• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLIPDemokracie
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PIZI: ano, stát jako koncentraci moci, kterou si lze pronajmout - to je v podstatě základní chyba liberalismu.

    moc, která demokratickou cestou vychází z lidu, by si nemělo jít pronajmout. nebo jedině tak, že každý její "pronájem" bude znovu schvalovat parlament či jiný orgán.
    PIZI
    PIZI --- ---
    RAGNAROK: Mozna se trochu motame kolem rozdilneho chapani pojmu mafie. Nejde nutne o organizovany zlocin. Proste moc soustredena v rukou statu je k pronajmu ruznym soukromym zajemcum. Tou koncentraci moci vznika misto, kde je moc dobre nakoupitelna. Tak jako koncentrace mnoha potravin na jednom miste vytvari samosku, misto kde se daji dobre nakoupit potraviny.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RAGNAROK: daně jako výpalné jsou naprosto základní úvaha....
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    ABS:

    No o danich jako o vypalnem jsem zatim teda nepremyslel :) (za vypalne taky vlastne dostanu sluzbu ochrany pred vyberem vypalneho jinou skupinou). No nemyslim si ze nase vlada se podoba te v Kolumbii nebo Nicarague z hlediska zlocinnosti. O pruniku mafie do nasi vlady si myslim ze jsou to jen prehnane predstavy. U nas je to spis korupce a selhani jednotlivych lidi.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Vlada vytvari mocensky prostor, kam pak pronikaji mafie. Ten prostor je v podstate k pronajmu zajemcum, kteri jsou schopni uplatit.
    ABS
    ABS --- ---
    RAGNAROK: ty takovou vladu znas? osobne zadny prazdny mocensky prostor pro vladu nevidim. jedinym zpusobem, jak vlada muze ziskat nejaky prostor pro vladnuti je na ukor obcanu.
    a vzhledem k tomu kolik mne nuti odevzdat mesicne na danich, nezda se mi, ze by nejak branila nastupu zlocineckych organizaci k moci. i pokud bych se vyhnul nazoru, ze sama podstata vlady nad jinymi lidmi je zlocinna, minimalne soucasna podoba usnadnuje pronikani zlocinu do sfery statu.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    XCHAOS:

    smyslem vlady je aby vyplnovala mocensky prostor a zabrnila otevrenemu boji o moc.
    Volena vlad ma predevsim ukol zabranit nastupu vlady zlocineckych organizaci.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADDALBERT: no a co ? smyslem vlády není, aby to měla snadné. smyslem vlády je, aby hledala konstruktivní kompromis mezi různými požadavky občanů ...
    ADDALBERT
    ADDALBERT --- ---
    XCHAOS: To je sice do jisté míry pravda, ale pokuď se podíváš na politickou scénu v ČSR ve 20. a 30. letech, tak díky velkému počtu stran bylo neuvěřitelně obtížné sestavit vládu, která by vládla celé volební období. Vše má své pro a proti.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    http://teckacz.cz/index.php?clanekid=874
    Proč Paroubek, proč vajíčka, proč letos.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    označitodkaz
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/stanislav-penc.php?itemid=6693

    Nejlépe by bylo, kdyby si právě mladá generace uvědomila důležitost doby a možnosti věci kolem sebe měnit a v podzimních předčasných parlamentních volbách volila malé strany na místo těch velkých. Tím se může stát, že během jedné noci se z velkých parlamentních stanou marginální skupinky a do 200 členného parlamentu se dostane třeba 15 malých stran; poté nepůjde v parlamentním rozhodování o dohody stranických sekretariátů, ale o diskuzi nad důležitostí rozhodnutí pro nastávající generaci. To by bylo krásné vajíčko všem těm, co si ze služby veřejnosti udělali vlastní kšeft.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VIDEO Dosud nejsilnější vajíčkový útok. Na Paroubka v Praze letěly stovky vajec | Video.iHNed.cz
    http://video.ihned.cz/c1-37256230-video-dosud-nejsilnejsi-vajickovy-utok-na-paroubka-v-praze-letely-stovky-vajec
    PIZI
    PIZI --- ---
    HANZSS: KDe je narizeno, ze to musi byt zrovna 10M lidi? Pred par lety to bylo 15M a ted jsou to dva staty nejednou. Zredukuj to tak aby ses dostal na velikosti, kde uz se lide dohodnou. Nechej shodu vznikat zdola.
    HANZSS
    HANZSS --- ---
    S timhle souhlasim, nejem pro teorii "vsichni maji stejne". Duvod kvuli kteremu podle meho musi stat byt jsou predevsim zakony. Je spusta ruznych situaci ktery se daji resit vice zpusoby ani jeden neni spatny, ale musi se vyresit pouze jednim zpusobem. Deset milionu lidi se nekdy na jednom zpusobu nedohodnou ( spis bych rek ze se nakonec povrazdi ). Proto je tu vlada ktera to rozhodne. Nerikam ze jsou jeji rozhodnuti kolikrat zrovna stastny a nechci se ty nasi zastavat, ale nejaka by bejt mela. Kazdopadne je to hodne slozite tema.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HANZSS: co to znamená "mít víc než ostatní" ? pokud jsem např. obchodník a provozuji např. sklad brambor, tak mám prostě asi ve sklepě víc brambor než ostatní: chceš tento mechanismus snad nahradit nějakým centrálním plánováním, a vymýšlet zběsilé abstrakce, podle kterých brambory ve skladu nesmí jednoduše patřit tomu obchodníkovi, který nese veškerou odpovědnost - ale jsou jaksi "celospolečenským vlastnictvím" a "všichni mají stejně" ?

    Toto je složité téma - nicméně moje výhrady vůči dnešnímu globálnímu kapitalistickému systému neplynou z požadavku absolutní rovnosti (na volném trhu ten "má více" toho, a ten zas onoho - je to přirozené, pokud někdo investuje do technologie na skladování energie, tak nahromadí více energie, než ten kdo investoval do skladování informací, a oba dohromady se musí spoléhat na toho, kdo investoval do výstavbu skladu na brambory), jako spíše mám strach z korporátního systému který je postavený na anonymním vlastnictví - a který sám o sobě dává (vnitřně nedemokratickým) korporacím větší moc, než mají dnešní (díky staletému úsilí nakonec většinou) demokratické občanské instituce. Jinými slovy - strach mám z toho, že historie se opakuje, a období revolučního vzestupu moci řemeslníků, obchodníků a myslitelů využívající decentralizované šíření memů bude opět jednou vytlačena reakčním mechanismem masivní nekontrolované mocenské struktury. (Tento proces se periodicky opakuje již od dob starověkého Řecka...)

    LYKANTROP: jenže levicová sociální anarchie má projekt podstatně odlišný, než libertariánští minarchisté, mezi které nepochybně patří např. PIZI ... to je právě to. Já osobně se snažím pochopit východiska i případné cíle obou základních směrů zpochybňujících nutnost existence represivního státu - a samozřejmě i jazyk, kterým obě skupiny mluví - a v zásadě hlavní odlišnosti spatřuji ve vztahu jedince a kolektivu.

    Sociální směry víceméně nakonec vždy předpokládají podřízení jedince kolektivu, který jediný je schopen vytvořit nějaký framework pro tlumočení či dokonce vynucení společenské solidarity.

    Libertariánské/liberální směry naopak kolektivní mechanismy pokládají za víceméně parazitní, a soustřeďují se na přímou realizaci svobody či solidarity mezi svéprávnými jednotlivci - alespoň teoreticky, tedy. S tím že pokud je někdo sobec, tak ho rozhodně neodsuzují, protože spatřují pozitivní roli sobectví v širším řádu věcí.

    Oba směry lze pokládat za jakýsi "jing a jang" svobodné existence - jde o vzájemně doplňující se protiklady, které mají problémy se sebedefinovat jinak, než vzájemným se vymezením jednoho systému myšlení proti tomu druhému. Pouze liberalismus a volná směna dokáže hromadit nějaké hodnoty nad rámec okamžité spotřeby - a o míře vhodné solidarity či o spravedlnosti různých směnných poměrů má naopak smysl vést pouze nějakou vícestrannou kolektivní diskuzi - ve dvojstranném dialogu dvou individuí nikdy nakonec žádná strana nezíská jistotu, zda dosažené směnné poměry či projevená míra solidarity byla přiměřená, nebo nikoliv.

    Dostáváme se k tomu, že volný trh je veskrze kolektivní fenomén - že vzniká pouze pokud je ve hře celkově více jednajících stran, než jen dvě. A právě přijetím tohoto východiska je podle mě možné začít vést dialog mezi sociální anarchii a libertariánským minarchismem - dialog, který lze pozorovat kdekoliv, kde se oba extrémy dokáží shodnout na vhodné komunikační platformě a nejsou vystaveny bezprostřednímu ekonomickému tlaku: třeba i na parties a mejdanech, kde obě diskutující strany společně vykouří špeka, na diskuzních fórech Internetu, apod.
    LYKANTROP
    LYKANTROP --- ---
    Anarchie je jinde
    PIZI
    PIZI --- ---
    HANZSS: Proto take nevolam zrusme zitra stat, nybrz minimalizujme postupne a pomalu stat.
    HANZSS
    HANZSS --- ---
    PIZI: O statu bez vlady sem uz slysel vicekrat, bylo by to krasny, jenomze zatim sem slysel akorat reseni zalozene na " kdyby". Vzasade je to o tom ze vzdycky bude nekdo kdo se bude snazit mit vic nez ostatni a to jakoukoliv cestou. Od toho se to pak cele odviji. Stat bez vlady by byl prozatim porad akorat chaoz.
    PIZI
    PIZI --- ---
    HANZSS: No ale v symbioze neziji. Jedni ziji na ucet druhych. Diky vlade/statu.
    Ale klicem je to prozatim. Tim padem tva odpoved ze demokracije je nejlepsi neni dukazem ze nemame usilovat o posun nekam, kde to bude bez vlady.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam