REDGUY: funkcionální jazyky jsou celkově určené k něčemu úplně jinému, než co potřebuju já. já nemám moc jiné ambinace, než původní Perl.. akorát že dnes většina dat, které je potřeba zpracovat, už dávno není v parsovatelných textových souborech, ale je potřeba se napojovat na nejrůznější zdroje.
jak jsem psal dříve: když si prohlédneš typickou webovou aplikaci, tak zjistíš, že tak 1% strojového času spotřebuje (vysoce optimalizovaný) databázový engine, a 99% neefektivní PHPka, kde se primitivně naplňují výsledky dotazů neefektivní datové struktury a s nimi se dělají různá kouzla. I po dalších cca 10 letech, co se tímhle zabývám, pořád web existuje, jen prostředí se ještě víc zkomplikovalo a nedá se už čekat, že jednoduchá slátaná dynamická stránka uspokojí všechny typu interfaců k aplikaci.
problém je, že tohle moje jaksi "celoživotní téma" (zdá se) prostě nijak zvlášť nevede k funkcionálním jazykům. lazy evaluation je pro lidi, kteří uměj zařídit, aby vlastně překladač tak nějak sestavil algoritmus za ně, když se dostatečně rafinovaně zeptají. tohle není můj případ: já budu mít v paměti vždycky nějaká data, načtená odněkud, a budu nad nima dělat nějaké kupecké počty. je to hloupé, ale prostě zatím většina toho, čím se zabývám, směřuje přesně k tomuto. (akorát jednou to má webové rozhraní, jednou se to volá z cronu, tzn. "skript" bez GUI... a potřetí by se mi třeba hodilo tomu dát rozhraní, na které se zase napojí úplně jiný skript na jiném serveru....). prostě prostor mezi židlí/monitorem a databází dnes nabízí obrovské množství příležitostí, protože prostě lidi se nenaučili SQL, ale klikat a po cestě jsou ještě dráty/packety... a od toho se toho odvíjí celkem dost...
a kdykoliv něco zmiňuju "dialekt basicu", tak si dělám srandu hned z několika věcí současně - jednak se tím dotčení většinou urazí, ale fakticky jde i o to, že Basic měl nakonec tolik (nekompatibilních) dialektů, že by se dnes každý dávno pokládal za zcela odlišný jazyk...