_BENNY: ne. svojí účastí u voleb si vyjádřil souhlas s Ústavou, na základě které se konaly. de facto si tím Ústavu "podepsal"...
(vyjádřil si souhlas zřejmě i s tím, aby tebou vybraný zástupce mohl pracovat na úpravách té smlouvy, včetně změn Ústavy, pokud to bude potřeba.. to je samozřejmě to, co definuje tzv. "otevřenou společnost", že připouští možnost vlastní změny a modifikace existujících pravidel... ale toto fakt není tak podstatné: v demokratických zemích se legitimita systému fakt odvozuje od voleb, a ne od toho, že ses v té zemi narodil - tím, že si se narodil, by si ve skutečně otevřeném systému měl získat jen možnost účasti - ale ne přímo povinnost...)
a proto jsem taky léta bojoval za zrušení povinné základní vojenské služby, mimochodem: daleko více vycházela z tvého strachu, že si se "narodil do nějaké povinnosti", a neotevírala tam prostor k dobrovolnému přistoupení ke společenské smlouvě.
nevím, jestli si to uvědomuješ - ale to, že dnes není (na rozdíl od předchozího systému) účast u voleb povinná a za neúčast (ale ani za účast) nevznikají žádné sankce - to je samozřejmě součástí snahy o to, aby byl tento akt faktického přistoupení k reálné společenské smlouvě chápán fakt jako dobrovolný. není to dokonalé - ale je to nejbližší aproximace "dobrovolnosti", ke které za posledních necelých (a nesouvislých) 100 let existence demokracie v téhle zemi zatím spousta ne-úplně blbých lidí během svého života dospěla.
jak říkám - jsem "konzervativní liberál" (skutečný protiklad "liberálního konzervativce") - snažím se respektovat všechny, kteří o podstatě a významu lidské svobody přemýšleli přede mnou. nevěřím, že zrovna já přijdou s úplně převratnou novou supermyšlenkou, kterou všichni volnomyšlenkářští rovnostáři přede mnou přehlédli, protože byli úplně hloupí a teprve já jsem chytrý.