• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a zcela v rámci této diskuze, jela jsem teď vyzvednout děti ze škol/ky a málem mě sejmul řidič náklaďáku vyjíždějící z obytné zóny a ještě se se mnou a s jedním kolemjdoucím, který se mě zastal, zhádal, že značka konec obytné zóny nemá s předností nic společného a že jsem ho měla pustit já, když jsem ho měla zprava.

    jsem svině, zapsala jsem si, pro koho jezdí, a nahlásila ho majiteli. Omluva mi je vcelku jedno, ale jestli tu ten člověk bude jezdit častěji (což asi bude, je to místní dopravce a očividně vozili něco na stavbu), tak je to o hubu, že příště už ve své neznalosti předpisů někoho nabourá doopravdy.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    RALI: A v tom s tebou nesouhlasím:
    1) "a koho nezastavi prednostka, toho ani ta stopka..." - právě že ano
    2) "ale to neni o znackach, ale o dementnich ridicich, ta prednostka je by mela mit uplne stejnej ucinek jako stopka" - nemá

    aut oje smrtící zbran, spolehát se na to, že něco "by mělo něják fungovat..." je cesta do pekel
    RALI
    RALI --- ---
    ADAMIRA: ale to neni o znackach, ale o dementnich ridicich, ta prednostka je by mela mit uplne stejnej ucinek jako stopka a koho nezastavi prednostka, toho ani ta stopka...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    RALI: já osobně, jenom cestou na chatu což je nějákejch 40 km potkám 3 STOPky které považuju za kruciální protože "dej přednost v jízdě" by rozhodně nestačilo (a i s nima tam bejvaj ošklivý nehody, bez nich by to byl slušnej masakr).

    Ten psychologickej prvek, že prostě MUSÍ zastavit, ne tam jenom "hodit voko" když vjíždí na hlavní.
    RALI
    RALI --- ---
    DANYSEK: to bezpochyby

    ADAMIRA: opodstatni, prosim, existenci znacky stop
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    proboha jak dlouho máme po republice stopky? že už i u nich se bulí nad represí eurosajuzu a podobný zdegenerovaný hesla.

    jasný, zrušte stopky, svobodu!

    Díky bohu za tyhle "represe".
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---
    DANYSEK: Celý tohle proč jsem prvotně napsal o tom zvýšení rychlosti bylo na základě mé osobní zkušenosti z cestování po USA. A nesnažte se mi tvrdit, že v Evropě máme natolik špatné dálnice, nebo pouze klikaté a nebo jenom do kopce, že by to tady nemohlo fungovat. Jedinej rozumnej argument kterej tu padnul byl ten o vyšší spotřebě paliva, s cenami pohonných hmot se fakt usa rovnat nemůžeme a je možné že by i při vyšší povolené rychlosti kamioňáci jezdili tzv. "na spotřebu" tudíž pomaleji. To beru. Nějaký brzdný dráhy, hluk atd. sorry ale tohle neberu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RALI: ze je znacek prilis je fakt, ktery rozporovat nebudu... ale s plosnym zvysenim rychlosti pro kamiony by jich naopak jeste pribylo... treba kvuli tomu hluku... kdyz se podivas, kudy mame u nas dalnice trasovane, tak je jasny, jaky bude vysledek...
    RALI
    RALI --- ---
    DANYSEK: osobne si myslim ze je to pravidel a znacek z prilis, vzbuzujici v ridicich falesnej pocit bezpeci, mam svuj pruh, jasne oznacenej carama jsem v bezpecny zone, kde se mi nemuze nic stat, neni treba moc premyslet. pokud pred ztackou neni omezeni rychlosti, muzu ji projet v poho 90 atd.. snizit pocet znacek na absolutni minimum (napriklad stopku zrusit uplne), zrusit stredovou caru a nechat ridice zase trochu u toho rizeni premyslet...ale to je malo eurounijni a represivni :)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    RALI: Možná proto, že je to naprostá ťokovina typu "no jako sliboval jsem já osobně 'Dálnice dálnice dálnice' a slavně jsem otevřel 4000...metrů, tak teď to musím něčím přebít"? Taky teď všichni zase slibují Pražský okruh, ale s uzavřením volebních místností se to vrátí do šuplete jako vždycky, k tomu ani není potřeba se víc vyjadřovat.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PNXNTDD: sve tvrzeni ovsem nemas jak dolozit... jde ryze o tvou osobni spekulaci :-) J Viz nize - ne kazdy kamion ti skutecne tech 110 pojede, takze to v realu povede spis ke stavu, kdy nekdo pojede 80-90, nekdo to bude krosit 110... a vysledkem budou jen oba pruhy ucpane zavodicimi kamiony. Ktere budou i nadale brzdit vozidla jedouci 130....
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---
    DANYSEK: Pomůže to plynulosti dopravy, nebude se tolik předjíždět a nebude se muset dobržďovat do 90. Nicméně neboj, já si hluboce uvědomuji, že tady to polemyzování nad zvýšením rychlosti pro kamiony je jenom čistá utopie a že se to nikdy neuskuteční. Nicméně, debata je to zajímavá. A vsuvka o Vietnamu nebyl argument, ale jenom takovej dodatek.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: plus teda ekologická stránka věci - s rychlostí kamionu výrazně stoupá spotřeba (v těch rychlostech nad 90km/h jako fakt hodně, hodně moc). Emise, vyčerpání zdrojů, a všechny ty věci s tím související, není pro planetu nic dobrého.
    A ani ekonomicky, pro provozovatele speditérské společnosti není výhodné utopit v naftě víc, než je nezbytně nutné (optimalizace spotřeby je hodně velká issue) - se vsadím, že by ty limitery montovali, i kdyby to nebylo nutné.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Ale pro Svobodný do programu dobrý :)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    PNXNTDD: Ono jde o to, že když přidáš z devadesáti na 110, tak máš o půlu větší kinetickou energii - tzn. +- o půlku delší brzdnou dráhu..
    Další věc, že je ta, že v 99% procentech stejně pojednou všechny kamiony 90, protože to nejmíň žere, ale o to víc se budou předjíždět hned co se potkaj, protože tam má nějakou rezervu (a stejně se budou předjíždět kilometr, protože jsou naložený...).
    TLDR - celý zvýšení maximálky pro kamiony by znamelo jen ještě větší bordel a horší havárky k tomu..
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jen technická - myšlenka zvýšit rychlostní limity pro kamiony je hezká, ovšem bez změny evropské legislativy úplně na hovno, protože kamiony provozované v EU mají povinně montované speed limitery na 90km/h (reálných, ne tachometrových).

    Jinak i zkušenosti mimo Evropu ukazují, že limitery výrazně snižují nehodovost, třeba
    Truck crashes drop 73% after speed-limiters made mandatory
    http://www.truckaccidentattorneysroundtable.com/...crashes-drop-after-speed-limiters-made-mandatory/
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RALI: z druhe strany porad nikdo nezduvodnil, proc je potreba tak spechat... cemu to v realu skutecne pomuze? A hlavne, proc by to v CR melo byt jinak, nez ve zbytku Evropy? Argumentovalo se tu USA, ale to je argument zcela mimo misu. Bavime se o veci, ktera je na urovni EU v zasade sjednocena (diky povinnym omezovacum). Ono to neni jen o rychlosti - bavime se i o hluku, ktery zakonite u toho kamionu je opet vetsi, nez u osobaku. A ono ty dalnice i u nas dost casto vedou pomerne blizko obytnych domu... v tomhle smeru je i v zahranici (ale i u nas) patrny trend snizovani maximalni rychlosti i pro ty osobaky...
    PNXNTDD: Omyl, ridici se hlavne musi naucit jezdit tak, aby nebezpecne situace nevytvareli. A k tomu fakt neni cesta skrze zvysovani povolene rychlosti a tedy dalsi zvysovani nebezpeci. A zijeme v celkem civilizovane zemi, nevim proc se snazis argumentovat nejakou dzungli, ktera je v mnoha hodnotach ponekud jinde nez my.
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---
    DANYSEK: No ale tohle je realita a je potřeba aby se lidi naučili jezdit i v nebezpečných situacích, vyšších rychlostech a počítali s rumunama a polákama na silnici. Když se všichni budou šinout připosraní a vyhukaní z každé maličkosti co se jim na silnici přihodí, tak jaké to asi bude vychovávat řidiče. Btw: momentálně jsem ve Vietnamu a to jak se jezdí tady jsem nezažil ani v Rumunsku...to u nás se jezdí učebnicově :D
    RALI
    RALI --- ---
    DANYSEK: vsude jsou debilove, stejne tak mezi motorkarema, ridici osobnich aut, zubareme atd. Zvlastni, ze na to kolik je demetu mezi ridici osobaku, tu nikdo nebroji proti moznemu navyseni rychlosti pro osobni auta na dalnicich na 140. Covece, netusim jak pomuzu kamionove doprave, kdyz se o tom dohodnu ve sve komunite, ale myslim, ze me zadnej kamionak poslouchat nebude :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RALI: problem je, ze na silnici je spousta debilu... firmy za volant vezmou kdekoho, a to ze tu je par mozna "slusnejch" kamionaku na tom nezmeni nic. Polaci ci Rumuni jsou nebezpecni i v tech 80 a neverim tomu, ze by se ve 110 chovali bezpecneji. To je proste sci-fi. Jezdej jako debilove. Vyridte si to ve sve "komunite" mezi sebou :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam