• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSDiskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení, trollologie, apod.)
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    XCHAOS: "extrémistický" je od slova "extrém" :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LONESTAR: tak se Zvědavcem bych to do jednoho pytle neházel, i když je fakt, že doleva je to hodně, to jo. ale ty texty mají aspoň hlavu a patu - třeba tohle:
    Ilona Švihlíková: Dluh jako cesta do otroctví - Deník Referendum
    http://www.denikreferendum.cz/clanek/7194-dluh-jako-cesta-do-otroctvi

    prostě už jsem to řešil dřív - pokud by Deník Referendum měl být extrémistický, tak najdi článek, kde vyzývá k nějakému převzetí moci, znárodňování, zestátňování, třídnímu boji, nebo tak něco.

    tak jejich rétorika je občas trochu někde tak moc "nalevo", kde jsou Joch nebo Hájek "napravo" - ale prostě je to nějaká rozumná řeč a dá se diskutovat, kde mají pravdu a kde se mýlí.

    já jsem "napravo" spíše pasivně - definuje mě spíše nevíra ve funkčnost a dosažitelnost socialistických utopií všeho druhu, v nemožnost něco centrálně naplánovat a shora řídit. nejsem ale nijak nadšený z toho, že někomu peníze vydělávají další peníze (nade všechny meze), nebo z nerovnosti mezi lidmi.

    jenže akumulace bohatství v rukou několika málo lidí v podstatě ruší všechny výhody decentralizace, které volný trh (nebo spíš plurál - všechny "volné trhy" všude - ve všech regionech a ve všech zemích) přináší: neomezená akumulace bohatství s sebou nese úplně to samé, co plánovali bolševici - tedy centrální plánování všeho, akumulaci moci na vrcholu pyramidy - a to mě nijak sympatické není. akorát místo nějakého ústředního výboru je na tom vrcholu pár miliardářů - ale ani ne tak těch "veřejných", ne těch pár amerických selfmademanů - ale je tam pár šedých eminencí v bankách, které rozhodují, kdo na co dostane nebo nedostane megaúvěr.

    volný trh je super koncepce v případě, že každý má trochu peněz, a když mu dojdou, tak holt musí jít pracovat. ale pochopitelně jsem připravený naslouchat levici co se týče problematiky lidí, kterým peníze "nikdy nedojdou": samozřejmě na to nejdu skrze nějaké revoluce a třídní boje, to by byla zhovadilost - ale snažím se analyzovat, kde všude jsem závislý na nějakých centralizovaných, zdaněných či zúročených ekonomických mechanismech, které někomu vydělávají - a jak toto mohu změnit tak, aby na mě co nejméně vydělávali ti velcí hráči. přistupuju k tomu prostě analyticky.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    XCHAOSi - pokud se chceš nějak seriózně bavit, tak Deník Referendum prosím ne - to už si tady můžeme "argumentovat" třeba Zvědavcem nebo Eurábií...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Vladimír Ješko: Proč nelámat kouzlo soukromého vlastnictví - Deník Referendum
    http://www.denikreferendum.cz/clanek/8284-proc-nelamat-kouzlo-soukromeho-vlastnictvi
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jan Kubíček: O totalitním myšlení na příkladu Klause - Deník Referendum
    http://www.denikreferendum.cz/clanek/8258-o-totalitnim-mysleni-na-prikladu-klause
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: lennost patří mezi základní lidské ctnosti, o tom žádná.

    (např. si myslím, že lidi se ani tak neřídí etickými principy - ale prostě naprostou většinu času jsou líní se zabíjet, okrádat, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    nové téma:
    Jan Keller: Co zbude, když tu růst nebude – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/kultura/salon/186909-jan-keller-co-zbude-kdyz-tu-rust-nebude.html
    zejména s přihlédnutím k:
    [ XCHAOS @ Globální ekonomická krize - Evropa: kdy to začne? ]
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: muzes si jidlo pestovat na zahradce, malovat obrazky a ty smenovat za veci ktere si vypestovat nedovedes... moznosti je fura. jasne, i ja muzu rict "musim chodit do Billy, ptz proste musim a hotovo, jina moznost neni, ptz me jina moznost nenapada". ale to spis hovori o svobodne volbe podlehnout sve lenosti ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: heh, takže to, že nejsem asketickým džinistou a nezvolím dobrovolně smrt hlady, je důsledkem mé svobodné volby, jo?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: do vseho te nuti biologicke instinkty, ale pokud jsi svepravny (= nejsi mentalne zaostaly, netrpis deviaci apod.), tak je dovedes zvladat. podobne by to bylo s tvrzenim "nuti me spolecnost protoze kdyz nikoho nemam tak mi naznacuje ze jsem loser" - svepravny clovek tyto mimoradne spolecenske situace musi umet zvladat.

    nutnost obstaravat "lecjake" zbozi vyplyva z nasi biologicke podstaty. zrat musis. ale nikdo te uz nenuti chodit vyhradne jen do Tesca. moznosti je spousta, to ze je clovek nechce videt je vec jina.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: tak do partnerství mě nutí třeba biologické instinkty, že jo...

    co se nákupu týče, je to fakt složité: paradoxně, spousta zboží je "protijedem" na problémy, které vytváří právě... společnost a vše kolem ní. spousta lidí si musí kupovat balenou vodu, třeba ... protože spodní voda v jejich lokalitě přestala být pitná kvůli znečištění činností jiných lidí (=přímo ukázková a neoddiskutovatelná "negativní externalita" - i CO2 se lze téměř donekončna hádat - ale fekálie se do spodní vody většinou nedostávají kvůli tomu, že v lese serou medvědi, že...)

    takže do nákupu "všelijakého" zboží mě nikdo nenutí.. ale do nákupu lecjakého jiného ano.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: do partnerstvi te nikdo nenuti, do rozmnozovani te nikdo nenuti, do nakupu vselisjakeho zbozi te nikdo nenuti...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: prohlašuji téma společenské smlouvy za "mrtvého chrousta" (viz název klubu).

    a jinak nemusíš mít strach - klidně uznávám, že debatu na toto téma budeš muset ukončit zcela nedobrovlně :-) myslím tu k tomu zaznělo už vše.

    spíše bych obrátil list, a pokud si tedy vyhrál bitvu a dokázal si o něčem, že je to zcela nedobrovolné, tak to vezmeme z opačného konce: je vůbec něco v tvém životě či životě lidí kolem sebe (vím, že slovo "společnost" neuznáváš), co pokládáš za zcela dobrovolné ?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Gerald Celente: Žádné daně, žádný sex. Jen válka! | Finmag.cz
    http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/gerald-celente-zadne-dane-zadny-sex-jen-valka
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: severokorejsky lid miluje vecneho Kima, to je axiom o kterem se nediskutuje. souhlasis? ;)

    XCHAOS: at si ji resi. ale at mi nerika ze jsem nekdy s necim dobrovolne souhlasil nebo se s nekym dobrovolne dohodl. at si tu legitimitu postavi na necem jinem nez na nepravde (popr. na invalidnim axiomu).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: jo a ne.

    máš pravdu, že státy obecně vznikaly tak, že nejprve vznikly - a pak teprve řešily svojí legitimitu dodatečně (církev, papež - vs. později "společenská smlouva"). to je smutný fakt, to ano.

    ale to ještě neznamená, že je to automaticky pokrytectví, a že by tu legitimitu řešit neměly...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: no ano... ale právě že k tomuto výroku už není co dodat. to je prostě definice, axiom.

    víceméně, stejně jako v matematice, abys vůbec o těhle věcech mohl mluvit, tak potřebuješ nadefinovat nějaké základní pojmy. víceméně když odmítáš uznat některé základní definice, tak je debata s tebou o to složitější, že není jasné, co vlastně rozumíš některými jinými pojmy, které jsou z těchto definici odvozené :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    jen pro pripomenuti cim to cele zacalo:
    [ BALVAN42 @ Wikileaks - Assange - Revolution now! ]

    páč stát je odvozovanej od společenský smlouvy všech se všema. právě touhle společenskou smlouvou se vzdávají části svých kompetencí a moci ve prospěch "nadindividuální" "objektivní" entity, kterou je stát.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: no, de-facto to tak často mohlo být: ČSR v roce 1918 sice přinesla první skutečnou ústavu, ale jinak poměrně "za pochodu" převzala až do odvolání všechny rakouské zákony.

    a kdyz bychom sli jeste dal a hloubeji do historie, narazilli bychom nakonec na to ze Franta s Pepou se nepohodl s Jarmilem a Lojzou, pobili se a ti kdo vyhrali vyhlasili vlastni stat :-) a o nekolik dlouhych generaci pozdeji meli politicti filosofove dost prace s tim aby tuto skutecnost nejak obhajili pred nevzdelanym davem :)

    jenze o tom spolecenska smlouva nehovori, a to je to co mi vadi. nekdo se to doslechne ve skole nebo si to precte v knize, zacne tomu verit (vsici jsme si placli, ptz bychom jinak zahynuli pekelnou smrti) a ja se pak s nim musim v budoucnu hadat o samozrejmostech :D

    takže jistě... tendence těch, kteří se v jakémkoliv dosavadním systému dokázali dostat ke korytu se u něj udržet, jsou vždycky zdaleka tím nejsilnějším "společenským tlakem"...

    super, sup s tim do smlouvy, zacit ucit na skolach a jsem spokojeny :)

    (být úplně proti všemu a všem je strašně frustrující, protože se ti to prostě nepodaří dovést k nějakému uspokojivému výsledku, takový přístup...)

    nejde o to byt proti vsemu. jde o to mit presne informace, kdyz se rozhoduji. spolecenska smlouva je velmi zavadejici koncept.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: no, de-facto to tak často mohlo být: ČSR v roce 1918 sice přinesla první skutečnou ústavu, ale jinak poměrně "za pochodu" převzala až do odvolání všechny rakouské zákony.

    takže jistě... tendence těch, kteří se v jakémkoliv dosavadním systému dokázali dostat ke korytu se u něj udržet, jsou vždycky zdaleka tím nejsilnějším "společenským tlakem"...

    ale to je prostě o něčem jiném, než co kritizuješ ty: pokud stát připustí, že státy a jejich praktiky se vůbec mohou dělit na legitimní a nelegitimní, tak ti to samozřejmě otevírá zajímavé možnosti, i když jsi proti státu: nemusíš se unavovat tím, že budeš plošně proti všemu a všem, ale zaměříš se jen na praktické cíle, kterých se dá dosáhnout.

    (být úplně proti všemu a všem je strašně frustrující, protože se ti to prostě nepodaří dovést k nějakému uspokojivému výsledku, takový přístup...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam