• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    SPM: jj, já jsem „tým 120 v pravém pruhu“, takže žádnej rychlík, ale těch šneků potkávám tři prdele.
    SPM
    SPM --- ---
    RALI: Pokud jede za tebou v pravym, tak správně ve chvíli, kdy ty už blikáš do levého, by se on do něj neměl cpát, protože vidí, že ty hodláš přejíždět. Pokud jede celou dobu v levym tak má přednost. Jinak ano, klasika, zůstanu za kamionem a všichni zezadu, co tam mají volno dřív, se tam nacpou a zase mě předjedou, ikdyž jsem je před chvílí předjížděl a za chvíli budu zase, protože prostě jedu rychleji :-)

NJAL: problém je, že ten rychlostní rozdíl je tam i bez kamionů... já mám u té hranaté věci cestovní rychlost tak 110km/h, pak už v tom člověk neslyší vlastního slova. A stejně s tím na dálnici zcela běžně předjíždím nové osobáky, protože po ní jedou kilem nebo méně... na okreskách s hustším provozem je zcela naprosto běžný úkaz, že tím autem v čele kolony je osobák a ty kamiony má za sebou...
    NJAL
    NJAL --- ---
    GUMBA: Rozumne predjizdeni by fungovalo tak na tripruhove dalnici, kde by kamiony musely jet jen vpravo... Ten rozdil 40+km/h je proste moc.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    SITH: a dělaj to i když ta sanita jede v protisměru. Na silnici 1. třídy.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    RALI: No, správně ho musíš pustit (nesmíš ho ani omezit), tj. zůstat uvězněn za kamionem, než se v tom vláčku v levém pruhu vytvoří dostatečná mezera. To je bohužel slabé místo všech zákonných norem, kdy se (celkem pochopitelně) počítá s tím, že všichni dodržují pravidla - takže se situacemi, kdy levý jede 150 a pravý 88 a které by správně neměly nastat, a přestane tak fungovat nějaké rozumné předjíždění, s tím se holt nepočítá.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    RALI: To je jeden z duvodu proc spousta lidi jede dlouhodobe v levym, a pusti ty za sebou az kdyz je fakt velka mezera.
    RALI
    RALI --- ---
    SPM: to by mohlo byt, podřazování na dalnici je pro vopice :) situce kdy dojizdim nakladak, v levem jede auto rychle, tak ho poustim a zaroven blikam, ze taky budu ten kamion prdjizdet. jenze za mnou vpravym jede o neco rychleji auto a nalepi se na prdel toho co poustim (ikdyz uz davno blikam), takze opet musim brzdit za nakladakem.nemel by mi umoznit predjeti (byl za mnou ve stejnym pruhu, jako ja), nez to tam posle.
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    RALI: Tak tenhle člověk je strašnej závodník permanentně v nervu.
    By mne zajímalo. Jestli je to takovejhle bezohlednej řidič normálně. Nebo to dělá schválně aby měl materiál pro videa...
    NJAL
    NJAL --- ---
    RALI: Jo, to je take problem. Zjistil jsem, ze pokud jsem vpravo, mam pred sebou dost mista a ten druhej vlevo za mnou me nepredjizdi vyrazne rychleji, je lepsi pridat, rychlit vic nez on a nakladak prede mnou predjet.
    SITH
    SITH --- ---
    jo, sanitky, to mi připomíná ty idioty, co když slyší sanitku, tak hned šlápnou na brzdu a zastaví, i když je uprostřed mezera jak pro tank, tak on prostě zastaví.
    SPM
    SPM --- ---
    RALI: no mně se celkem pravidelně stává, že mi tem někdo vlítne v těch o 40km/h méně (90 na dálnici u osobáku není žádná velká výjimka) a když se do té mezery po předjetí konečně zařadí, tak výrazně přidá, takže pokud jedu v něčem línějším, tak mám problém ho zase předjet. Jestli je to naschvál nebo fakt, že vlhkým českým snem je turbodýzl v manuálu, protože automat je pro blbečky, ale řadit 90% lidí neumí, takže se mu to s tím zařazeným nejvyšším kvaltem pak konečně rozjede, těžko říct...
    RALI
    RALI --- ---
    HARDCABB: a ja zase kvetu, kdyz takovymu rychlikovi uhnu, aby me predjel, nez dojedeme dalsi nakladak a on se s tim sere, ze pak musim za tim nakladakem zpomalit.

NJAL: to ze letej po dalnici 90?
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    Jak je to presne s jizdou sanitek proti pravidlum? Se mi ted stala takova vec, kdy jsem najel do jednosmerky a tesne pred koncem mi do protismeru najela houkajici sanitka a divila se, ze fakt nemam kam uhnout. Ja nevim, co presne mohou a nemohou, ale neni tam neco o tom, ze nemohou porusovat predpisy jen tak z predele, pokud tim ohrozi jine ucastniky provozu?
    NJAL
    NJAL --- ---
    HARDCABB: Ano, z toho jsem vykvetl uz asi tak 3-4 hodiny nazpet. Takovych potkavam na ceskych dalnicich 12 do tuctu, co mi to tam zprava poslou s rozdilem -40km/h.
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    v case 9:15 tady mate prvoka tydne!

narve to tam tesne pred auto ktery se ho chysta predjet v levym pruhu, nasledne auto dojede na benzince a naprosto sebejiste zahlasi: "Já dal blinkr a ty mi máš umožnit předjíždět"

skoda slov, todle by si zaslouzilo rovnou popravu

Motorka skončila v plamenech, vlítnul před auto a odvážný koloběžkář - Mix 325.
    https://youtu.be/YsG1HeXYpf8?t=555
    PIVECEK
    PIVECEK --- ---
    RALI: Má povinnost ho nechat bezpečně předjet, tedy bys zrychlovat neměl, i když je to samozřejmě logické, že budeš chtít jet pak rychleji. Já osobně už to mám nějak nacejtene, jestli se ten přede mnou bude courat (jede ve městě 40 na 50ce atd.) a je lepší ho vzít hned na konci vesnice, nebo cítím, že je to normální řídič a zůstanu zařazenej a pokud je třeba, predjedu ho holt později.
    STRACENA
    STRACENA --- ---
    SPM: Zato Španělsko i Portugalsko je v tom docela dobrý. Tam mi přišlo že se v pravým jezdí hodně
    TAX
    TAX --- ---
    SPM: ty nevidis autoskoly, ktere se motaji po meste 30, nekdy 20 kmh? na co tak asi takoveho zaka pripravi? a k vlackum – lidi jsou stadni zvirata, proto se radi shlukuji, aniz by vedeli proc.
    SPM
    SPM --- ---
    RALI: já na tý dálnici mám téměř výhradně puštěnej tempomat, takže to, že mi někdo přidá poznám naprosto přesně, když moje auto jede pořád úplně stejně, ale to, co jsem předjížděl, už nepředjíždím nebo mi ujíždí. V případě těch dálnic si ani nemyslím, že by to z většiny byly nějaké naschvály, ale že prostě tamní řidič si sám tempomat zapnout neumí a nohou mu to lítá v rozmezí +- 8km/h. A pak co, žejo. Můžu přidat, ale v osobáku mám většinou ten tempomat nastavenej na speed limitu. Takže když přidám trvale, tak se akorát vystavuju tomu, že mě někde změří. Můžu přidat na chvíli, zařadit se a pustit to zpátky na tempomat (jinými slovy ho předjedu a před ním zpomalím pod jeho rychlost). Nebo zpomalit, což ty za mnou v levém pruhu mají také rádi. V tomhle případě jsem navíc jel mým kempingwágnem, na speed limitu jsem nebyl, ale zrovna moc výkonové rezervy na zrychlování jsem v tom krámu taky neměl.

Na okreskách mi to mnohdy jako vyslovený naschvál přišel. Nicméně přes to, že v 99% to předjíždění stejně úspěšně dokončím, tak se posouvám z toho, že z manévru, který byl úplně v klidu s velkou rezervou to dojíždím dost na krev. Loni jsem měl půjčenou MX5. Jel jsem s tím po klikatých silnicích nějakých 70-80km/h. Typický scénář: dojedu nějakou rodinou paštiku (superb, passat, ...), co jede 40 - 50. Fajn, ať si jede jak chce, jedu normálně za ním, nelepím se... a na prvním úseku s rovinou předjíždím a on na to šlápne. Takže jsem ten předjížděcí manévr dokončoval i ve 150km/h, protože ten kretén klidně zrychlí na 130. Samozřejmě jenom na rovině, když ho necháš, tak do první zatáčky jede zase 30. A fakt za jeden víkend, 8 z 10 aut udělalo tohle. A 1 z 10 mě zase při tom předjíždění vytlačilo do příkopu, protože si mě nevšimlo a jelo prostředkem...
    RALI
    RALI --- ---
    SPM: me se to stalo za 27 let jeszdeni asitak 2x, ze by mi nekdo zrychloval, abych ho nemohl predjet. A z toho jednou si s nama nejaky tajtrlici v audine jen tak hrali. jeli v pravym 100, dojel jsem je ve felicii pickup, ze je predjedu, tak se mnou srovnali rychlost. zpomalim, zaradim se za ne a oni zase zpet na kilo. no tak jsem si zajel na benzinku dat kafe :)

jak je to spravne, pokud vyjizdim z obce a zrychluju na tech +- 90 a v tu samou chvili se me nekdo rozhodne predjet. mam povinost pockat nez se prezene, nebo tohle se se do zrychlovani u predjizdeni nepocita? (pokud vidim, ze proti nic nejede, tak normalne zrychluju, jako by me nepredjizdel)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam