• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    THICKLY: Za hodně úsilí málo výsledku - pro kočku to nebude takový přínos, jako pro psa, který se dá barfem krmit opravdu tak, jak by se krmila přírodní psovitá šelma. Tanečky po kuchyni, skladování nevábných surovin a ve výsledku je člověk rád, když té kočce poskládá aspoň tak vyhovující krmnou dávku, jako je v těch lepších granulích :o)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Pokud bych měla možnost si vybrat (a nevybírala moje kočka), krmila bych kvalitníma granulema, které jsou k dispozici celý den, a cca 3-5 x týdně trochou něčeho mokrého, ať konzervou nebo radši krájeným masem.
    Anučit kočku na mokrý pamlsek je zase důležité kvůli podávání léků, občas to je třeba.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    THICKLY: kočky jsou vybíravý potvory, takže ukecat kočku, aby ve své porcičce (ráno a večer cca 40-50g masa a vnitřností) jídla snědla všechno, co do ní chceš narvat, je docela náročné. Sice točíme druhy masa a vnitřností, ale když si pán usmyslí, že jí jenom kuřecí srdíčka a vepřové plecko, hned ti vypadne půlka živin. A oni si usmyslí.
    Náš habešák třeba nemá rád rybí oleje a žrádlo s víc než 3 kapičkama mu smrdí a nechce ho jíst. Ale denně by prý měl sníst fakt obří kapku oleje 1-2 ml.
    Plus maso musíš mít dost čerstvé, třeba hovězí nakrájené ráno kočky večer nesní - už je to mršina a to oni nežerou. Takže krájet před podáním a celý kus neskladovat v lednici moc dlouho. My třeba vaříme lidem denně a odkrajujeme mu z našeho, případně mrazím malá množství v jednotlivých krabičkách (100-150g), ale nekrájené.
    Plus bordel na podlaze, musíš po dobu krmení na zvíře koukat (aby netáhlo kusy masa za nábytek), plus kočka by měla jíst více malých porcí denně - být furt doma, plus málokdo ti barfovanou kočku nakrmí, když chceš odjet na pár dní pryč.

Shrnu to: krmit kočku syrovým je náročné z hlediska dodání všech živin (a odhadu, které chybí), protože kočka prostě nesní vše, co jí nandáš.
    HUDOUS_ML
    HUDOUS_ML --- ---
    THICKLY: ke mně se zase dostala informace, že to video je tak trochu fejk a že výroba těch konzerv není vůbec tak růžová, jak to je v tom videu. Ale nemám to nijak podloženo, takže netvrdím, že to je pravda
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    MAR_TINA: Ono v tom videu jak jsem prikladala rikaji ze je nutne stridat konzervy a ty salamy s vnitrnostmi, obcas lososa...
    Jestli jim to staci ja nevim...selskej rozum by rikal davat syrovy, na druhou stranu mit vystudovanou veterinu a posoudit spravne slozeni, co je marketingovej trik a co je pravda. Tak jsem si rekla ze se na to vyprdnu a budu chovat mysi, a ani to prej neni spravne ;-)

Kvuli cemu by sis bafr odpustila? cena, narocnost?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    THICKLY: konzervy Falco / Líza jsme kočkám koupili, jelikož mají z konzerv fakt dobré složení a slušnou cenu a jsou vyrobeny v ČR. Mají jednu drobnou nevýhodu : kočky je NEŽRALY. Část koček přestala po pár dnech, část to nejedla nikdy. A to máme i venkovní nalezence.

A pozor, ty lepší Falco jsou pro kočky příliš masové a mají málo vnitřnostní, kůží a kostí.

A jednoho kocoura krmíme barfem, protože granule nežere (prostě nežere, umřel by hladem) a po jakékoli konzervě má dřív či později průjem. Pokud bych mohla barfování kočky si moc ráda odpustím, to mi věř.
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    TAPINA: Kocka jen tak neco nechce zrat, nejvic ji jede Felix ze supermarketu, to se zase nelibi me, protoze jako granule ma Orijen, a prijde mi to schizofrenni. Cetla jsem ze srajdy ze supermarketu maj radi kvuli obsahu soli etc a pak koukam ze kdyz se doma pripravuje jidlo tak se taky pridava sul. Tak se v tom vsem ztracim a nevim cim se ridit pri vyberu...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já teda upřímně v dnešní době, kdy existujou fakt kvalitní konzervy s vysokým obsahem masa (ale pořád vyvážené na složení kompletní stravy) nevidím důvod snažit se mít kočku na barfu. Je to o poznání problematičtější, než u psa, a stejně to pro ni nebude přirozené, protože žádné z těch zvířat, co se u nás poráží na maso, by kočka přirozeně nejedla. U psa se dá alespoň říct, že by sice neulovil krávu, ale ovci, kozu nebo srnu ano. Z nutričního hlediska je hovězí asi nejvhodnější, ale na přirozenost se u toho hrát prostě nedá.
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    TAPINA: Ja jsem ji ty kosti chtela mlit...Myslis ze je neco na tom ze kocka by nemela jist hovezi nebo veprovy protoze by to v prirode neulovila, nebo se takovyma teoretickyma otazkama vubec nezabyvat a brat to proste jako zdroj bilkovin?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    THICKLY: Mrkni tam, ale většina barfařů vitaminy přidává. Právě proto, že neseženeš mozek, nenameleš tam srst a ostatně i s kostma bývá u koček často problém - poradí si s těma o velikosti hlodavce, takových jatečných zvířat moc není :o)
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    TAPINA: Me slo spis o to domaci vareni. Prijde mi skoda ze se doma s tim budu mlit a pak to zasypu praskovymi vitaminy protoze jsem nesehnala mozek etc, ale koukam ze je tu i BARF diskuze tak kouknu tam, me zajimal nazor i ne BARFaru...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    THICKLY: Já složení těch konzerv přesně neznám, zaregistrovala jsem jen odbornou diskuzi na to téma. A ono je to snad čisté maso, takže to chce přidat k tomu něco nemasového. Žádné zvíře nejí jen maso bez možnosti doplnit to něčím jiným, i ta kočka žere ve větší míře hmyz (chitin funguje jako vláknina), občas trávu a různé rostlinstvo.
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    TAPINA: Co bys pridavala? Ke konzervam napr syrove maso? Nebo jsi zastance pouze syroveho/BARF? Ja nekde cetla ze pokud varis/mrazis doma, musis pridavat vitaminove doplnky napr olej z lososa, protoze kocka sezere tu mys celou vcetne oci a mozku, ktere se jinak tezko shani a tedy nahrazuji se prave tim olejem...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    THICKLY: Jinak tenhle pán by se správně mělo říkat, že je výrobce a prodejce krmiva. Veterinář je člověk, který vykonává léčebnou praxi. Bohužel je to nastaveno tak, že člověk si může ponechat svůj titul před jménem, i když se živí něčím jiným, takže jsem už viděla i MVDr. XY, jak v poradně firmy Waltham radil lidem, že Whiskas je to nejlepší pro jejich kočky. Samozřejmě to nemělo s odbornou informací nic společného, člověk, kterého si zaměstnali, aby jim dělal P.R., měl "shodou okolností" titul veterináře. Přikládat nějakou odbornou váhu lze jen slovům veterináře, který jako veterinář funguje.

Odborná veřejnost je toho názoru, že konzevy dr. Sokola jsou vhodné jako základ jídelníčku, ale ne jako kompletní plnohodnotná strava. Mělo by se k tomu něco přidat.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    THICKLY: Rozlišuj složení v celku a složení v sušině. Konzervy zpravidla neobsahují závratné množství masa, protože obsahují 80 % vody, a těch zbylých 20 % věru není závratné množství, ani kdyby to bylo jen samé maso ;o) Ve složení se udávají procenta sušiny, takže i když ta voda už v tom mase byla, když ho tam dávali, tak oni tam napíšou 12 procent kuřecího a 5 % rybího, oleje, minerály, prkotiny. Vodítkem ti bude to, že když sečteš udaná procenta, nedojdeš k číslu ani náhodou se blížícímu stovce, a víc ničeho dalšího už tam být nemůže, protože to by pak muselo být uvedené na prvním místě.
    Naopak když bude mít nějaká konzerva udané složení v celku, tak bude mít třeba 30 % hovězího, 20 % kuřecího, ale v tom už je voda obsažená, takže z toho vyplývá, že masa je 50 % a druhá půlka je nějaké to rostlinstvo, co je napsané dál, zatímco první konzerva měla celkem 17 % masa z 20, což je v dnešní době 85 % masa celkem.
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    Poprecteni slozeni kapsicek pro kocku, jsem zjistila ze je vlastne vegetarian. Chtela bych ji vyrazne prilepsit ale i ty nejdrazssi konzervy kolikrat neobsahujou zavratny mnozstvi masa. Rekla jsem si ze budu cice varit, nebo spis mrazit a jit syrovou stravou. Zjistila jsem jak slozity to je a ze se stejne neobejdu bez pridavku nejruznejsich vitaminu. To uz ale zase neni tolik "prirodni" jak bych si predstavovala. V te dobe jsem shledla tohle video a mym laickym okem se mi to moc libilo, pan je veterinar, porad mam rada, veci mi davali smysl, ale nemele do konzerv kosti ani nepridava vitaminy. Co je tedy spravne a co je marketing?

https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10009541-konzervy-pro-psy-a-kocky
    MAMBELINA
    MAMBELINA --- ---
    NANNY: :( My na ní byly před měsícem. A má to v obou nohách nebo jen v jedné a o jaký vaz jde? Přední nebo zadní? Teda pokud ti to řekli. U nás původně mělo jít o přední, ale na operačním sále zjistili, že je to naštěstí ten zadní.
    NANNY
    NANNY --- ---
    MAMBELINA: tak to jsou opravdu ty vazy - a v utery jde na operaci..
    TESSS
    TESSS --- ---
    kdyz jsme u tech rodicu a psu, fena 12 let, uz jsem tu psala ma zhoubny nador na mlecnych zlazach, veterinar zatim nedoporucuje kastraci, ale hlidat pripadnou dalsi bulku. Nicmene doporucil, aby pribrala. Jenze ona dela doma ofrky a nezere. Kdyz ji mam na hlidani, tak zere. Ale ja krmim 2x denne, kdezto doma krmi jen jednou. A muj dotaz zni, nemela bych rodicum vysvetlit, ze krmit 2x denne by mohlo pomoct?

HUDOUS_ML
    HUDOUS_ML --- ---
    TAPINA: děkuju
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam