• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    MVEK
    MVEK --- ---
    SPM: A jsou tam tací, co by najeli za sebou a zablokovali ty dva pruhy zleva?
    PEKK
    PEKK --- ---
    A aktuální tema...BLIKAT BLIKAT.
    PEKK
    PEKK --- ---
    Jen poznámka k 130 vs 170. Tady mi to příjde 1:1. Jeden jede moc rychle a druhej ho v tý rychlosti omezí, pohoda. Problém nastane pro třetí nevinnou stranu, když klucí šikovní ten brzdící manévr nezvládnou.

    Řešení je jednoduchý, pomalej zrychlí na 140 a rychlej zpomalí na 150, usměv a jedu dál...
    SPM
    SPM --- ---
    Jinak teda víc než blikání mi začíná vadit sjezd v Praze z jižní spojky na spořilově směr Vršovice. Tam snad musí být nějaká patogenní zóna, protože takový množství kreténů co se tam vyskytuje už doopravdy nelze jinak vysvětlit. V podstatě kdykoliv tam přijedu a mám tu smůlu, že tam nejsem jedinej, tak nastane nějaký problém.

    Při tom je to relativně jednoduché. Je to odbočování doleva přes 4 proudou silnici (2+2 pruhy) oddělenou betonovým ostrůvkem (dál jsou pak v tom ostrůvku tramvajové koleje, ale to je celkem irelevantní). Takže správný postup je, že počkám, až ty auta přede mnou to křižovatkou projedou a dojedu na hranici křižovatky (obvykle tu zas tak moc aut nestojí). Dám přednost tomu jednomu směru a najedu na ten ostrůvek. Dám přednost druhému směru a jedu. Evidentně to pro spousty lidí je problém. První často vzniká tak, že když v tom prvním proudu jede málo aut, tak se začne x aut naráz srát na ten ostrůvek. To bych taknějak ještě chápal, nicméně dost často se serou vpravo od toho auta, co tam přijelo jako první, takže mu narvou čumák do křižovatky a ten pak nemá šanci dávat přednost, protože tam prostě nic nevidí. U těch co si najedou zase vlevo je šance 50:50, že to pochopí, že maj jako první i jet a tomu prvnímu autu co tam pak najede tam prostě natvrdo vletěj. No a největší experti se objevují ještě v té frontě na tom sjezdu. Když tam čekají třeba 4 auta poslušně za sebou, tak přijede další debil, co je všechny předjede ze strany, kde je zrovna volno. Já se tam postupně učím stavět se tam tak, aby tam volno v tom pruhu po boku nebylo. Ale jak jsem dneska zjistil, tak je mi to houby platné, protože frajer co to chce předjet, tak ikdyž v tom pruhu není volno, tak to veme přes obrubník, trávník a chodník pro chodce, který tam je okolo...
    MVEK
    MVEK --- ---
    PISTA1: Tam bych se divil, kdyby občas někdo přespolní nenajel do křižovatky a nezarazil se až u zákazové značky, blokující protisměr.


    TRISSIE: Na to asi neexistuje jednoznačná odpověď. Samozřejmě, že někdy mírnou zatáčku očividně široké hlavní silnice vyhodnotím jako rovně, jindy jen o chlup jiný případ už jako zabočení. Ale hlavně, pokud v daném místě bude hlavní mírně zatáčet, ale bude tam odbočka doleva a doprava, tak ten blinkr po hlavní nedám, abych nemátl, že chci odbočit.

    Co mě ale deptá je mapy.cz - Průmyslová, kde by imho podle zákona měl jít blinkr doleva, když nesjíždím, ale jedu pod most, nicméně zvláště v pravém pruhu to může řidiče v levém vyděsit, že jim to tam hodím. Takže obvykle vědomě jen tak bliknu jednou.
    MVEK
    MVEK --- ---
    HANZO: Jak praví MELOP. Nemluvě o tom, že podle fotomapy vidím, že tam je třetí pruh pro přímý směr. Jako jasně, v tom konkrétním případě je blinkr asi nadbytečný, ničemu nepomůže a jeho absence ničemu neuškodí, takže je mi fuk, že ho tam někdo nedává.

    DAVETESS: Tady se omlouvám, že tohle jsem se ještě taky pořádně neodnaučil, protože jsem se před lety naučil zvyk prostě při stání na červenou ten blinkr nemít. Samotného mě nervuje to tikání, nebo naopak je mi nepříjemné, když přede mnou řada aut bliká, každý pochopitelně jinak (nejsem epileptik), nemluvě o špatné zkušenosti s vypálenou barvou na oranžových žárovkách a s buzerací na STK.
    Ale souhlasím, jestliže daný pruh slouží pro přímý směr i odbočení, nebo se o kus dál dělí na odbočovací a přímý, je dobré blikat i při stání a budu si na to stále víc a víc dávat pozor.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---

    Co tady, blikat či neblikat?

    42 hlasy od 42 respondentů

      MELOP
      MELOP --- ---
      HANZO: Pokud je řeč o odbočce do Resslovy podél ČVUT (pokud), tak se obávám, že si trochu pleteš dojmy a pojmy.
      Přikázaný směr není zatáčka (stejně jako čára není zeď, jak se s oblibou v jistých kruzích tvrdívá), je to stejné, jako o kus zpátky na Národní Třídě - tramvaj taky dává blinkr, pokud "odbočuje" a na to stačí prostý oblouk, nemusí na to mít výhybku.
      Ostatní účastníci silničního provozu nejsou povinní znát trasování každé konkrétní křižovatky ze všech směrů, t.j. jestli je tam přikázaný směr či nikoliv.
      HANZO
      HANZO --- ---
      NE7RA: jo, lidi co blikaji do zatáčky mě serou, ale nikoho nevybrzduju, nejsem debil. Ale klidně se přiznám, že blikam na troubu, co jede pomalu v levým pruhu, když pravej je prazdnej
      NE7RA
      NE7RA --- ---
      HANZO: te rozcilujou podobne veci? jednou se ti zatmi a nekoho vybrzdis :D
      DAVETESS
      DAVETESS --- ---
      Co mě teda nejvíc s...re:
      Křižovatka se světlama o dvou pruzích, kde levej pruh je i odbočovací. Svítí červená. V levym pruhu stojí dva osobáky, nikdo nebliká. V pravym je autobus a náklaďák.
      Přijíždim levym pruhem, pořád svítí červená. Zůstávám teda v levym, páč tam bude asi rychlejší rozjezd.
      Jen co padne zelená, obě auta v levym daj blinkr doleva, kousek se posunou do křižovatky a dávaj předenost protijedoucím. Blokujou teda levej. Pravej pruh se mezi tim zaplnil dalšíma přijíždějícíma zezadu....
      Na pěst.
      Takže ano, dávám blinkr vždycky a hlavně včas, aby ostatní věděli, co mám v plánu.
      TRISSIE
      TRISSIE --- ---
      s těma blinkrama, dáváte blinkr i na vesnici? Takové té klasické, kde vede jedna klikatá hlavní a z ní se různě odpojují vedlejší?
      SPM
      SPM --- ---
      HANZO: Boože a to počítáš nějaký gramy CO2, co se spálí navíc, když tam někomu bliká oranžová žárovička nebo co tě na tom tak strašně žere?
      HANZO
      HANZO --- ---
      MVEK: cože? Do zatáčky, která vede doprava, přičemž rovně jet v těch dvou pravých pruzích prostě nemůžeš, patří blinkr???
      KUHL
      KUHL --- ---
      VYWERN:
      ADMIX: nejdůležitější je dávat vcas(tzn před započetím manévru!). To je chyba která mě štve snad víc než bez blinkru. Např to předjíždění kamionů a "posílání" to tam. Když si jedu 130 pravej a chystám se předjíždět - vlevo buď frajer typu phailo (nebojím se toho) nebo "frajer" dodavka/octavka whatever co jede 140-150. Frajer na to dupne avšichni sou happy. "Frajer" vcas pomalu zpomalí a pak si to zase rozhuli na svejch 140.
      O semaforech nemluvě. Blinkr ve chvíli kdy ODBOCUJU je fakt na hovno. Všichni známé ale spousta nedodržuje..
      SPM
      SPM --- ---
      VYWERN: nezačíná, ten začal už dávno... jenom se nějak víc rozšířil na střední třídu - dřív se řikalo, že se blinky do BMW a Audi od A6 výš nemontují, dneska už je nemají ani škodovky :-)) A když už někdo ten blinkr dává, tak ho typicky dá buď po nebo těsně zároveň při tom manévru, takže už se fakticky namáhat nemusel. A další kategorie jsou zase lidi, co ho pro změnu neumí vypnout - ti jsou taky super, zvlášť když s tim vzápětí projedou další křižovatkou úplně jiným směrem.
      MVEK
      MVEK --- ---
      HANZO: Do jaké zatáčky? Tam to vede rovně podél ostrůvku nebo doprava do Resslovy, takže tam blinkr rozhodně patří.
      ADMIX
      ADMIX --- ---
      HANZO: Pokud si nekde delas seznam debilu, tak ja treba obcas jo, i kdyz mi to pak dojde.
      HANZO
      HANZO --- ---
      VYWERN: prosím tě, taky dáváš blinkr do zatáčky jako řada debilů, například cestou z Karláku do Resslovky?
      JOPS
      JOPS --- ---
      DYNK: to dite prej bylo kolegyne me kamaradky...

      ale vite co by me zajimalo, co mu ta zenska musela provest tak hroznyho, ze udelal to co udelal....

      a nekde jsem cetl, ze ta Oktavka mela kameru, takze asi neni zas tak moc co resit.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam