REDGUY: ok, že historie Unixu je zhruba o 5 let delší, než historie C, je pravda, takže pořadí "nejdřív byl unix", "potom bylo C", "potom přepsali Unix do C" je nezpochybnitelný.
podstatné je, proč se vůbec snažili Unix někam portovat a využít featury jako adresovatelnost na úrovni bajtů? Protože měli nějaké zadání pro operační systém zpracovávající texty (ten, kupodivu! asi předpokládal adresovatelnost na úrovni bajtů, že...).
tedy, moje původní tvrzení (pokud si ho pamatuju) bylo velmi zhruba "C vzniklo v rámci toho, že zadáním operačního systému Unix bylo zpracování textů". Tím nebyl myšlený 1967 Unix = hračka, ale 1972 Unix = vývojový projekt, který byl financovaný za účelem dosažení nějakého cíle...
History of Unix - Wikipedia
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Unix#1970s
When the Computing Sciences Research Center wanted to use Unix on a machine larger than the PDP-7, while another department needed a word processor, Thompson and Ritchie added text processing capabilities to Unix and received funding for a PDP-11/20.[5] For the first time in 1970, the Unix operating system was officially named and ran on the PDP-11/20. A text formatting program called roff and a text editor were added. All three were written in PDP-11/20 assembly language. Bell Labs used this initial text processing system, consisting of Unix, roff, and the editor, for text processing of patent applications. Roff soon evolved into troff, the first electronic publishing program with full typesetting capability.
V Unixu bylo tedy zpracování textů dřív než C. Protože C začalo vznikat 2 roky potom, kvůli portování Unixu, tak tedy C tehdy _již existující_ zadání pro operační systém Unix v jeho tehdejší podobě, jednoduše zdědilo. Pokud jsem tedy napsal, že při vzniku C existovalo zadání pro zpracování textů, jsem tak blízko pravdě, jak jsem mohl být (určitě tedy C nevzniklo se zadáním třeba na implementaci firmwaru nadzdvukové stíhačky, nebo co já vím čeho)