_BENNY: o atmosféru tady nejde - WIPER je shodou okolností můj znáný a spolupirát, a to co vytáhl je z renomovaného arxiv.org, kde by asi "nearxivovali" vyslovenou volovinu - s ním bych se o interpretaci toho na co odkazuje určitě nějak dohodl - ale fakt mě vždycky znova naštvou dvě věci:
1) když do diskuze vtrhnou "lidoví popírači", kteří jsou schopni začít vykřikovat "nikdo nikdy nedokázal vliv CO2 na teplotu atmosféry" - chápej, tak to pak vypěním, to je jako bych byl nějaký studovaný středověký tajný stoupenec pohanství a zašel si do hospody při sklence vína přít se s Tomášem Akvinským o naše rozdíly v interpretaci Aristotela - a vyrušil by nás dav na náměstí, který by skandoval "našli jsme čarodějnici, potřebujeme od církve souhlas abychom ji mohli upálit".
2) když naoko inteligentní a umírnění popírači, se kterými se dá relativně rozumně diskutovat o řadě věcí, a navrhovat zábavné experimenty, které by tu nebo jinou hypotézu mohly případně vyvrátit, a hledat, jestli už je někdo neprovedl - najednou v tento moment MLČÍ. do diskuze sice vtrhnul blbec - ale protože ten blbec náhodou fandí "té správné straně", tak je v ten moment vhodné zdvořile mlčet. případně to nenápadně zamluvit tím, že jsem "nepochopil, o čem chtěli diskutovat" a ponechat prostor - blbci.
Tábor "popíračů" je vnitřně naprosto nekonzistentní - skládá se z hrstky lidí, kteří tuší, který bije, a dokáží najít drobné nesrovnalosti v jinak obecně přijímané teorii (byť diskutabilně určitými kruhy politicky zneužívané - ale ta teorie tu byla daleko DŘÍVE, než její politické zneužití, to je to! já to sleduji už od 80tých let...), dále s určitého okruhu diskutérů se sice různými motivy, ale obratných především v Pí-Ár - a potom z obrovského množství zcela explicitních blbců, kteří se radují, když mají možnost jednou se taky strefovat do těch, jejichž dovedností a znalostí se instinktivně bojí.
Tábor "alarmistů" naproti tomu nevznikl díky pí-ár vlivu několika silných osobností nad "neinformovanými masami" - samotné teorie (ať už ta obecná teorie skleníkového efektu a jeho vlivu na klima, tak ta rozšířená o civilizačním vlivu na GO) existovala desítky let bez většího zájmu kohokoliv mimo vědecké kruhy: zkrátka po světě existovaly desítky tisíc lidí, kteří se navzájem neznali, a neměli na tom žádný osobní zájem ani nevzhlíželi k žádné "uctívané osobnosti" - ale kterých když by ses na to zeptal, tak ji vysvětlí "no jasně - to je středoškolská fyzika - to funguje takhle a takhle". A teď najednou přijde nesourodá masa diváků TV Nova a čtenářů Blesku apod. - a začnou nám, kteří jsme si přeci jen kdysi o té fyzice něco přečetli - vykřikovat "ale vždyť je to celé podvod, já to četl támhle na tom blogu". Dovedeš pochopit, jak je to nesmírně frustrující ?