• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CAIDEL: ale ono to blikání není závislé na tom, kdy řidič na kruhak najel, ale na tom, jak daleko je od sveho exitu.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    TRISSIE: Opět. Funkční na malém. Na obřím kruháči, kdy vůbec netušíš odkud to auto přijelo je to problém. Modelovka - chystáš se najet, ale blíží se auto, které nebliká. A teď: Máš volno nebo ne? Odpověď je závislá na tom, jestli víš, který exit je pro něj druhý (tedy jestli jsi ho viděla někde najíždět).

    To mi popravdě nijak zjednodušující nepřijde.

    Dtto to Švédsko. Já to naprosto chápu, ale pokud přijmu tezi, že na kruháči neblikat znamená pokračovat v jízdě po kruháči, tak je úplně jedno, jestli blikám doleva (jako tam), nebo neblikám (jako u nás). Předaná informace je totožná.

    (jiná věc je, že vícepruhé kruháče které člověk nezná a jede poprvé jsou hrozné peklo, protože netuší, jestli se má držet v pravém nebo středním pruhu - protože někdy pruhy končí, jindy je zase problém dostat se ze středu ven...)
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    CAIDEL: To se blbe vysvetluje, to se asi musi zazit :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CAIDEL: nejvymakanější jsou na tohle australská pravidla, viz třeba: http://www.rms.nsw.gov.au/roads/safety-rules/road-rules/roundabouts.html
    ve zkratce: sjíždím na nejbližším -> blikám doprava
    sjíždím na druhém nejbližším -> neblikám vůbec
    sjíždím na třetím a dalším existu -> blikám doleva

    ale bohužel to chce, aby to dělali všichni, v českých poměrech, kdy značná část řidičů nepoužívá blinkry vůbec, by to bylo na houby.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ADMIX: Není mi zcela zřejmé, jak se to liší od situace, kdy auto jede v levém a nebliká vůbec. Ergo chová se stejně a nesjíždí (a ani v jednom případě to tam nemůžeš "tak úplně poslat" protože na to stejně není spoleh).
    RALI
    RALI --- ---
    CAIDEL: jediny kdy blikam na najezdu na kruhac,a to musi byt takove ty mikro kruhace, jako treba na hajich, tak kdyz zase hned prvnim vyjizdim.
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    CAIDEL: Normalne, kdyz vidis auto, ktery jede v levym a blika furt doleva, tak vis, ze jeste nesjizdi a muzes to tam v pravym poslat. Taky se mi to nezdalo, ale tady (ve Svedsku) to taky dela vetsina lidi, a je to neuveritelne dobry, zvlast velky dvouproudy kruhace s vysokym provozem to zjednodusuje jako prase (vzpominam s laskou na kruhac na Opatove :D )
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    CAIDEL: O tom se nepřu, proto jsem zdůrazňoval ten kříž :-). Já tohle řešení nijak neobhajuju.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    SAMOUT: To jsem pochopil taky, jenže to přece na větším kruháči nebo kruháči, který nemá rozumný počet ramen nemůže fungovat. (jakože při jízdě rovně bych neblikal vůbec)?

    Vezmi si situaci. Křížový kruháč. Auto čeká u výjezdu vlevo. Přijedeš ty, chceš vlevo (3 sjezd), hážeš levý blinkr. Přijíždí také auto vpravo, chce jakoby k tobě (pro něj také třetí sjezd), háže také levý blinkr. To auto čekající vlevo se na vás nedívalo ani na jednoho. A teď přijedeš ty i to druhé auto zprava (je fuk v jakém pořadí se poskládáte), oba máte hozené levé blinkry a každý sjedete na úplně jiném výjezdu, přičemž auto vlevo nemá jak určit, který to bude (bez znalosti toho kudy jste vjeli a kam jste v tu chvíli blikali).

    Blinkr před nájezdem by pomohl jen u specifického tvaru, navíc malých kruháčů a ještě spíš tomu, kdo jede za tebou (tomu by to bylo jasné), než někomu, kdo čeká na uvolnění kruháče.

    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    CAIDEL: Já to pochopil tak, že když (na klasickým pravoúhlým kříži) jedeš doleva, tj. třetím výjezdem, tak už při nájezdu na kruháč dáváš blinkr doleva, jako bys byl na klasický křižovatce.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    PHAILO: Tak asi úplně nechápu výrok ale jeste nez na nej najedu, tak podle smeru, kam jedu.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    CAIDEL: A není náhodou jedno kterým kdo najel? Důležité je přece kde sjíždí.
    RALI
    RALI --- ---
    DAVETESS: zrovna vim o jednom, v Nymburce u bazenu, kterej nestal skoro nic, trochu barby a mozna nejakej ten hrbolek a situace se tam podstatne zlepsila. Ale je teda kruhacu jak nasrano a mnohdy na mistech kde jsou uplne k nicemu.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    VECTOR: Možná tak na malém kruháči, na kterém všechny vidíš. Ale jak mám na Kulaťáku v Dejvicích nebo Opatově/Chodově tušit, kterým nájezdem jsi najel a kam jsi přitom blikal. A jak přesně to pořešíš dvěma blinkry na kruháči, který má pět nebo šest výjezdů?
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Si nekdy zalette do Irska ridit. Pak teprve budete nadavat na kruhace :)

    Mne spis fascinuje zahranicni zvyk na kruhaci blikat ne podle momentu, kdy sjizdim, ale jeste nez na nej najedu, tak podle smeru, kam jedu. Pripada mi to logictejsi i prehlednejsi
    DAVETESS
    DAVETESS --- ---
    MVEK: Předposlední bod, o vrážení peněz do kruháčů, místo aby šly do přínosnějších projektů mě s...re asi nejvíc. Třeba v Dobříši jsou úplně, ale úplně všude totálně hrbolatý a rozbitý silnice. Zastupitelé ale na jejich opravu kašlou a radši postavili novej, úplně zbytečnej kruháč (...a to eště tak blbě, že se na něm nevytočí autobus).
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    VIRTUALVOID: Ok, jasně
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    OMNIHASH: Tak skrz to je aspoň trochu vidět. I když smysl celého díla mi uniká (já vím, utratit dotace).
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    THE_MIRACLE: myslím, že pokud bys neměl problém podepsat se pod jakejkoliv článek Vkml, JXD, Konvičky a dalších lumenů, tak je to známka toho, že se tvoje mysl toulá nebezpečnejma místama a je na čase se jít někam uklidnit, projít do lesa, zarybařit nebo tak, jinak hrozí, že časem dopadneš jako oni.


    SAMOUT: nebo stonehenge
    VIRTUALVOID
    VIRTUALVOID --- ---
    PHAILO: odkazem to tomu kto to auto soferoval :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam