• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSDiskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení, trollologie, apod.)
    Varování ministerstva memetiky: při neodborné manipulaci s Occamovou břitvou hrozí nebezpečí úrazu

    Jak definovat, co to je "Diskuze o nesmrtelnosti chrousta" ? Já bych zkusil např. tohle: Specifický způsob řešení otázek, které se svojí podstatou dotýkají např. metafyziky, filosofie, teologie, kosmologie, psychologie, sociologie, politiky, antropologie, teorie jazyka, teorie médií a metodologie přírodních věd - ale které jsou vedené bez použití sofistikované terminologie humanitních věd (tzn. tak, aby tomu rozuměly i malé děti).

    http://en.wikipedia.org/wiki/Meme - http://en.wikipedia.org/wiki/Memetic_engineering
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Mem - http://cs.wikipedia.org/wiki/Memetika
    memetická porucha - porucha normálního fungování memů v naší mysli nebo ve společnosti
    mementální postižení - postižení člověka nebo společnosti způsobené větším než malým množstvím memetických poruch
    memóza - onemocnění způsobené škodlivým memem (ať už důsledkem memové infekce, nebo memetické mutace)
    memová infekce - nedobrovolné přijetí cizorodého memu člověkem nebo společností
    memová mutace - samovolný vznik nového memu samovolným pozměněním (mutací) nějakého stávajícího memu
    memová epidemie - divoké, nekontrolované šíření memů ve společnosti (např. v důsledku propagandy, reklamy, nebo šíření drbů)
    memofond - souhrn memů, kterými disponuje jednotlivec nebo společnost
    memoterapie - léčba poruchy způsobené škodlivými memy (zejména pomocí jiných memů, např. přímo k tomu určených a uměle vytvořených)
    memetické inženýrství - obor, zabývající se záměrnou a promyšlenou tvorbou nových umělých memů (nezaměňovat s propagandou či reklamou)
    memobanka - úložiště memů, místo, kam můžete uschovat svoje memy pro pozdější použití
    bludotropní memy - memy s nadprůměrným potenciálem přimět své nositele uvěřit různým bludům
    memonosič - po vzoru "bacilosnosič", nositel memu (sám může být vůči danému memu imunní, ale u jiných ten samý mem může způsobit memózu)
    antimemetika - prostředky používané při léčbě memóz - např. malé, kontrolovaně užívané dávky alkoholu či konopí (pozor, nezaměňovat s antiemetiky, což jsou prostředky proti zvracení)
    antimemy - alternativa k užívání antimemetik - speciální memy, navržené tak, aby bojovaly s jinými memy
    mememeticky modifikované organismy (MMO) - též hipsteři :-)
    buzzword - nadprůměrně životaschopný mem, šířící se prostřednictvím nových médií (např. Webu 2.0)
    rozbalit záhlaví
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    _BENNY: Ne tys to nepochopil. Já říkám, že něco jiného je dělat omezující skutky (třeba začít brát lidi jako otroky) a něco jiného je o tom mluvit.

    A mám právě zkušenost, že některé kruhy sjednocené pod společnou - obvykle dosti pošahanou myšlenkou, jsou právě aktivní i v reálu (konají to o čem mluví). Zrovna u těch homosexuálů mám právě zkušenost, že jsou v některých institucích organizováni a tvrdě vymáhají pozice pro své lidi (což nemá nic společného s tím s kým spěj, ale s tím, že jsou organizováni).

    No a to druhé může už být pro liberála nepřijatelné a může to být nezákoné. To první neodsuzuji a nemyslím si, že by to mělo být omezováno.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: no tak pozor - já bych byl určitě poslední, kdo by chtěl kohokoliv, od Peheho s Kellerem po Hájka s Jochem, jakkoliv cenzurovat ! to je nepochopení problému - já nejsem čínská vláda, já pokládám za základní předpoklad jakékoliv diskuze o tom, jak moc se moje názory od jiných liší nebo se s nimi shodují, právě to, že si každý může svobodně porovnat moje názory s těmi jinými a posoudit míru shody sám.

    prezentovat moje odmítnutí Hájkismu-Jochismu jako volání po cenzuře, je fakt typický boj se slaměnými panáky. ve skutečnosti: pokud mi něco reálně hrozí, tak je to nedostatečný prostor pro prezentaci mých názorů, a nedostatečné prostředky pro jejich vytváření... (když se nad tím fakt zamyslíš, tak já v podstatě provozuji cosi jako amatérský think tank... a to mě nejvíc odlišuje od profesionálních think tanků odleva až doprava: že mi za to myšlení nikdo neplatí...)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KEDRIGERN: nepochopils. skutecny liberal se bude tesit z toho, ze nejaky Hajek s Jochem maji tu svobodu sirit svoje nazory, se kterymi liberal nesouhlasi. jinak je to jen poza, zonglovani se slovicky liberalismus, konzervatismus, levice a pravice, same blabla. liberal se nam odkopal v plne sve krase :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    aby bylo jasno - pro mě třeba Bělohoradský, který léta kopal za středový liberalismus, tímhle posunul hodně "doleva" (pokud už chceme jednorozměrné dělení levice - pravice, což jsem posledních cca 10 let zuřivě odmítal):
    Pehe, Bělohradský a Keller založili středo-levicový institut - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/clanek/8265-pehe-belohradsky-a-keller-zalozili-stredo-levicovy-institut

    já asi budu "napravo" od tohohle think tanku, v řadě názorů - ale současně, ve svém kritickém myšlení mě tihle lidé asi prostě budou blíž, než Hájkisté-Jochisté: a navíc, mají nespornou výhodu, že toho času u nás demokratická levice už 20 let fakticky nebyla u moci (nastrčené křoví lobbyistů typu Grosse jistě nikdo nemohl pokládat za demokratickou levici, a Paroubek byl fenomén vymykající se všem politologickým kategoriím) - a pochopitelně, moc korumupuje, a ideologie těch, kteří jich drží, se po nějakém čase změní v zjednodušující propagandu.

    mě jako zajímavé téma přijde aktuální masová výpověď lékařů: popravdě, od Klause se nedalo čekat nic jiného, než její kritika - ale pozor, toto je _výpověď_, ne stávka. Klausova kritika by byla pochopitelná, kdyby šlo o stávku - ale výpověď ze zaměstnání je zcela liberální postup: doktoři tím mimo jiné dávají najevo, že nechtějí být obětí stejných mzdových tabulek, jako státní úředníci. Prakticky každý, kdo umí trochu číst a psát, může dělat státního úředníka: ale ne každý může dělat doktora. Dle základních (mikro)ekonomických pouček je práce lékaře daleko méně substituovatelná, než práce většiny státních úředníků (a pokud ne všech - tak u zaměstnanců finančních úřadů, kteří v prosinci taky stávkovali, je to myslím zřejmé). A trochu v podobné pozici, jako jsou ti lékaři bude část (aso ne všichni) učitelů.

    Prostě máme zde velice zajímavou situaci, ke které paralelu představují snad jen stávky leteckých dispečerů (ale tam jde o stávky, ne o výpovědi): část zaměstnanců má opravdu natolik ne-substituovatelnou kvalifikaci, že čistě liberálním postupem (individuální výpověď - ne kolektivní stávka) mohou vážně znepokojit pseudo-liberálně se tvářící státní moc.

    A přiznejme si, že Václav Klaus byl od začátku na volném trhu osobností veřejného života výrazně substituovatelnější, než velká část třebas i jen těch praktických lékařů... nemluvě o skutečných specialistech.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    _BENNY: Ale to není paradox. Něco jiného je svoboda (třeba sex. orientace) a něco jiného je organizovaná lobby.

    Ten druhý případ občas může přecházet volně v gang...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    jo, ja jsem treba taky pro absolutni sexualni svobodu vsech lidi, akorat mi vadi homosexualni klika na ministerstvu dopravy :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LONESTAR: podívej, tebe stejně nepřesvědčím, tak to nemá cenu řešit.

    ale zmatení pojmů, v rámci kterého NSDAP byla vlastně "socialistická" a tudíž "levicová", a pravici jde ve skutečnosti "o svobodu", mě fakt nebaví.

    většina levice je poblouzněná zmatenými ideologiemi a nepochopením fungování ekonomiky, apod. ... a navíc je škatulka "levice" používaná na obecnou neutralizaci všeho nepohodlného a nezařaditelného. ale faktem je, že demokracie potřebuje individualistický pohled stejně jako kolektivistický... já třeba tíhnu k spíš k tomu individualismu - ale to se mám paktovat se všemi těmi nácky, nacionalisty, křesťanskými fundamendalisty, proroky zlatého standardu, Hájkisty-Jochisty a co já vím s kým vším ještě ?

    pokládal jsem se léta za ekonomicky spíše pravicového volnomyšlenkáře, věřil jsem, že největší zlo je že platím daně, apod. - ale prostě mi to na stará kolena nějak přestává bavit. střední třída občas věří, že má šanci zbohatnout a patřit mezi elity atd. - a po tuto dobu se přiklání přirozeně k pravici - jenže pak přijde vystřízlivění a ukáže se, že problémem nebyly ani ty daně, ale spíš to, že konkurenci někdo přihrál destinásobně předraženou státní zakázku, a takové věci. iluze o úspěšném self-mademanovi se postupně rozplyne s tím, jak člověk shromažďuje zkušenosti o tom, co mu peníze v životě vydělalo, a co ne, apod.

    prostě pro rok 2011 asi budu levičák, čistě jen pro změnu. nadávali mi na NYXu do levičáků, když jsem byl obyčejný enviromentalista, což byl nesmysl... tak co bych nezkusil být chvíli levičák doopravdy...
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    XCHAOS: "jsem závislý na nějakých centralizovaných, zdaněných či zúročených ekonomických mechanismech" - proto chci (na rozdíl od levičáků) tyto mechanismy minimalizovat...

    taky pořád nechápu, proč má levice stále potřebu řešit "ty, kterým peníze nikdy nedojdou" (teda chápu, ale skušný komentář proto nemám :-()
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    XCHAOS: "extrémistický" je od slova "extrém" :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LONESTAR: tak se Zvědavcem bych to do jednoho pytle neházel, i když je fakt, že doleva je to hodně, to jo. ale ty texty mají aspoň hlavu a patu - třeba tohle:
    Ilona Švihlíková: Dluh jako cesta do otroctví - Deník Referendum
    http://www.denikreferendum.cz/clanek/7194-dluh-jako-cesta-do-otroctvi

    prostě už jsem to řešil dřív - pokud by Deník Referendum měl být extrémistický, tak najdi článek, kde vyzývá k nějakému převzetí moci, znárodňování, zestátňování, třídnímu boji, nebo tak něco.

    tak jejich rétorika je občas trochu někde tak moc "nalevo", kde jsou Joch nebo Hájek "napravo" - ale prostě je to nějaká rozumná řeč a dá se diskutovat, kde mají pravdu a kde se mýlí.

    já jsem "napravo" spíše pasivně - definuje mě spíše nevíra ve funkčnost a dosažitelnost socialistických utopií všeho druhu, v nemožnost něco centrálně naplánovat a shora řídit. nejsem ale nijak nadšený z toho, že někomu peníze vydělávají další peníze (nade všechny meze), nebo z nerovnosti mezi lidmi.

    jenže akumulace bohatství v rukou několika málo lidí v podstatě ruší všechny výhody decentralizace, které volný trh (nebo spíš plurál - všechny "volné trhy" všude - ve všech regionech a ve všech zemích) přináší: neomezená akumulace bohatství s sebou nese úplně to samé, co plánovali bolševici - tedy centrální plánování všeho, akumulaci moci na vrcholu pyramidy - a to mě nijak sympatické není. akorát místo nějakého ústředního výboru je na tom vrcholu pár miliardářů - ale ani ne tak těch "veřejných", ne těch pár amerických selfmademanů - ale je tam pár šedých eminencí v bankách, které rozhodují, kdo na co dostane nebo nedostane megaúvěr.

    volný trh je super koncepce v případě, že každý má trochu peněz, a když mu dojdou, tak holt musí jít pracovat. ale pochopitelně jsem připravený naslouchat levici co se týče problematiky lidí, kterým peníze "nikdy nedojdou": samozřejmě na to nejdu skrze nějaké revoluce a třídní boje, to by byla zhovadilost - ale snažím se analyzovat, kde všude jsem závislý na nějakých centralizovaných, zdaněných či zúročených ekonomických mechanismech, které někomu vydělávají - a jak toto mohu změnit tak, aby na mě co nejméně vydělávali ti velcí hráči. přistupuju k tomu prostě analyticky.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    XCHAOSi - pokud se chceš nějak seriózně bavit, tak Deník Referendum prosím ne - to už si tady můžeme "argumentovat" třeba Zvědavcem nebo Eurábií...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Vladimír Ješko: Proč nelámat kouzlo soukromého vlastnictví - Deník Referendum
    http://www.denikreferendum.cz/clanek/8284-proc-nelamat-kouzlo-soukromeho-vlastnictvi
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jan Kubíček: O totalitním myšlení na příkladu Klause - Deník Referendum
    http://www.denikreferendum.cz/clanek/8258-o-totalitnim-mysleni-na-prikladu-klause
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: lennost patří mezi základní lidské ctnosti, o tom žádná.

    (např. si myslím, že lidi se ani tak neřídí etickými principy - ale prostě naprostou většinu času jsou líní se zabíjet, okrádat, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    nové téma:
    Jan Keller: Co zbude, když tu růst nebude – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/kultura/salon/186909-jan-keller-co-zbude-kdyz-tu-rust-nebude.html
    zejména s přihlédnutím k:
    [ XCHAOS @ Globální ekonomická krize - Evropa: kdy to začne? ]
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: muzes si jidlo pestovat na zahradce, malovat obrazky a ty smenovat za veci ktere si vypestovat nedovedes... moznosti je fura. jasne, i ja muzu rict "musim chodit do Billy, ptz proste musim a hotovo, jina moznost neni, ptz me jina moznost nenapada". ale to spis hovori o svobodne volbe podlehnout sve lenosti ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: heh, takže to, že nejsem asketickým džinistou a nezvolím dobrovolně smrt hlady, je důsledkem mé svobodné volby, jo?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: do vseho te nuti biologicke instinkty, ale pokud jsi svepravny (= nejsi mentalne zaostaly, netrpis deviaci apod.), tak je dovedes zvladat. podobne by to bylo s tvrzenim "nuti me spolecnost protoze kdyz nikoho nemam tak mi naznacuje ze jsem loser" - svepravny clovek tyto mimoradne spolecenske situace musi umet zvladat.

    nutnost obstaravat "lecjake" zbozi vyplyva z nasi biologicke podstaty. zrat musis. ale nikdo te uz nenuti chodit vyhradne jen do Tesca. moznosti je spousta, to ze je clovek nechce videt je vec jina.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: tak do partnerství mě nutí třeba biologické instinkty, že jo...

    co se nákupu týče, je to fakt složité: paradoxně, spousta zboží je "protijedem" na problémy, které vytváří právě... společnost a vše kolem ní. spousta lidí si musí kupovat balenou vodu, třeba ... protože spodní voda v jejich lokalitě přestala být pitná kvůli znečištění činností jiných lidí (=přímo ukázková a neoddiskutovatelná "negativní externalita" - i CO2 se lze téměř donekončna hádat - ale fekálie se do spodní vody většinou nedostávají kvůli tomu, že v lese serou medvědi, že...)

    takže do nákupu "všelijakého" zboží mě nikdo nenutí.. ale do nákupu lecjakého jiného ano.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: do partnerstvi te nikdo nenuti, do rozmnozovani te nikdo nenuti, do nakupu vselisjakeho zbozi te nikdo nenuti...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: prohlašuji téma společenské smlouvy za "mrtvého chrousta" (viz název klubu).

    a jinak nemusíš mít strach - klidně uznávám, že debatu na toto téma budeš muset ukončit zcela nedobrovlně :-) myslím tu k tomu zaznělo už vše.

    spíše bych obrátil list, a pokud si tedy vyhrál bitvu a dokázal si o něčem, že je to zcela nedobrovolné, tak to vezmeme z opačného konce: je vůbec něco v tvém životě či životě lidí kolem sebe (vím, že slovo "společnost" neuznáváš), co pokládáš za zcela dobrovolné ?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Gerald Celente: Žádné daně, žádný sex. Jen válka! | Finmag.cz
    http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/gerald-celente-zadne-dane-zadny-sex-jen-valka
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam