• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Jen ještě doplním. Neznalost předpisu samozřejmě neomlouvá (v tomto případě spíše neuvědomnění si), ale kdyby si to táta uvědomil, tak by tam určitě nestál.

    Tím chci říct, že to není žádná anarchie. Já jsem původně myslel, že to je buzerace ze strany MP, kterou mají za úkol od zavedení zón. V jejich nejbližším okolí postihovat sebemenší prohřešky tak, aby lidi nutili parkovat v zónách. Když jsem pak na to koukal, byť tady na těch deseti metrech je hrozně pravděpodobné, že se spolu patká hasičské auto se sanitkou, kde zdržení z nutnosti se vyhnout, případně zdržení z objetí (celých 50 m navíc) bude znamenat ohrožení života, tak musím uznat, že fakticky má MP pravdu a stát by se tam prostě nemělo. Přestože, jak můžete vidět na snímku z googlu, i zde z map, evidentně to nenapadne hodně lidí:

    Mapy.cz
    https://mapy.cz/...310&z=15&pano=1&pid=34620265&yaw=1.544&fov=1.571&pitch=0.157&source=ward&id=13696

    Nicméně, papírek za stěračem, ať už ho tam řidič najde či nikoliv, neznamená prostě nic. Pokud přijde oficiální předvolání, myslím, že pak není problém tam zajít, uznat přestupek a zaplatit pokutu.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    BINARY_PARANOIC: Já s tebou souhlasím. Ještě před pár lety bych s tebou souhlasil absolutně. Bohužel, za posledních pár let vidím akorát to, že arogance moci vymýšlí další a další omezení a znepříjemňování nejen pro řidiče za účelem dojení peněz bez reálného efektu na organizaci dopravy nebo bezpečnost. A ruku v ruce s tím to, že ti, co si to mohou dovolit si stejně dělají, co chtějí. A tyhle dvě věci jsou fakt hodně demotivační. Jinak s tebou ale souhlasím. V principu máš absolutní pravdu.
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    Ja jsem pred par lety jeste v praze taky dostal papirek, kterej odval vitr, a nic nenasledovalo. Tam kde jsem bydlel byl (jako obvykle) akutni nedostatek parkovacich mist, takze kdyz clovek prijel z prace pozde vecer, tak to proste musel pichnout nekam do zakazu zastaveni, s ohledem na hasice, popelare a zasobovani, a mistni mestaci to pak na zaklade udani vsimavych takyspoluobcanu obesli, rozdali papirky, ale hadal bych, ze to nikdo dal neresil.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    PHAILO: to sice nepíšeš pravdu, ale pokud ti to udělá radost, klidně si to mysli.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    BINARY_PARANOIC: Jsem rád, že jsme se shodli na tom, že nejde o žádné ojebávání práva, pokud, tak maximálně ze strany státu.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    PHAILO: ano, nemá pro mě význam.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    BINARY_PARANOIC: K filozofii práva jsme se ještě nedostali. Zatím jsme v právu správním a možná okrajově v právní teorii. Což nic nemění na tom, že tvůj útěk z diskuze je zjevný.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    PHAILO: domnívám se, že v otázkách filozofie práva bychom se spolu asi těžko shodli, takže tímto směrem nemá příliš význam diskutovat.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    BINARY_PARANOIC: Byl naplněn? Skutečně? Tedy pokud si to vykládáš tak, že je-li někde ustálená praxe, která léta nikomu nevadí a všichni ji akceptují, pak naopak je více než pravděpodobné, že materiální aspekt zde naplněn nebyl. Protože materiální aspekt je zjednodušeně řečeno společenská škodlivost. Což se s ustálenou praxí velmi pravděpodobně vylučuje.

    Druhá věc je, že úřady na zákony zvysoka serou, takže je jednodušší využít přímočařejší řešení.

    A třetí věc - lístek za stěračem skutečně není zákonem aprobovaný způsob doručení. Tedy jinými slovy jeho využitím příslušná buzerační složka nejenže nedocílí zamýšleného právního důsledku (doručení výzvy), ale ještě k tomu sama jedná protiprávně (postupuje tak, jak jí zákon neumožňuje, viz zásada legality).
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    PHAILO: to je tedy populistická zkratka hodná hlavy státu :) Bavili jsme se o případu, kdy dotyčný stál evidentně tam, kde neměl. A (jistě, laicky hodnoceno) byl materiální aspekt s největší pravděpodobností naplněn. Zde hojně kvitované řešení také nespočívalo v rozporování přestupku (potažmo materiálního aspektu), ale v tom, že v rozporu se skutečností budu dělat, že jsem lísteček za stěračem nenašel. Nechci hodnotit, nakolik je toto „řešení“ běžné nebo lidsky pochopitelné/akceptovatelné, ale rozhodně o ojebávání práva jde.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    BINARY_PARANOIC: V podstatě ano. Když na argumentaci [ JFM @ Klub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-( ] reaguješ tak, že jde o ojebávání. Přitom to, co píše JFM je přesně o tom materiálním aspektu.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    PHAILO: a copak to někde vylučuji?
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    BINARY_PARANOIC: Pak bys ovšem měl vědět, že minimálně velká část toho, co se sankcionuje, není ani de iure protiprávním jednáním. Nemůže tak jít o "ojebávání" práva. Resp. může, pokud se to přesto sankcionuje, ale jde naopak o "ojebávání práva" ze strany státu.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    PHAILO: nejsem vystudovaný právník, ale v rámci mezí ano a říká.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    BINARY_PARANOIC: Hmm a když jsi tak uvědomělý STH, víš vůbec, co je to ten přestupek? Říká ti něco materiální aspekt?
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    JFM:
    1) „klidně porušuješ“ je příznakové, což jsem takto rozhodně neuvedl (snažím se předpisy dodržovat, ale někdy mi to holt nevědomky ujede);
    2) neříkám, že je to ok;
    3) zda to většinové společnosti vadí či ne nezávisí na tom, zda mě chytí či ne, nikde jsem to netvrdil.
    JFM
    JFM --- ---
    BINARY_PARANOIC: Takže sám předpisy klidně porušuješ, ale dokud si toho ruka zákona nevšimne, je to ok. Když tě u toho chytí, tak už to vlastně vyspělé většinové společnosti vadí a pěkně zaplatíš pokutu, aby ses náhodou nezbavoval odpovědnosti. Seems legit.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    JFM: mno, a kdo určuje, co znamená „aby to ostatním nevadilo“? Zcela překvapivě většinová společnost a vymáhá si to pomocí platného právního řádu. A rozhodně netvrdím, že jsou všechny předpisy 100% rozumně či dobře napsané, nicméně tímto „ojebáváním” práva to rozhodně nikdo nenapraví (jistě není náhodou, že čím vyspělejší společnost, tím méně se tam snahy obcházet právo vyskytují). A pokud se podíváš na diskuzi zde, velká část (možná dokonce i většina) je právě o ojebávání práva — čímž nazývám snahy vyhnout se trestu za způsobený přesupek, kterého si je aktér dobře vědom.

    Samozřejmě taky občas asi předpisy poruším (nejčastěji co se povolené rychlosti týče), ale fakt by mě nenapadlo se snažit zbavit vlastní odpovědnosti, pokud bych byl přistižen.
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    JFM: Sorry, neuznam, ja jsem ovcan a vlada rekla, ze jste teroristi.
    JFM
    JFM --- ---
    ADMIX:
    BINARY_PARANOIC:
    Slušný řidič zaparkuje tak, aby to ostatním nevadilo.
    Poslušný řidič zaparkuje tak, aby mu policajt nedal pokutu.
    Uznejte, že je v tom rozdíl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam