• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    Tato diskuze je věnována všem, kteří si uvědomují, že slušnost na silnici je velmi důležitá. Nejde o to striktně dodržovat pravidla, jde o to u řízení myslet! Zároveň také těm, kteří pomáhají zachraňovat lidi a odstraňovat následky dopravních nehod.

Kdo si myslí, že je výborný řidič, a že se mu nemůže nic stát většinou dopadá nejhůře.

Stop parkovacím zónám v okrajových částech Prahy

"Provozovatel vozidla zajistí , aby při užití vozidla na pozemní komunikaci byly dodržovány povinnosti řidiče a pravidla provozu na pozemních komunikacích stanovená tímto zákonem."

rozbalit záhlaví
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    SPIKE411: Takže je to dokonce až 20 metrů, to je prakticky jistý smrťák, když v protisměru někdo projede. Ale ptáš se špatně, otázka zní, zda bys v tom pásu chtěl zavřít od nějakého hovada jako jsem já!
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GUMBA: Na velké části Čimické je ale mezi jízdními směry travnatý pás, kde si chodec může dát „pauzu“, takže hovždycky zajímají auta jen z jednoho směru, ne?
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    Vlastně na. Čimické 5, na jeden jsem zapomněl.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    TRISSIE: Autem do práce nejezdím, ale pokud bych jel, tak to máme na prvnim kilometru hned 4 takové na Čimické. Často také jezdím po Střelničné, kde jsou tři další. A to nepočítám ty přechody, kde se semafory mimo špičku vypínají, to by byly další 2. Jsem notorický zavírač chodců, no.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GUMBA: a těch 2+2 bez semaforu, těch potkáváš za den hodně, že sis vybral zrovna tohle jako odůvodnění?
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    TRISSIE: Popisoval jsem situaci 2+2, kdy protisměr na nebohého chodce nereflektuje. Opravdu tedy nechápu, proč rozvíjíš nějaké situace nebo extrapoluješ nějaké "očividně" a "předpokládám", o kterých nikde nic nepíšu. Strawman?

HARDCABB: Díky za upřesnění. (Já to mylně chápal jako 2+2.)
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    Sorry, v moji situaci jsem myslel naprosto obycejnej prechod 1+1, kde proaktivne zastavuju (nedupu na brzdy a nelimituju nikoho za sebou), kdyz vidim ze se na prechod z druhy strany chysta vejit typicky dite, mama s kocarkem nebo starsi clovek. Na techdle lidech je totiz casto (naprosto opravnene) videt strach na ten prechod vstoupit, tak se jim takto snazim pomahat.

Dva idioti o kterych jsem mluvil, jsou pak dva za sebou jedouci "ridici", kteri vidi (nebo mozna nevidi) me jak poustim v protismeru chodce, kteryho maj po svy pravy ruce a naprosto jeho umysl ignorujou a jedou dal.

Opravdu netusim jestli to delam podle paragrafu spatne, ale vidam to pri cestach do/ze skolky fakt obden a silene me to sere.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GUMBA: pokud tě vůbec napadne myšlenka, že by snad bylo na tvém uvážení, jestli chodce uzavřeš uprostřed silnice nebo ne, tak očividně jsi jeden z těch lidí, co mají zásadně práva a na vlastní povinnosti jaksi zapomínají.

§ 5
    Povinnosti řidiče
    (2) Řidič nesmí
    f) ohrozit nebo omezit chodce, který přechází pozemní komunikaci po přechodu pro chodce nebo který zjevně hodlá přecházet pozemní komunikaci po přechodu pro chodce, v případě potřeby je řidič povinen i zastavit vozidlo před přechodem pro chodce; tyto povinnosti se nevztahují na řidiče tramvaje,

Ono totiž než dojedeš k tomu přechodu (předpokládám, že jsi od něj v okamžiku, kdy do něj chodec vstoupí, dost daleko na to, abys bezpečně mohl zastavit, jinak by to bylo bezpředmětné), tak ten chodec s největší pravděpodobností už bude v půlce. Takže jsi ho co? Omezil, možná i ohrozil. A přesně kvůli lidem jako ty potom ti chodci do silnice ani nevstoupí, pokud si nejsou jistí, že ten v protisměru brzdí.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    TRISSIE: To o té milosti tam prosím pěkně čteš kde? Nikde to tam nemůžu najít, asi sis to vymyslela, že? Ale možná se pletu, jsem jen normální hovado. :(
    STRACENA: Píše o dvou autech, takže jsem to pochopil jako přechod přes 2+2; je samozřejmě možné, že jedou za sebou v jednom pruhu. Proto to právě beru tak, že jaksi těžko ohrozit/omezit chodce, který je 12+ metrů daleko za hradbou jednoucích vozidel v protisměru. Pochopitelně je to vždy o vyhodnocení dané situace ...
    STRACENA
    STRACENA --- ---
    GUMBA: Hardcabb podle mě o dvou pruzích nemluví, ale každý to možná chápeme jinak. Ale tohle tvrzení je tvoje. "Zákon ukládá povinnost neohrozit ani neomezit chodce na přechodu (nebo u přechodu s úmyslem přejít)". A jestli ho chápeš tak, že to platí ten z jednoho směru, tak to chápeš špatně.
    RALI
    RALI --- ---
    GUMBA: pokud brzdenim nikoho neohrozuju, samozrejme zastavim, i kdyz je chodec u krajnice v potismeru, mnohdy to i pomuze zastavit ten protismer, pokud tam nekdo jede...a celkem hodne chodcu ceka, nez zastavi oba smery, nez se na silnici vubec vydaji
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GUMBA: pokud je pro tebe "takže v těchto situacích, kdy auta v protisměru zastaví a chodec se vydá po přechodu v protisměrné části, už velmi často člověk také zastaví a "pouští", aby chodce uprostřed silnice zbytečně nezavřel. Nicméně je to v dané chvíli na vyhodnocení situace, není na to pravidlo." nějaká milost, co teda děláš chodcům, ale jen proto, že se ti zrovna dneska chce bejt hodnej, tak jsi normální hovado a nediv se, že tě podle toho lidi posuzujou.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    Mmchdm coby chodec mám zkušenost, že zastavení auta v protisměru (1+1) způsobí, že konečně zastaví auta i v tom protiprotisměru, abych mohl konečně přejít
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    STRACENA: Přesně tak, nic v zákoně o protisměru není a ano, je tam pouze jediné speciální pravidlo o stejném směru při víceproudých (když už jedno zastaví, tak musí i druhé). Čili potom všude kde neplatí nějaké speciální pravidlo, tak tam prostě platí obecné neohrozit/neomezit. Z toho podle mě jednoznačně plyne, zda je dobrý nápad zastavit v prostisměru, když ten chudák chodec zatím nemůže po přechodu ani udělat krok, leda že by chtěl skočit pod auta v protisměru. Přinejmenším takto se ta situace popsaná Hardcabbem jeví (imho tam dokonce popisuje 2+2 přechod). To se tady celou dobu snažím sdělit.

... že se tu pak někdo točí na tom, že zákon něco neukládá a on to stejně udělá, protože je fořt a tedy morálně na výši (i když je to v dané situací píčovina, co zbytečně zastaví provoz, v situaci, kdy šlo plynule pokračovat bez omezení chodce), tak to už mě nebaví vyvracet, evidentně DIVA tu myšlenku ani napotřetí nepochopí.
    STRACENA
    STRACENA --- ---
    GUMBA: Mě teda přijde, že si to špatně vykladas. Citace ze zákona co jsi sem dal píše o viceproude silnici. Na klasický 1+1 dáváš přednost na přechodu a nic o stejném směru nebo protisměru tam není.
    DIVA
    DIVA --- ---
    GUMBA: no vidis, a zase: zakon mi neuklada tohleto, ostatni maji tamhleto. Ja se pohybuju v jinych kategoriich, i kdyz je mi jasne ze nekdo nema ani aparat to vubec pobrat. Proste ne co ze zakona musim, ne co by meli ostatni, ale co muzu ja, aby to cele bylo jake verim ze by to byt melo. Jinak mas pravdu, zjevny umysl chodci dava prednost, a to tak ze pred obema jizdnimi smery.

K dotazu: ne, z vlastni vule nikdy jen tak nezaslapnu, do brzd neskacu, vzdycky beru ohled na lidi, bez ohledu na zakony. Ze se vzdam prednosti v protismeru se stane, zalezi od konkretni situace. Muze byt i kvuli chodce, kdyz potrebuje ufouknout beznadejna vedlejsi, kdyz je v protismeru prekazka, kdyz vidim velkou techniku co nevejde do zatacky, atd atp. Jeste ti predem odpovim ze ne, nikoho kdo je u volantu duchem pritomen pri tom neohrozim, vnimam provoz bdele a jednam srozumitelne.
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    RANO: Ano, je to narocne...osobne me nejvic sere lepeni a telefony v pazourech...ale to ze se vic jak polovina lidi neciti bezpecne kvuli ostatnim ridicum...to me docela prekvapilo, cekal jsem mnohem mene.
    TAX
    TAX --- ---
    prijde mne, ze kamion predvedl celkem slusne brzdy.
    Zábery, z ktorých tuhne krv v žilách. Motorkár sa po zrážke s divou zverou druhýkrát narodil | Spravodajstvo | Relácie | TV Pravda.sk
    https://tv.pravda.sk/relacie/spravodajstvo/epizoda/17079-zabery-z-ktorych-tuhne-krv-v-zilach-motorkar-sa-po-zrazke-s-divou-zverou-druhykrat-narodil
    RANO
    RANO --- ---
    FRIZER: jsem když to vyšlo četl jen nadpis, teď celé a upřímně mi nepřidalo na pocitu bezpeci, že 7 procent lidí přiznává, že ridivaji pod vlivem a 10 procent, že vědomě nebezpečné predjizdi, ty ostatní věci podobné - 50 procent vědomě nedodržuje bezpečnou vzdalenost, 70 procent rychlost. Jako chápu, že tady v auditku se jako větší problém bere nějaká abstraktní absence umění řídit, ale v realitě to pak vypadá, že jsou lidi, co jezdí rychle a ještě k tomu neumí řídit. Radost být v tomhle settingu účastník provozu bez plechový krabice, třeba chodec.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    DIVA: Zákon ukládá povinnost neohrozit ani neomezit chodce na přechodu (nebo u přechodu s úmyslem přejít), myslím, že jsem svůj myšlenkový pochod vyzvětlil dostatečně.

Takže mi chceš říct, že když v protisměru přijde chodec k přechodu, tak to jako zašlápneš? To budou mít řidiči za tebou radost ...
    DIVA
    DIVA --- ---
    GUMBA: nezobecnuju. Hardcabb pise ze jsou ridici bezohledni k chodcum. Argumentujes ze zakon neuklada povinnost jednat jinak. Reaguju konkretne na konkretni reakci.

Apropo tahle konkretni situace: chodec ma vazne tak nak prednost, kdyz je zjevny jeho umysl. A prednost mu davaji oba smery. Premysleni zpusobem vsak oni mu taky prednost nedali je presne zridlo toho naseho upoceneho ceskeho provozu s kterym nikdo nic nezmuze jakkoli by rad. Jakoby.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam