• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSANSI C/C99 (specifikace), GNU C (gcc, glibc), Tiny C (tcc) a POSIX - ne nutně C++,g++,libstdc++ nebo Win32 API
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ad "lepší C" - uvažoval jsem jít na to inkrementálně:

C<<1 by byla sada maker a funkcí, kterou vyvíjím teď
    C<<2 by byl pre-compiler, který by konvertoval nějakou elegantní obejktovou syntaxi na volání metod z interfaců přiřazených strukturám, případně by hlídal dědění, správu paměti, volání destruktorů nakonci scope, apod. (něco jako Objektive C).

výhoda by bylo, že oboje dvoje by byla jen nadstavba využívající existující compilery a knihovny: jsem popravdě líný, a tu "skutečnou" práci spojenou s vývojem nějakého kompileru se mi dělat nechce...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ano, děkuji, že si konečně pochopil, že je to koníček. a že nemusíš na každý můj příspěvek nutně reagovat :-)

kromě toho si všimni, že já jsem opustil myšlenku toho mít to postavené čistě jen nad preprocesorem už dost dávno: nyní můj header obsahuje cosi jako mikro-knihovnu (tedy makro "program" implementuje potřebné funkce".

je to určené vysloveně pro mikro-projekty, a víceméně se ani nepředpokládá použití spolu s Makefily - používá se nějaký "quick and dirty" přístup k vývoji prográmků a použití mého jednoduchého kompilačního skriptu "bake". je to prostě hračka pro lidi, co mají pocit, že "méně je někdy více" - něco jako elektrokolo, moped, ultralehké letadlo, motorový paraglide... (výrobci dopravních letadel a autobusů můžou být v klidu :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JACHYMKO: kdybych tyto problémy neřešil v C, tak nejspíš nikdy nepochopím, který typ problémů vlastně C++ řeší za mě. (a kromě toho - C++ je neřeší zdaleka tak automaticky, jako skutečné vyšší programovací jazyky...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: zajímavé... vidím, že si konečně vzal na milost makra :-) a že si uvědomuješ závažnost problému s random-return z plain-C funkce :-)

každopádně, to co navrhuješ je sice pěkné - ale opravdu, velká spousta programátorů tento problém řeší tím, že k úniku z funkce používá místo tebou navrhovaných maker např.nějaké goto na deinicializační blok.... fakt jsem to takto viděl už mnohokrát.

ISTEVE: ve skutečnosti: to samé, co budu volat "zevnitř" makra
    forget { }, můžu samozřejmě volat i z nějakého makra dejme tomu "escape" - to provede něco jako { forget_close(); return; }.

ve skutečnosti - pro různá svoje makra můžu udělat nějaký speciální indikátor, jaký typ destruktoru má volat makro "escape" - např. for_each() flow control makro by nařídilo, aby escape uzavřelo soubory - a asi by to šlo i vnořovat: tedy, pro všechna moje flow control makra která na začátku něco inicalizují a na konci deincializují, by escape mohlo být "bezpečnou" verzí returnu (a pokud bys použil escape mimo scope, tak by prostě udělal return)

nicméně je to překombinované, a já radši ve svém dialektu udělám méně maker a lépe zdokumentuji, co přesně dělají... než abych vymýšlel další takovéhle berličky.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    JACHYMKO: Coz o to, ja chapu proc se o to snazi, i kdyz ze vsech praktickejch hledisek je to, v dobe existence C++, Javy, ObjC, Scaly a ja nevim ceho jeste, zcela zbytecne. Proste je to konicek, hobby projekt kterej si clovek vymysli a dotahne od zacatku do konce. To naprosto chapu, preju mu to a obdivuju ho za vytrvalost jakou se ho drzi.

Co ale nechapu je, ze po vsech tech letech co mu tady rikame ze C preprocesor fakt neni vhodnej nastroj na tenhle projekt tak se ho porad drzi. (A nejen ze mu to rikame, ale i prakticky ukazujeme na ruznych zpusobech, jakym je to konkretne rozbite). To neni obdivuhodna vytrvalost ale neco, co radsi nebudu pojmenovat aby tenhle prispevek pusobil aspon trochu konstruktivne 8)

XChaosi, C preprocesor slepa ulicka. Krome myriad postranich problemu ma hlavni problem v tom, ze nevi a nemuze vedet nic o strukture C programu. Jak v obecne rovine, kdy proste nema prostredky popsat syntaxi C, tak konkretne, ze nevi v jake casti kodu se to ktere makro zrovna expanduje. A kdyz nic nevi o strukture, nemuze ji ani efektivne modifikovat.

Jestli chces opravdu udelat "Lepsi C", pouzij na to spravny nastroj. Jestli chces hardcore klasiku, lex/yacc (resp. flex/bison), z modernejsich treba Antlr. Pro oboje existuji C gramatiky, ktere muzes vzit jako zaklad a nad nima postavit poradny preprocesor ktery Cll1 prelozi do C. Drzet se za kazdou cenu nastroje, ktery je tak extremne nevhodny jako CPP, je jen a jen plytvani casem ktere nikam nepovede.
    ISTEVE
    ISTEVE --- ---
    Ja mam hrozne bolestnej pocit, ze xchaose by uspokojilo kdyz by mel scoped objekty (s moznosti definice destruktoru) v C, a toho cile se snazi dosahnout preprocessor makrama.
    ISTEVE
    ISTEVE --- ---
    XCHAOS: A stale se nemuzu ubranit argumentaci lidskou masou -- programovaci jazyky jsou pro konzumaci programatory, mas jedinyho kterej by tohle povazoval za dobrej napad? Ja vidim spoustu lidi, co to za dobrej napad nepovazuje, a i kdyz budes reagovat ze se jen hadaj, tak ti to furt lidi co souhlasej nenajde...
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Auto Release Pool in Pure C Language - CodeProject
    http://www.codeproject.com/KB/cpp/memreleasepool.aspx
    (pozor, pouziva manualni refcounty, ale vesmes to sedi na forget blok)

A ve zkracene verzi (bez obrazku): http://en.wikipedia.org/wiki/Leaky_abstraction
    ci prodlouzene (i s obrazky): http://www.joelonsoftware.com/articles/LeakyAbstractions.html
    vrele doporucuji precist vsem tem co to necetli
    ISTEVE
    ISTEVE --- ---
    XCHAOS: S tvoji vymyslenosti jsou dve varianty:
    a) Nemuzu udelat manualni release pameti, a tudiz nemuzu pouzit return v polovine funkce.
    b) Muzu udelat manualni release pameti, a tudiz je mi tvoje vymyslenost na hovno.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DAVIDOWITCH: ano

1) u matematickych funkci nad maticemi to asi pujde dobre rozdelit do funkci s nejvyse tremi/ctyrmi parametry, casto casem zjistis ze potrebujes delat i nejake dilci operace, takze funkce/makro volajici/pouzivajici dalsi funkci/makro je imho ok, alespon ja to tak mam rad :)

2) obvykle resim zkracovanim vseho do jedineho vyrazu/prirazeni, doufaje ze tim nejak usnadnim kompilatoru praci, ale asi je to v dnesni dobe vyspelejsich kompilatoru uz zbytecne. const nepouzivam, kdyz je potreba, prepisu kriticky kod do asm (vim, jebacka s portabilitou :)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    _BENNY: tj ten mul(sub(a,b),c); zpusob?
    A 2 followup questions:
    1) asi je lepsi udelat tu fci delsi a mit min vnoreni, nez kratkou a nacpat vsechno do 2 radek?
    2) ma nejakej realnej vliv deklarovat mezivysledky jako const, nebo je to tomu prekladaci burta? (tj. const tmp1 = mul(a,b); return sub(tmp1, d);)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: začátečník, kterého budeš učit céčko ty, každopádně nabude dojmu, že z C funkce je možné kdykoliv bez rozmyšlení utéct - nikolvek. Zacatecnik, ktereho budu ucit programovat, se nauci tohle:

* Pamet se alokuje pomoci malloc
    * Kazdou alokovanou pamet musis uvolnit pomoci free

Co se musi naucit zacatecnik pouzivajici tvuj alokator?

* V nekterych pripadech se pamet alokuje pomoci xchaos_alloc, v ostatnich pripadech pomoci malloc. Pravidlo pro rozliseni techto pripadu je "..." (zhruba odstavec textu).
    * Pamet alokovana pomoci malloc se musi uvolnit pomoci free.
    * Pamet alokovana pomoci xchaos_alloc se uvolnovat nemusi.
    * Pred tim nez pouzijes xchaos_alloc musis spravne clenit kod na forget/remember bloky
    * Pokud jsi cetl nejakou knihu o C, tak zapomen na prikaz return jinde nez na konci funkce.
    * Pokud jsi cetl nejakou knihu o normalnim C, nezapomen ze break/continue se v nekterych pripadech chovaji jinak nez bys cekal.
    * goto a setjmp/longjmp is right out.

Zapomel jsem na neco? Co ti prijde jednodussi?

Ohlede toho prikladu, btw, proc jsi se jeste nenaucil formatovat kod na nyxu? Kdo to po tobe ma cist... 8(
    #define foo_CLEANUP if (ptr) free(ptr);if (f) fclose(f);

void foo(void) {
      char *ptr=malloc(LEN)
      FILE *f=fopen(...)
      /* spousta řádků kódu */
      if(redguy) {
        foo_CLEANUP;
        return -1; 
      }
      /* spousta řádků kódu */
      foo_CLEANUP;
      return vysledek;
    }

Takze, kde je dalsi z tech milionu prikladu?
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    XCHAOS: Hele, ja si drze myslim, ze vsichni kdo se tu s tebou bavi napsali pres milion radek C/C++ kodu (v obou se musi uklizet stejne) a tak nejak mame poneti o tom jak se da a neda vyskakovat z funkci. Vzdycky mame moznost po sobe cilene uklidit bordel nejakym explicitnim free (pokud udelas chybu a neudelas to, leakujes, ale mas moznost tu chybu neudelat). Tvoje navrhovany automatovatko to neumi automaticky a neumoznuje manualne. Bad design.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DAVIDOWITCH: osobne preferuju prefix funkce/makra. jsem trochu staromodni :)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Ja mam vlastni problem na kterej bych znal nazor (neni sice uplne primo vztazenej k Ccku jako takovymu, ale je to problem kterej by se stejne vyskytl v Ccku jako v ty Jave kde mne zajima).

Delam grafiku, to znamena spoustu prace s maticema a vektorama. Typickej priklad, Vec3f, vector 3 floatu (neplest s vectorem jako natahovacim polem, tohle je matematickej vektor).
    A ted, kdyz mam C++, pretizim si operator (a pokud sem prase jako muj kolega tak z ~ udelam normalizaci a z ^ udelam cross product a z % udelam dot product). A vesele pocitam. Ccko neumi pretezovat operatory. Jak to co nejcitelneji poresit?

Kluk z Cornellu kterymu sem koukal do Java kodu to ma poreseny tak, ze proste na 3 po sobe jdoucich radkach pouzije normalni float operatory na slozky x, y, a z, tj.:
    a.x = (b.x-c.x)*d.x;
    a.y = (b.y-c.y)*d.y;
    a.z = (b.z-c.z)*d.z;
    Dalsi moznost je mit prefixovy funkce tj. a = mul(sub(b, c), d);
    a dalsi moznost (a tady to prave odbocuje od toho co nabizi Ccko) je mit infixovy fce:
    a = (c.sub(d)).mul(d); Coz je sice infixovy jako obyc operatory, ale nevim nevim jestli je to citelnejsi.

Nejaky nazory?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ISTEVE: no ve vyšších programovacích jazycích asi skutečně máš ten luxus, že soubory se ti pozavírají, když zmizí reference na objekty, které je otevřely, apod. budiž.

ale v C to fakt nejsou jenom moje vymyšlenosti, kvůli kterým nemůžeš kdekoliv svévolně vyskočit z funkce. fakt na některém místě můžeš a na jiném ne, a stejně o tom musíš přemýšlet (a to zvlášť když to je funkce volaná z nějaké smyčky, kde neuvolnění zdrojů fakt způsobí průser...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: ne, ale pracuje u nás týpek, co napsal http://wiki.kyberia.cz/doku.php/skripta/jazyk_c/start "učebnici C pro SSPŠ" :-)) což mi přijde zábavné.

skutečně nevím, z jakého konce bych to vzal, kdybych někoho učil céčko, netuším. a ani mě ho tedy nikdo nějak podrobněji neučil.
    ISTEVE
    ISTEVE --- ---
    "a (složitější) funkce by opravdu mohly mít jeden validní return - a ostatní případy by měly být spíš (odchytitelné) exceptions" .. nemam tuhle zkusenost. Zminujes, ze "je to opravdu trend" -- citace / statistiky / ...?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: spíš se na to podívej jinak - jak bych já napsáním nějakým maker navíc mohl něco zakázat ? :-)

opravdu - v C není možné jednoduše udělat return zprostředka, pokud rozehraješ nějakou složitější hru: a složitější hra je všechno, než odkládání nějakých čísílek na stack. REDGUY v tomto opravdu "objevil Ameriku", ale co se dá dělat.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    XCHAOS: Pro zajimavost, ucils nekdy nekoho Ccko?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam