• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSDiskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení, trollologie, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: "chvili se tocime na tom, co vlastne bylo to tvrzeni"

    no tak moje základní tvrzení kolem solárních letadel je, že ve stratosféře ve výškách kolem 21 km budou moci dosahovat čistě jen na solární energii rychlostí kolem 300 km/h, při vodorovném letu.

    tohle tvrzení je možné doplnit spoustou "ale", samozřejmě: nevíme, jak dlouho ten vodorovný let udrží (asi podle roční doby), nevíme, jaký bude zlomek užitečného zatížení takového letadla, nevíme spoustu dalších věcí. ale velmi zhruba víme, že to bude pro 16x menší hustotu vzduchu 4x vyšší rychlost (ovšem současně taky při nižším plošném zatížení křídla, atakdál)

    základní tvrzení se každopádně odvíjelo od rychlosti ve stratosféře - tu jsem odhadl, když jsem neměl vymyšlené nic dalšího kolem... a stále znovu se ukazuje, že jsem jí odhadl správně (byť k relativně přesnému popisu, jak by takový stroj vypadal, je od takového odhadu dlouhá cesta).

    No a teď k "důkazům" - jak s tebou mám diskutovat, když ty si se sice odvoláváš na "matematickou analýzu" ale fakticky používáš argumenty čistě rétorické? Dodej jsem jedno jediné dosazení do relevantního vzorce, které by dokazovalo, že ty moje extrapolace jsou špatně a tvoje dobře. Celý přístup, že to není pravdivé, dokud ti nedodám "důkaz" je nesmyslný: moje teorie je falzifikovatelná, tzn. měl bys navrhnout nějakou sadu vstupních parametrů mé teorie, pro kterou dává prokazatelně nepravdivé či nesmyslné výsledky.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Zase, kecy, kecy, kecy, kecy. Mas konkretni cisla ke SolarStratosu ve vysce a u zeme? Nemas. Cili nemas ani zadnej dukaz, jenom mlzis, kecas, vymlouvas se - a protoze tohle uz jsme probirali nekolikrat a moc dobre to vsechno vis, tak i lzes.

    na druhou stranu nejsi 10 let schopen dokázat, že matematická operace, kterou jsem s obecně známými vzorci provedl, je nějak zásadně chybná. - ale samozrejme, ze jsem ti to uz dokazal. Jenomze ty jsi to nepochopil. Cela vec je _podstatne_ slozitejsi, nez "ve 20km je 10x nizsi tlak, tudiz tam letadlo poleti sqrt(10)x rychlejc". To je proste pitomost, kterou muze hlasat jen idiot, co si precetl tak leda prvni odstavec hesla "aerodynamicky odpor" na wikipedii a jeste ho blbe pochopil (napoveda: reynoldsovo cislo a drobnej detail, ze ne vsechno, co zacina "c" je konstanta 8))) ) A radsi uplne nechame stranou tvoje blaboly o STOLu, letadlech co vazi jako pirko soucasne maji dveste metru rozpeti, pripadne o cessnach co za sebou tahnou solarni plachty velikosti fotbalovyho hriste a podobne 8))))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: jde to o druhou odmocninu poměru hustot vzduchu rychleji, při "daným výkonu". pouze musíš v poměru hustot vzduchu také zvětšit plochu křídla.

    ta rychlost nenarůstá nějak zázračně, pouze s druhou odmocninou, a naopak zvětšování plochy křídla má svoje vlastní úskalí a vede rozhodně k snižování poměru užitečného zatížené k vzletové hmotnosti, to nepopírám.

    pokud neměníš geometrii křídla za letu, tak ovšem pak nízké plošné zatížení dole v hustém vzduchu představuje problém (o něco menší problém u elektrických letadel, jejichž hmotnost neklesá o spálené palivo). pokud chceš s nízkým plošným zatížením křídla letět rychle, tak je potřeba mít vlastně negativní úhel náběžné hrany - což rozhodně nebude pozice letadla, při které je čelní odpor minimální.

    přibližná předběžná čísla okolo SolarStratose jsem do příslušného klubu kopíroval tisíckrát, projdi si to.

    nicméně, pořád tady vyzdvihuješ výhody matematické analýzy - tak nechápu, co tě tak strašně irituje na tom vzít několik základních vzorečků, popisujících aerodynamiku letu a přiznat, že je možné tyto vzorečky rozvést pro nějaký zlomek výchozí hustoty vzduchu.

    ostatně min. pro pádovou rychlost se závislost na druhé odmocnině rychlosti a plošném zatížení křídla běžné používá... a když si vezmeš, že ve stratosféře neletí zas o tolik rychleji, než je pádová rychlost, tak je tato závislost dokázaná i z jiného konce.

    je prostě s podivem, jak se na matiku na jednu stranu strašně odvoláváš.. na druhou stranu nejsi 10 let schopen dokázat, že matematická operace, kterou jsem s obecně známými vzorci provedl, je nějak zásadně chybná.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: ve stratosféře se létá rychleji (aby se vůbec letelo) - o cemz neni sporu. Spor je o tom, jak moc rychleji to jde pri danym vykonu.

    na naměřená čísla si budeme muset počkat, až co zveřejní. - vyborne. Takze zadny cisla nemas, takze tvoje kecy o tom, ze SS neco dokazuje, jsou jenom kecy.

    Pokud mi ukážeš jakékoliv existující letadlo, - ale prdlajs. Ty tvrdis, ze SS neco dokazuje, ty ukaz cisla pro SS. Jako obvykle, idiot nechape, jak funguje dokazovani.

    Takze jsme si zase dali obvykle kolecko:
    - XChaos zacne tvrdit, ze neco dokazuje jeho minula tvrzeni
    - Chvili se tocime na tom, co vlastne bylo to tvrzeni, co podle nej je ten dukaz a jaky konkretni hodnoty to jsou
    - Nejake to vykrucovani, mlzeni, blaboleni, pripadne lhani a obvinovani z trolleni
    - A nakonec se ukaze, ze zadny konkretni cisla nemas, cimz ani zadnej dukaz.

    Jako obvykle, jako obvykle. A ted jako obvykle bude tak tri mesice pauza a pak zase zacnes tvrdit, ze SS neco dokazuje a zase si to zopakujeme a ja si zase budu rikat, jestli jsi dusevne nemocnej a proste jsi tohle vytesnil, nebo jsi proste tupej lhas, moc dobre vis, ze to je pitomost, ale proste to zase zkusis...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ať už vyjdeš z čísel pro Solarstratos nebo pro Perlan II, tak mluví dost jasně: ve stratosféře se létá rychleji (aby se vůbec letělo)

    na naměřená čísla si budeme muset počkat, až co zveřejní. ale z toho co zveřejnili, je jasné, že plný výkon je v tomto případě 32 kW. Pokud mi ukážeš jakékoliv existující letadlo, které (i s menšími křídly a tedy menším odporem vzduchu - při takhle nízkém plošném zatížení, ~450/22 tzn. asi 20.5 kg/m2) poletí 250 km/h s 32 kW motorem, tak má smysl pokračovat v debatě...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Hele, abych to zkratil, jednoducha otazka: Pro nejakou konstatni hodnotu vykonu motoru, jak rychle Solar Stratos poleti ustalenym, vodorovnym letem ve stratosfere (a v jake konkretni vysce)? A jak rychle, pri stejnem vykonu, poleti ustalene a vodorovne pri hladine more? Pokud na obe tyhle otazky dokazes odpovedet verohodnym a overitelnym cislem, tak Solar Stratos mozna neco dokazuje. Pokud ne, tak proste zase jen placas nesmysly, blabolis a ocividne nechapes, co znamena slovo "dukaz" v racionalni debate.

    Takze, dokazes odpovedet, nebo ne?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: takže došly argumenty - what? _me_ dosly argumenty? Ehm.. ty jsi ten, kdo tady placa nesmysly jako "z tyhle fotky startujiciho letadla je jasny, ze pri vykony x leti rychlost y". A me ze dosly argumenty? 8))))

    při startu letadla obvykle startují na plný výkon, to ti nikdo neřekl - za prve, ne nutne, za druhe, porad to vubec nic nerika o tom, jak rychle SS leti na dany vykon. Fotka startujiciho letadla _fakt_ nic nerika o tom, jak rychle leti na jakej vykon. Abych parafrazoval tvuj vyrok, "snad aby sis konečně našel někoho, kdo neni naprostej idiot, aby ti vysvětlil, ze z fotky rychlost nepoznas" 8))))))

    striktně vzato bude nutné si počkat na oficiální datasheety a úspěch toho pokusu - LOOOOOOOL. Takze nejdriv vykrikujes, ze je to dokazany, ze mi dosli argumenty, ze poleti nejakou rychlosti... a pak najednou sam uznas, ze vlastne teda ne, ze je potreba pockat az na oficialni data a vysledky. Jezis, ty ses fakt pitomec.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: jasně, takže došly argumenty, tak sklouzáváš k urážkám... (a ano... při startu letadla obvykle startují na plný výkon, to ti nikdo neřekl? minimálně do okamžiku odlepení od země je to prostě zvykem)

    striktně vzato bude nutné si počkat na oficiální datasheety a úspěch toho pokusu.. ale už teď zveřejněná čísla jsou zajímavá a potvrzují tvou naprosto chybnou argumentační linii po celou dobu.

    (snad aby sis konečně našel někoho, kdo tomu rozumí, aby ti vysvětlil, jak to s vzájemným vztahem různých veličin u letadla fakt je...)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Kecy. Hadas, vytahujes si cisla z prdele. _NEVIS_. Tudiz, Solar Stratos _NIC_ nedokazuje. "Fotografie ze startu" jako dukaz rychlosti pri danem vykonu? HAHAHAHAHAHA. Idiot.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: třeba že "nevím nic...?" [ REDGUY @ Diskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení, trollologie, apod.) ]

    poletí velmi zhruba tak, jak letadla téhle kategorie létají. hodně pod 100 km/h. Je to patrné i z fotografií z jeho startu.

    prostě velká část tvých "výhrad" byla po deseti letech jasně vyvrácena realitou. tebe a tvůj pocit nadřazenosti to ale nemůže nijak zastavit...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: ty chceš tvrdit, že při zemi poletí taky takhle rychle, jo? proboha zivyho, jak jsi prisel na tuhle sracku? Z ktery casti moji zpravy jsi tohle vydedukoval? Nebo proste zase jen mlzis a mlzis a mlzis, abys odvedl rec od svyho blabolu?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: počkej... ty chceš tvrdit, že při zemi poletí taky takhle rychle, jo? :-) ten titěrný věroň s jediným slabým motorem že poletí výrazně přes 100 km/h? s takhle velmi křídly? (to možná, kdyby je měl

    podívej smiř se s tím, že tuhle mojí předpověď jsem vytvořil právě i pomocí tebou tak vyzdvihované matematické analýzy: v některých jednoduchých případech funguje a není na tom nic divného ani k diskuzi. S klesající hustotou vzduchu ti k dosažení stejné rychlosti aerodynamického letu stačí klesající výkon (nebo se stejným výkonem dosáhneš vyšší rychlosti) - má to samozřejmě svoje meze, že musíš úměrně tomu snižovat plošné zatížení křídla (=zvětšovat křídlo) a toto má zase meze dané vlastnostmi materiálů a nakonec i při zvyšování rychlosti roste s rychlostí proudícího plynu i povrchová teplota (opět si snadno ověříš z literatury - Blackbird). No a někde existuje nějaké lokální optimum, kdy s tímto související rostoucí plocha křídel nahraje solárním letadlům - asi jako existuje pro ty proudové motory (tedy: existuje rychlost, při které dosahují nejvyšší účinnosti).

    Úplně na začátku sis ve svém trollím útoku na mě tedy zasedl na jeden konkrétní parametr, který sis vzadil, že bude poměrně snadno vyvratitelný: posléze se ukázalo, že tak jednoduché to není. Problém je, že i kdybych k tomu dospěl náhodou (což tak docela není pravda), tak ty si se svými úžasnými matematickými schopnostmi měl nějak jednoznačně ukázat, že se mýlím (což ses snažil, pravda) - ale nejen to, následný vývoj měl potvrdit, že si měl pravda (což se, bohužel pro tebe, neděje)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: No a? Vzhledem k tomu, ze nevis nic o tom, jak rychle by pri stejnym vykonu letel pri zemi, zase to nic nedokazuje. Jak u blblech, porad opakujes ty samy nesmysly. Fakt tomu sam veris? To by fakt uz byla dusevni nemoc. Nebo jenom myslis, ze ti to nekdo zere?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ... nebo že poletí 250 km/h, v té maximální výšce, kam dostoupá?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Opakovaně narážíš na to, že to není pravda - viz solární letadla a zveřejněné parametry SolarStratosu - to je zase ta pohadka o tom, ze protoze SolarStratos pro dva lidi ve skafandrech vazi xy, tak to dokazuje, ze jsi mel pravdu ve svejch blabolech o komercnich solarnich letadlech pro dvacet lidi? Ach jo....

    můžu použít kreativnějším způsobem - 8))))))))))))) Jo jo. Akorat ze ty tu matematiku pouzivas stejne "kreativne", jako "kreativne" se stavis k rikani pravdy 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: je to zaprvé Sun Trip, jednak závody jsou od toho, aby člověk _zkusil_ to vyhrát. A jinak skutečně, při plánování toho stroje jsem použil i postupy matematické analýzy. Ale nevím, jestli to byl "vrchol mého myšlení" o tom závodu. V zásadě je to fyzikální problém a fyzika, nebo v obecné rovině "přírodní věda", tedy schopnost teoreticky modely nejen vymýšlet, ale i aplikovat v praxi a ověřovat jestli fungují, je podle mě vyšší forma myšlení, než jen čirá matematika, čirá abstrakce.

    Hlavně mícháš dohromady páté přes devaté - neustále to stavíš do roviny, že ty přece matematiku aplikovat umíš, já to neumím nebo dělám špatně a z toho vyplývá tvoje převaha v diskuzi. Opakovaně narážíš na to, že to není pravda - viz solární letadla a zveřejněné parametry SolarStratosu, apod... nebo pochopení, že proudová letadla nelétají tak rychle, jak létají, protože můžou, ale protože _musí_ - protože existuje jedno optimální machovo číslo, tedy zlomek rychlost zvuku v dané výšce, při které je účinnost nejvyšší.

    I když můžu být v konkrétní matematice objektivně vzato slabší, tak pořád to "méně" matematiky, co ovládám, můžu použít kreativnějším způsobem a dosáhnout zajímavých cílů. Nebo můžu použít obecně známou dovednost (za kterou je taky schovaná matematika) i když ten výpočet neumím sám provést (a naopak ten, kdo ho provést umí, nemusí dostat související nápad...).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Čtyři poznámky k mediální gramotnosti
    http://manipulatori.cz/ctyri-poznamky-k-medialni-gramotnosti/
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: /facepalm . No tak jo. A analyza je prekonana a ty vyhrajes Sunrace 2018. Ok 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: žiješ v době, kdy částečné těhotenství je naprosto normální stav
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: "Castecne nevylitl", to je jako "castecne tehotna"? Ok, beru 8)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam