PNXNTDD: Když jsem viděl provoz před 10lety v Albánii, tak jsem si říkal, že jestli nebude nehoda tam, tak už asi nikde, semafory, přednosti apod. nehrálo v podstatě žádnou roli - pokud vidíš a můžeš, tak jeď, je fakt, že jsem tam za celou dobu neviděl jedinou nehodu. Nepočítám to, že jsem dobrzdil v klidu na semafor (už tam byla červená) a místní týpek se o mě zezádu velmi lehce opřel, tak jsem vylezl to prohlédnout, ale nic tam nebylo, týpek se jen usmíval, nakonec jsme si podali ruce a s úsměvem pokračovali:)
SPM: Ten adaptivní tempomat mi přijde jako fajn věc, znam to jen z kamionů, osobák jsem už dlouho neřídil, ale je to příjemná věc, pokud jedu za někým xx km v podstatě stejnou rychlostí, což se mi v osobním asi jen tak nestane, nastavím si tempomat na 90 a pokud to situace předemnou dovoluje, tak mě to tam pustí, pokud ne, tak začne zpomalovat. Přemýšlel jsem jak by se to zachovalo právě ve chvíli, kdy mi tam skočí srna, jestli je to schopné zareagovat během vteřin na předmět který tam nebyl...
Stalo se mi jednou, že to „blbě“ zareagovalo, že jsem se až lekl co se děje, auto předemnou odbočovalo doprava, viděl jsem, že tam může volně pokračovat, ale čídlo si usmyslelo, že jsem moc blízko a zpomalilo to takovým způsobem, že kdybych nebyl příplý tak jsem se nejspíš rozbil o čelní sklo. Na podruhé mě to jen upozornilo, že se blížím k překážce, také odbočující vozidlo, stačilo ťuknout na brzdu a byl klid. Jediné co vždy vypínám je „asistent pruhů“ zvlášť pokud jsou rozkopané dálnice, tak přejíždění do protisměrů, dvě čáry vedle sebe apod. je to únavné poslouchat. Zvláště, když stačí, aby se auto párkrát zavlnilo a už začne pípat, jestli necítím únavu a nepotřebuji odpočinek :)
Volvo Trucks - Testing Collision Warning with Emergency Brake - "Trucks' Anatomy" (E01)
https://www.youtube.com/watch?v=WH4F7J7AAFE