REDGUY: "chvili se tocime na tom, co vlastne bylo to tvrzeni"
no tak moje základní tvrzení kolem solárních letadel je, že ve stratosféře ve výškách kolem 21 km budou moci dosahovat čistě jen na solární energii rychlostí kolem 300 km/h, při vodorovném letu.
tohle tvrzení je možné doplnit spoustou "ale", samozřejmě: nevíme, jak dlouho ten vodorovný let udrží (asi podle roční doby), nevíme, jaký bude zlomek užitečného zatížení takového letadla, nevíme spoustu dalších věcí. ale velmi zhruba víme, že to bude pro 16x menší hustotu vzduchu 4x vyšší rychlost (ovšem současně taky při nižším plošném zatížení křídla, atakdál)
základní tvrzení se každopádně odvíjelo od rychlosti ve stratosféře - tu jsem odhadl, když jsem neměl vymyšlené nic dalšího kolem... a stále znovu se ukazuje, že jsem jí odhadl správně (byť k relativně přesnému popisu, jak by takový stroj vypadal, je od takového odhadu dlouhá cesta).
No a teď k "důkazům" - jak s tebou mám diskutovat, když ty si se sice odvoláváš na "matematickou analýzu" ale fakticky používáš argumenty čistě rétorické? Dodej jsem jedno jediné dosazení do relevantního vzorce, které by dokazovalo, že ty moje extrapolace jsou špatně a tvoje dobře. Celý přístup, že to není pravdivé, dokud ti nedodám "důkaz" je nesmyslný: moje teorie je falzifikovatelná, tzn. měl bys navrhnout nějakou sadu vstupních parametrů mé teorie, pro kterou dává prokazatelně nepravdivé či nesmyslné výsledky.