BLAF: ale tak to je jasné, na tom se tu předpokládám shodneme všichni :) Ve svém příspěvku jsem neřešil tu „morální“ stránku, ale čistě praktickou.
Však já sám jsem velmi aktivní řidič (teď jsem si zkusil
spočítat svojí uhlíkovou stopu a až jsem se zastyděl) a zároveň dost aktivní silniční cyklista, takže to vidím z obou stran. A mohu říci, že ta větší shovívavost a respekt k ostatním je něco, co je zapotřebí úplně u všech skupin, od chodců přes cyklisty a motoristy po řidiče kamiónů.
Přirozeně ale máme tendenci registrovat (a pamatovat si) jen ty horší věci, co se nám stanou — tuhle jsem naopak zkusil zaměřit svoji pozornost i na pozitivní projevy a ony naštěstí s přehledem převažují. Od ukázněnosti při tvorbě záchranářské uličky přes trpělivé a ohleduplné předjíždění cyklistů až po chodce viditelně na přechodu gestikulující „jeď, já ještě počkám“ či cyklisty uhýbající v nejbližším možném místě na zastávku apod., aby kolem nich mohla auta v pohodě projet. Vlastně už jen takový detail, jak všichi (tedy až na naprosté výjimky) přejíždí, pokud to situace dovolí, u dálničních nájezdů do levého pruhu, aby umožnili klidný a bezpečný nájezd ostatním. Jasně, banalita, samozřejmost. Ale zároveň krásná ukázka, že to s tím děsem a hrůzou na českých silnicích není až tak zlé :)