem. ne narek, ne vyti, ne neustale permanentni rvani, ale myslim, ze to tak vidime vsichni a ze takove projevy jsou rozhodne vyjimecnejsi, nez se tu tak obsirne resi.)
    GIO
    GIO --- ---
    LA_PIOVRA: hele, me to taky moc udivuje,) nerikam, ze kazdy chodi denne, ale fakt spoustu lidi potkavam se psama venku. Mozna jeste zamlada v Ostrave v te vilovce byli spis u baraku furt, nez tady,)
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    GIO: dobře, můžeme říct, že jsem to řekla s velkou nadsázkou.) a rozhodně to nebylo myšleno, že všichni psi jsou takoví. asi nemá cenu to dál rozpitvávat.)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    MAR_TINA: to neni vychovou, u psu byly presne tyhle veci (teritorialita, neduverivost k cizimu, podezrivavost k cemukoli nestandardnimu) tisice let zadany a upevnovany selekci.

    GIO: to bude nejaka nadstandardni vesnice:), rodice bydlej ve vilovy ctvrti v Praze, na kazdy druhy zahrade je pes a troufnu si rict, ze 9/10 se ze zahrady nedostane. V pripade absolutne nesocializovanejch NO a podobnejch (potencialne) ostrejch psu se silnym hlidacim pudem je to ta horsi ze spatnejch variant. Ale ten stekot u plotu na kolemjdrouci (ne zoufalej narek nebo stekani z dekompenzovanosti) beru v zasade jako kolorit ctvrti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam