• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    GUERILLA
    GUERILLA --- ---
    CAIDEL: Já mám jiný modelový příklad, mám 1.9 TDI 81kW a tak čekám až se vláček rozhoupe... z 10 případů se rozhoupe tak jednou. Z praxe mně osobně tedy vyplývá, že nemá smysl čekat i přes to, že vozidlo/a přede mnou nakukujou. A s tímto výkonem předjíždím celkem často, přičemž bezpečně! A to není subjektivní dojem, zabít se nechci ale ztrati mládí v řadě nýmandů taky ne (pro mne větší riziko újmy na zdraví jak předjíždění). Tak nám tu neříkej, že někdo s pomalým autem nemůže předjet pomalejší Avii, je to prostě o tom chtít předjet a ne 1000x dokola o tom jen přemýšlet a čekat na 2km rovný úsek ;)

    Obecně pomalejší vozidlo by mělo jet prostě co nejvíce vpravo, aby před něj byl a) dobrý výhled; b) aby se dalo bezpečně předjet (experti na hranici středové čáry či přímo na ní nejsou ničím ojedinělým). Zpravidla ve středu jezdí hovada anebo lidi z města, kterým nedochází souvislosti (sám jsem z velkoměsta a učil jsem se řídit v něm, ale zřejmě narozdíl od ostatních používám mozek). Btw i když předjedu nebo prostě jedu na okresce, držím se vpravo!).
    SPM
    SPM --- ---
    ATOMIKS: já se nepřu o tom, že nesmíš. Jenom že stejně tak nesmíš do někoho najet, když to nějakej debil udělá. Něco podobného jako když jedeš po dálnici - taky nesmíš jet přes 130, ale stejně tak, když jedeš přesně 130, tak to tam nesmíš poslat do auta, co tě předjíždí a jede rychlejš. Takže jenom řikám, že pustit si blinkr a narvat to tam není dobrej nápad, protože až přijedou policajti tu nehodu vyšetřovat, tak to schytají oba.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    J3RRYNA: mne prijde, ze zacal brzdit ve zlomku vteriny. Za me dobry.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ATOMIKS: To podobné střelce ale rozhodně nezastaví :(

    Znám to ze zkušenosti.

    Modelová situace: Na okresce třeba Avie, za ní já a nějkolik dalších aut ve vláčku. Předjíždět chci, ale nedisponuji autem o milionu kW, které na lehké polechtání plynu Avii přeskočí vzduchem jako jiní tady a taky nehodlám předjíždět někde, kde nemám dobré rozhledové podmínky (rychlé auto asi vyvolává pocit nezranitelnosi), tak zkrátka čekám. Úmysl předjíždět tam ale snadno pozorný řidič vyčte - příležitostně "nakukuji" jestli by to šlo a tak podobně. Pak přijde pěkný úsek na kterém je volno, hodím blinkry a chci se dát do předjíždění, pravidelně se ale někdo sebere z posledního (nebo třeba čtvrtého) místa vláčku, rozhodne se že nebude čekat na ostatní chudáky a začne předjíždět všechny. Takže blinkr neblinkr, musím s tím zase přestat, uhnout mu, promarnit šanci a čekat dál, přičemž dotyčný ještě občas všechny předjet stejně ani nezvládne. Když se takoví sejdou v koloně dva, je o dramatické situace zaručeně postaráno, protože se tam vyřítí oba a pak se zas tak porůznu tlačí zpět, když si jeden druhého všimnou.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    SPM: to je v zákoně .o) nesmíš předjíždět vozidlo, které dává znamení změny směru jízdy vlevo.
    SPM
    SPM --- ---
    ATOMIKS: hmm, to si našel kde? IMHO tohle stejně nepomůže, teda možná dostane spoluvinu i ten za, který se do toho stejně pustil, ale blinkr/neblinkr, stejně tě to neopravňuje najet do jelita, co se tam nacpalo.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    taky jsem v rámci hledání našel (vtipně svinskou) poznámku, že pokud nechceš, aby tě v koloně někdo předjel, tak si zapni blinkr vlevo a jsi z obliga .o) jedná se o situaci, že chceš předjet, ale než začneš, tak už předjíždí někdo zezadu a ty ho nesmíš omezit a ohrozit
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    SPM: on to nikdo nezná, protože se to týká vozidel nad 3,5t. možná se pletu! pokud ano, oprav(te) mě.
    tady jsem učinil nějaký výběr z pravidel.

    (3) Řidič, který se po předjetí zařazuje před vozidlo, které předjel, musí dávat znamení o změně směru jízdy a nesmí ohrozit ani omezit řidiče vozidla, které předjel.

    (5) Řidič nesmí předjíždět
    a) nemá-li před sebe rozhled na takovou vzdálenost, která je nutná k bezpečnému předjetí,
    b) jestliže by se nemohl bezpečně zařadit před vozidlo nebo vozidla, která hodlá předjet,
    c) jestliže by ohrozil nebo omezil protijedoucí řidiče nebo ohrozil jiné účastníky provozu na pozemních komunikacích,

    (1) Řidič vozidla jedoucí za jiným vozidlem musí ponechat za ním dostatečnou bezpečnostní vzdálenost, aby se mohl vyhnout srážce v případě náhlého snížení rychlosti nebo náhlého zastavení vozidla, které jede před ním.

    (2) Řidič motorového vozidla o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3 500 kg, jízdní soupravy, jejíž celková délka přesahuje 10 m, a zvláštního vozidla2) musí mimo obec zachovávat za vozidlem jedoucím před ním takovou vzdálenost, aby se předjíždějící vozidlo mohlo před něj bezpečně zařadit; to neplatí, připravuje-li se k předjíždění, při předjíždění a při souběžné jízdě.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    Njn, každý to má jinak. J3RRYNA má zjevně autíčka jako koníček a je názoru, že by na silnici neměl nikdo s menší kvalifikací než je amatérský řidič rallye, já to jako ajťák zas vidím tak, že bych lidi nepouštěl na internet dokud neprokáží přiměřenou inteligenci, empatii, schopnost argumentace a jistý počítačově-technický základ :) Takže J3RRYNA by byl asi na silnici skoro sám, ale zase by nebyl tady a nemohl by nás poučovat.

    V reálu ovšem my plebs můžeme být na silnici a podobní věrozvěsti zas můžou být tady. To je život.
    FELCARKILLER
    FELCARKILLER --- ---
    ADMIX: kdyby jel taxikem tak se mu to nestalo
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    V komentarich pisou ze je to nehoda z CR, a ze za to mohla praskla guma, nejsou k tomu detaily z tisku?

    Samozrejme je to debil a nemel za volantem co delat, jedinej ridic na silnici by mel bejt tady Jerry, co by to zvladnul bez mrknuti oka.
    J3RRYNA
    J3RRYNA --- ---
    Fajnové video. Ten větší blbec zřejmě nezvládl stabilně ukončit předjížděcí manévr, alternativně mu mohla prasknout pneumatika (ano, i tohle by skutečný *řidič* měl být schopen bez mrknutí oka zvládnout), nebo obojí. Ten v protisměru reagoval na můj vkus žalostně pozdě, nicméně přišel k tomu chudák, jak slepý k houslím...
    PETJU
    PETJU --- ---
    ADMIX: Tjn..ja tedy moc nechapu, co ten clovek jako vyvadel. Chtel predjizdet a pak si to honem rychle rozmyslel tim, ze sel totalne na brzdy?
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    PETJU: No ty pico, nastesti to bylo v relativne maly rychlosti, to se stat na statovce v 90kmh, tak to je tutovka :D
    PETJU
    PETJU --- ---
    Slusna pecka..
    Minivan Driver Loses Control at the Worst Time
    https://www.youtube.com/watch?v=J3ENfERtrB0
    J3RRYNA
    J3RRYNA --- ---
    JAKUMIN: jj, měl jsem zákaz řízení za to, že jsem v noci po prázdné dálnici fičel nějakých 190km/h... V německu bych za to (pokud by se tak stalo mimo neomezené úseky dálnic) platil menší, max. stejnou pokutu a zákaz řízení by byl třetinový až poloviční, to jen tak na okraj pro ovce, které by mi v souladu s vyspělým západem chtěly napařit ještě více, než jsem dostal (min. sazba, min. zákaz, ale přesto ve srovnání s Německem vyšší a to nejen v přepočtu na kupní sílu, ale i absolutně). Spěchat rychle mě to neodnaučilo, ale od těch dob na řidičáky vs. MD poměrně výrazně vedu, o celkovém množství SŘ od té doby se vůbec nemá smysl bavit a tento vstupní neúspěch v oblasti správního trestání hodnotím dnes již vesměs úsměvně... Nikdo učený holt z nebe nespadl.
    JAKUMIN
    JAKUMIN --- ---
    J3RRYNA: zapomnel jsi v tom seznamu uspechu uvest zakaz rizeni ;).
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    OMNIHASH: Na to je jednoducha rada, kdyz neridis, tak to nekomentuj :D
    GUERILLA
    GUERILLA --- ---
    A víte co je na tom všem nejkrásnější? Nemá smysl to vůbec řešit na úrovni v jaké to vedete, jelikož řešení je jednoduché - jedeš pomalu či nechceš předjíždět, jeď co nejvíce vpravo! Ještě jsem nezažil frekventovanou silnici, kde by se vedle sebe nevešly tři někdy i 4 osobáky, jen stačí chtít a nebýt škodolibý debil/připosranej srábotka bojící se bílé krajnice.
    J3RRYNA
    J3RRYNA --- ---
    FILIPSZ: okreska, kolona, dálnice, město, polňačka, nějaký ty amatérský rally a to jak v zimě, tak v létě, kromě toho samo okruhy, mám za sebou párkrát Mejto, několikrát Sosnu, tu konkrétně jak v létě, tak v zimě, přičemž tam zrovna jsem do sebe už nejednou investoval zaplacením si instruktora, jednou za čas se stavím na nějaký refreshment do kurzu bezpečné jízdy, taky jsem byl v Bělé pod Bezdězem v rally zóně, a fakt si nemyslím, že by bylo na místě mě označovat za "hustýho borce".

    Jinak tím "se vším všudy" jsem měl na mysli spíš opravdové věnování se řízení a neustálého sledování situace kolem sebe, než nějakej výčet toho, v jakým prostředí jsem měl doposud možnost se pohybovat... Dřív jsem nalítal á 50tkm ročně, teď už jezdím méně, tak asi dvacku ročně,

    Jak jsem ostatně naznačil níže, výčet výše mi ani zdaleka není dost a tudíž na svých řidičských schopnostech pracuju kontinuálně, nepřetržitě... Až si o sobě budu myslet, že jsem "hustej borec", otevřu si nějakou autoškolu, kurzy sportovní jízdy, nebo se rovnou vrhnu na závodění, ale zatím, jak jsem již psal dříve, si o sobě myslím, že jsem mizernej řidič - což ovšem nemění vůbec nic na tom, že mám neustále pocit, že všichni ostatní okolo mě jsou totální rádobyřidičskej odpad...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam