• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSANSI C/C99 (specifikace), GNU C (gcc, glibc), Tiny C (tcc) a POSIX - ne nutně C++,g++,libstdc++ nebo Win32 API
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: on demand zapnutí pár tisíc mašin je to, čemu bych se chtěl snažit vyhnout. to je celé...
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: akorát mi přišlo děsně cool, že Python nepotřebují k tomu,aby běžely, ve své době...a taky jsem ho neuměl

I sense a pattern here ;)

XCHAOS: Ten narazovy paralelismus, neresi se spis on-demand zapnutim par (tisic) masin, nez tim, ze na jednom stroji budes mit desetinasobnou propustnost?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: co je "současný stav": ten stav, ve kterem tvoje novinka ma "zamichat kartama".

Jestli se bavíme o tom, jestli má nějaké výhody smolit webové aplikace v PHP - tak nadále tvrdím - ne, nemá, měly by se vyvíjet v kompilovaných jazycích. - coze? O tom se nebavime (a btw, prvni pulka odpovedi je dobre, druha spatne 8) ). Bavime se o nejakem tvem "predkompilovanem SQL", u ktereho nejsi bohuzel schopen poradne popsat co vlastne by to melo byt a k cemu by se to melo pouzivat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: v tom případě ten, komu se to stalo, se svou intuicí neumí pracovat (teď se samozřejmě nebavím o případech, kdy si Hitler intuitivně myslí, že v Rusku bude mírná zima :-)

_BENNY: já ale netvrdím, že intuice je nějaký okamži tý proces, nebo že dodá hotová použitelná řešení. intuice tě spíš směruje určitým směrem. intelekt na to reaguje dodáváním určitých řešení, které je ovšem samozřejmě nutné podrobit kritice.

REDGUY: co je "současný stav"? jako jo, pokud se bavíme o některých věcech, co jsem napsal dřív v C a nevyžadují reagovat na uživatelskou interakci v reálném čase, tak bych je dost možná dnes napsal v Pythonu (akorát mi přišlo děsně cool, že Python nepotřebují k tomu,aby běžely, ve své době... a taky jsem ho neuměl).

Jestli se bavíme o tom, jestli má nějaké výhody smolit webové aplikace v PHP - tak nadále tvrdím - ne, nemá, měly by se vyvíjet v kompilovaných jazycích. Očekává se tam stále větší nárazový paralelismus (více uživatelů současně) a stále svižněší odezva v reálném čase (ajaxové klikance a možná i onmouseovery...)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: proste to nejlepsi reseni obvykle neni takove, ktere nas napadne jako prvni a jako prvni se nam libi. toho sis mohl za svuj zivot uz vsimnout ;)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: delas z toho neco jineho nez jsem rekl. to neni o tom za kazdou cenu odmitat intuici, to je o tom za kazdou cenu nezustat jen u intuice a nepohnout se dal jenom protoze je to tak sebeopajejici ;P

proti intuici trenovane kritickym rozumem nemam naprosto vubec nic, ale toho jsem se u tebe jeste nedockal ;)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Hele, XChaosi, muzes zkusit v jedne zprave nejak konzistente shrnout co presne vlastne ted zkoumas, v jake situaci by se to pouzivalo a jake vyhody by to melo oproti soucasnemu stavu?
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    XCHAOS: To neni otazka filozofie, spis vysledek pozorovani. Kdyz udelas neco podle intuice a pak to zacnes vic zkoumat, zjistis ze jsou lepsi pristupy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH:
    _BENNY: tomu říkám tedy základ civilizace... odmítat intuici za každou cenu... :-)

já naopak pokládám za rozumné intuici kultivovat - tím, že se k ní chovám mile a pozorně a občas jí přikrmuji vhodnými metaforami.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Tvuj problem. Co se mozna vratit zpatky k tematu? Nejaka sance ze nam vysvetlis jak konkretne predparsovane sql zamicha kartama? (tedy, krome toho ze to bude v "podvratnem free software" 8)) )
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ISTEVE: tak pochopitelně, že parsování je míň než zanedbatelný... to už jsme si tady vyjasnili. spíš mě zajímala prekompilace v kombinaci s nějakým direct memory access api - tedy, že by se data neproháněla přes socket. ale to je celkem fuk.

nemusíme se bavit jen o příkladu s joinem přes pět tabulek, myslím. přípomínka s tím, jak velkou roli hraje cacheování, je samozřejmě taky dobrá.... vlastně moje omezené programátorské zkušenosti vedou k tomu, že cacheovat se vyplatí vždy téměř všechno (kromě věcí, o kterých programátor předem ví, že jsou z principu necacheovatelné, což by ale právě u budoucích vývojářů-optimalizátorů mohla být jejich hlavní role... být schopni toto rozhodovat...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: v tom případě ale nechápu, proč používáš druhou osobu místo třetí ("pokud někdo čeká...."). takový styl vedení debaty zdá se mi býti manipulativní.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: _já_ že čekám, že databáze něco vymyslíš za mě Napsal jsem, cituji, "Pokud cekas", nikoliv "Cekas". Nauc se cist 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: _já_ že čekám, že databáze něco vymyslíš za mě? co je tohle zase za slaměnný fígl? (strawman fallacy)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    TENCOKACISTROMY: Samozrejme, ale o to tu preci jde, ne? Zajistilo to zrychleni pro jeden konkretni xchaosuv priklad.

Nesnaz se tu prosim v tomto klubu zobecnovat. To neprojde ,)
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    XCHAOS: Ze napises nekam "=" ve smyslu prirazeni, jeste neznamena ze to je imperativni jazyk.
    Nicmene ano, napriklad u procedur se projevuje imperativ-like cast jazyka.

Zrovna MySQL neni technologie, kterou bych znal nejak podrobne. Nicmene jsi si jistej, ze "ENGINE = MEMORY" zmeni algoritmicky pristup u dotazu? Nezrychlil jsis to treba tim, ze jsi eliminoval IO operace na disk?
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    _BENNY: Proto ma kazdy spravny muz nosit nuz, aby se mu ubranil!
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    rekl bych ze je to tady uz asi 4 roky porad o tomtez - intuitivni reseni zpravidla nebyva to nejlepsi, i kdyz cloveka napadne samo ;)
    ISTEVE
    ISTEVE --- ---
    (Teda, doted jsem si myslel ze jsi ukladani session dat uvadel jako priklad tvyho michani kartama... ale kdyz ctu REDGUY, tak premejslim jestli nejde o nejakou novou unrelated prevratnou ideu ;) )
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: ale já jsem třeba imperativně řekl MySQL ǎt na tabulku použije ENGINE = MEMORY - no tak v prvni rade, MySQL je dost sracka. Za druhe, i u skutecnych databazi je nejake to ladeni potreba, i kdyz obvykle ne v tak brutalni podobe. Pokud cekas ze databaze _vsechno_ vymysli za tebe, jsi dost mimo. No a za treti, dost mozna je to prave ten priklad, ze pouzivas MySQL na neco, na co neni urcena a pak se nediv, ze to musis extra stelovat aby to jakz takz fungovalo. Cili tvoje l33t skillz s ENGINE=MEMORY zas tak nic nedokazujou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam