• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEDVIDEKEnneagram aneb nástroj sebepoznání, který se s člověkem nepáře...
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    MEDVIDEK: Ta studie pripomina vypravenky ci dohady babky z pouti. To si zas nekdo na homosexualech namastil kapsu :D
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Genetické výzkumy hovoří zase o tom, že se "geny pro homosexualitu" dědí po mateřské linii a největší pravděpodobnost, že narozený člověk bude homosexuál, je pokud je nejmladším synem, má mnoho sester a staršího bratra nebo bratry - a strýček, matky bratr, nebo někdo jiný z matčiny linie, byl také homosexuál. To příliš neobjasňuje, je to jen statistické konstatování z velké množiny případů. (Zase se to týká mužů, výzkumy o ženské homosexualitě bohužel chybí, jen asi 20% výzkumů homosexuality se soustředí na ženy).
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Freud bohužel příliš neřešil ženskou homosexualitu. Někde ale píše, že zženštilost muže nemusí vůbec znamenat homosexualitu, zatímco naopak pokud má žena mužské rysy /chloupky a jiné známky testosteronu/, je její lesbické nebo bisexuální zaměření pravděpodobné. Tedy: u muže se homosexualita nepromítá do fyzického vzhledu, u ženy prý trochu ano.
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    O jedné z možných příčin mužské homosexuality píšu na svém blogu v článku o Leonardovi da Vinci (http://ografologii.blogspot.com/2007/10/ukzky-psma-slavnch-osobnost.html)

    "Freud říká, že nechce brát vítr z plachet zastáncům názoru, že homosexualita že geneticky vrozená, neboť je mu to z humánních důvodů sympatické, aby se necítili diskriminováni. Ale dodává, že podle jeho zkušenosti s mnoha pacienty vyplývá, že jejich rodinná anamnéza byla stejná jako u Leonarda: chybějící, slabý nebo úzkost vzbuzující otec a z toho vyplývající identifikace s matkou a narcistní přesunutí libida na své vlastní já, které pak člověk "miluje" v jiném muži. Proč v jiném muži a ne ženě? Freud dodává, že tento typ homosexuála vychází s ženami samozřejmě velmi dobře a sdílí s nimi mnoho sympatií, neboť identifikací s matkou sdílí tak trochu jejich identitu. Ovšem nepřitahují ho sexuálně. Kastrační úzkost mu zabraňuje směřovat své libido na osobu, která nemá penis. Směřuje-li libido na osobu s penisem, může znovuzakoušet onu dětskou jistotu a bezpečí, kdy se cítilil milován svou matkou a kdy se domníval, že matka má penis jako on. Stavem lásky k osobě s penisem se znovu vrací do tohoto "rajského" stavu, kdy se ještě domníval, že penis mají "všichni a věčně". Šok z odhalení, že tomu tak není, se jakoby úzkostně vepsal do jeho podvědomí, takže zafixoval libido ve falické fázi psychosexuálního vývoje.

    Podle Freuda je to samozřejmě jen jedna z příčin, které souvisejí se vznikem homosexuality, a to navíc určitého typu, nicméně ve své mnohaleté praxi s neurotiky si této opakované souvislosti nemohl nevšimnout. Může-li být homosexualita (v některých případech!) podmíněna takovým způsobem, který jsem popsal výše, pak je samozřejmě možné, že při odstranění příčin úzkosti, se najednou začne člověk chovat heterosexuálně. To odpovídá i zkušenosti psychoanalytičky Karen Horneyové."
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    ta "konstelační":-)
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    KILIAN: :-) tyhle informace jsem hledala pro sebe a svou "homosexualitu".

    Ráda uvítám i pohledy jiných či jiné zdroje a teorie. Ta konstelaní mi dává velký smysl.
    Pravděpodobně i díky tomu, že jsem sama několika kontelacemi prošla a vidím v nich jako v prostředku jak na sobě zapracovat velký potenciál.

    7 kineziologických odblokování vydá někdy za jednu konstelaci. (toto není reklama na kostelace:-D
    KILIAN
    KILIAN --- ---
    MEDVIDEK: Rád se nechám poučit...
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ALBERTO: mam vztah s kridlem ;) chapem se a podporujem se ;)
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    ALBERTO: ...:-) postupně...na vztahy se dostanem až projedem celý enneagram.
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    KILIAN: v tom Ti budu trochu oponovat
    4 - v rámci své touhy po vyjímečnosti sahají po extrémních prožitcích, nicméně ze zdrojů co jsem pročítala po webech - souvztažnost mezi typy a homosexualitou nebyla nalezena či potvrzena.

    K otázce homosexulity.
    Konečně jsem narazila i na jiný pohled než co tvrdí genetika apod.
    A to. Zdroj Bert Hellinger, ze svých zkušeností z konstelací uvadí , že homosexualní chovaní je záležitostí rozhodnutí se jedince (dítě se rodí a ví, že bude homosexuální) s přímou vazbou na rodinný systém.
    Uvádí zde dvět větve: homosexualita, která je vratná a konstelacemi lze jedince vpravit do původní polohy.
    Vzniká, kdy člen rodiny, "nahrazuje" někoho ze systému.

    Pak případ druhý , kdy je homosexualita tzn. "těžkým osudem" a není vratná.
    Člověku pak nezbývá než toto přijmout. se svým osudem a životem se smířit.

    Uváději se základní důvody: potrat matky, mrtvé dítě má stejné pohlaví jako homosexuální sourozenec
    3 vražda či ztracený v rodině - homosexuální jedinec nahrazuje chybějící článek
    dále znásilnění apod.

    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    YMLADRIS: tuším v knize Enneagram v partnerských vztazích se píše o čakrách a typu. Jenže už ji nemám tak si to nemohu ověřit. Nicméně kouknu i na web, tam jsem viděla dělení typů a k nim čakry.
    KILIAN
    KILIAN --- ---
    ALBERTO: Homosexuálové bývají často 4.
    Jasně, typické vztahy jsou po šipkách...
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Když sem se cítil být 9kou, furt sem chtel jenom spat a nic nedělat. To se ale hrozně blbě žije, tak sem se překonal, něco v sobě zlomil a vrhnul do různých aktivit a proto se cítím 7čkovsky. Je to fajn, faj fajn.. je to fajn, fajnový.. vozíííím sebou hity tutovýý. Znáte? :-)

    Co byl Arnoštek z Kouře? 4ka nebo 7čka? Co homosexuálové, mají nějaké typické vzorce vztahů? Třeba 8čka (řidič kamionů) vs 2jka (chystá mu doma oběd)?

    Jaké jsou vaše zkušenosti ze vztahů? S jakým typem chodíte a jak to k vašemu pasuje?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KILIAN: pockame tedy na sestku, diky
    KILIAN
    KILIAN --- ---
    YMLADRIS: OK. Vše následující ber jen jako nabídka někoho, kdo se může hodně mýlit.
    Vnímám nejvýrazněji tvé hlavové centrum. Když jsi psala o srdeční oblasti, bylo to pro mě překvapením, stejně jako zařazení do 4. To že tvé srdeční centrum nevidím, mi nabízí variantu 5, která své pocity také skrývá.
    Ale je tu ještě jedna varianta, která mě tu a tam napadla z tvých postů. Možná ani 4 ani 5, ale 6. Možná že teď projektuji sebe, ale mám hodně podobnou zkušenost. Já jsem sebe na počátku 22 měsíců pokládal za 4. Mrkni se, co jsem ti před léty napsal do komentáře.
    Mimochodem tyto věty jsou v podstatě výpověďí 6(sociální):
    Ale pak mne zas najednou docvaklo 'Jak moc mne vyuziji??' -- rekla bych ze muj hlavni trip je "Ukrivdene zneuzite dite" (minim metaforicky, ze furt hrozne resim ze jsem ignorovana, nemam dost pozornosti, odvdeceni, ucty, uznani [ nee jako ze trojkoveho obdivu, ale jako acknoledgment ze existuju a jsem v poradku ] )
    ...
    ALE - ja nechci byt nezavisla. Chci byt milovana a chranena svym partnerem. (Od jinych lidi chci byt jen prijata a at mne neublizuji).
    Ber to všechno s reservou a jen jako námět na zamyšlení. :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MEDVIDEK: hlavni namitka jsou spis ty pocity versus myslenky. Pripadam si, ze myslenky mi nikdy nic "doopravdy" nevyresily. Petku si predstavuju jako cloveka, ktery kdyz dojde k zaveru, tak jej ma a z toho jako by jedna, zije, funguje. Pro mne zadna myslenka neni dost silna aby mi pomohla napr. v krizi, musim udelat nejake pocitove techniky treba nebo proste zpracovavat veci jinak nez myslenim.

    petce pripada cakra srdce? a ctyrce?
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    YMLADRIS: Teď mě napadá. Bráníš se 5 proto, že umíš cítit lásku a chceš , aby tě druhý miloval?
    5ce z hlediska čaker připadá čakra srdce, na což se zapomíná.
    Za další 5 umí milovat a touží po lásce jako , kterýkoli jiný typ. Jen potřebuje více času, prostoru a informací.:-)
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    Vsunu se tady, s předběžnou akcí: SETKÁNÍ ENNEAGRAMOVÉ DISKUZE...že by jsme ty typy mohli projet naživo s živými modely:-).

    Předpokládám že by mohl být celý enneagram sjetý do konce prázdnin tak bych to viděla nějak tak.

    Udělám anketu.
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    YMLADRIS: pokud máš silné křídlo může tě velmi charakterizovat.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KILIAN: diky, jak chces (v poste nebo tady)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam