• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    Tato diskuze je věnována všem, kteří si uvědomují, že slušnost na silnici je velmi důležitá. Nejde o to striktně dodržovat pravidla, jde o to u řízení myslet! Zároveň také těm, kteří pomáhají zachraňovat lidi a odstraňovat následky dopravních nehod.

Kdo si myslí, že je výborný řidič, a že se mu nemůže nic stát většinou dopadá nejhůře.

Stop parkovacím zónám v okrajových částech Prahy

"Provozovatel vozidla zajistí , aby při užití vozidla na pozemní komunikaci byly dodržovány povinnosti řidiče a pravidla provozu na pozemních komunikacích stanovená tímto zákonem."

rozbalit záhlaví
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    GLOBETROTTER: Jsem si jistý, že nevíš, na co reaguješ, hlavně ty.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    MARASAN: Jsi si jistý, na co reaguju? :-)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    GLOBETROTTER: ... a radsi zajedu toho drzeho chodce.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    GUMBA: Modelový příklad: Přechod bez světelné signalizace na sedmdesátce. Jedu sedmdesát, blížím se k přechodu, na druhé straně je čekající chodec, nemám v úmyslu ho pustit "protože protisměr nezastavil". Protijedoucí auto náhle zastaví, chodec už vidí, že zpomaluje, vykročí velmi svižnou chůzí dřív než auto zastaví. Já dupnu na brzdu, aby mi tam nevběhl a zezadu to do mě napere náklaďák, protože jeho řidič čuměl do telefonu a nedobrzdil to. Dík, opravdu se Tvými radami řídit nebudu.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    GUMBA: Jsem opravdu rád, že v Česku využívám především hromadnou dopravu a že jinak (mimo Česko) žiju v oblasti, kde takhle "že zde děláš něco (nebo to z popisu tak zní), co po tobě zákon nevyžaduje." uvažují jen debilové a jinak je zde drtivá většina řidičů ohleduplných a vstřícných.
    TAX
    TAX --- ---
    MAEQ: o vikendu chodci nechodi, neasi. :)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    SPIKE411: Kvuli prave takovym strasne nerad jezdim na kole po cyklostezkach. Nikdy nevis kdy ti nejakej takovej okoli nevnimajici lumik vleze do cesty tak, ze uz to nevyberes, i kdyz se predem zvukove projevujes (ale neprerves jeho sluchatka) a snazis se vyhnout co nejvetsi mezerou.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Mě vždycky fascinuje, kolik chodců koukne, vidí přijíždějící auto, vleze do silnice, na uších sluchátka, pohled zapíchnutý do země…

Já teda sleduju i během přecházení a ještě přidám do kroku.

Tuhle jsem jel jednosměrkou na motorce, po obou stranách zaparkovaná auta, přijíždím k T křizovatce, na přechod se zčistajasna přižene chlapec, jak mě spatří, tak zpomalí do loudavého kroku a zapíchne pohled do země.

WTF
    MAEQ
    MAEQ --- ---
    Z pohledu chodce - v situaci 2+0 jdu přes první pruh a pokud už v druhém pruhu nestojí další auto, tak tam opatrně nakukuju, jestli jako už můžu.
    V situaci 1+1, kdy mě pustí bližší auto, jdu do půlky pruhu a hypnotizuju řidiče v protisměru, jestli teda mě vidí a zastaví. Jsou situace, kdy nezastaví, takže holt čekám v tom bližším pruhu, než dostanu přednost.
    Jsou to situace, kdy jdu sám, s dítětem nebo rodičem-seniorem. Ty druhé dvě skupiny by ale ani v jednom případě do toho nejbližšího pruhu ani nevstoupily, dokud ten druhý pruh taky nestojí, prostě nechtějí být na cestě, když by náhodou museli během přecházení zastavit..
    Ještě horší je situace 2+0, kdy ale přecházíte zleva, takže vlastně ten bližší pruh je ten "rychlejší" (i když v obci to má být jedno), tam někdy čekám docela dlouho i já, ne tak to dítě nebo senior..
    Moje máma-senior to pak řeší tak, že si stoupne několik metrů od přechodu a rozhodne se přejít až v žádném směru nic nejede, protože nevěří tomu, že ji někdo nezajede. Klidně několik desítek sekund. Pak jí někdo zastaví a musí na ni i blikat nebo mávat (už i jeden troubil), aby jako konečně překonala strach a šla. O 150 metrů dál je semaforový přechod, který máma běžně využívá, ale někdo asi hodně přemýšlel a na víkendy je semafor vypnutý..
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    No já si říkal, jestli si nechcete nakreslit obrázky, protože si asi každý představujete trochu jiné situace a jen velmi pomalu si je vyjasňujete. :)
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    SPIKE411: Takže je to dokonce až 20 metrů, to je prakticky jistý smrťák, když v protisměru někdo projede. Ale ptáš se špatně, otázka zní, zda bys v tom pásu chtěl zavřít od nějakého hovada jako jsem já!
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    TUILE: Z pohledu chodce mi to 2+0 přijde horší, protože je větší pravděpodobnost, že tě sejme někdo v tom vzdálenějším pruhu, protože tě nevidí a ty máš taky blbý výhled přes to auto v bližším pruhu, které ti zastavilo.
    TUILE
    TUILE --- ---
    jaký je vlastně rozdíl mezi 1+1 a 2+0?
    Z pohledu chodce mi to přijde stejný. Většinou vstupuju do vozovky až teprve když vidím, že ten druhej pruh mě minimálně registruje. Nemusí zastavovat ale musím vědět že o mě ví. tudíž z pohledu auta mi přijde logický zpomalovat i když tam ten chodec ještě vůbec nevstoupil.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GUMBA: Na velké části Čimické je ale mezi jízdními směry travnatý pás, kde si chodec může dát „pauzu“, takže hovždycky zajímají auta jen z jednoho směru, ne?
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    Vlastně na. Čimické 5, na jeden jsem zapomněl.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    TRISSIE: Autem do práce nejezdím, ale pokud bych jel, tak to máme na prvnim kilometru hned 4 takové na Čimické. Často také jezdím po Střelničné, kde jsou tři další. A to nepočítám ty přechody, kde se semafory mimo špičku vypínají, to by byly další 2. Jsem notorický zavírač chodců, no.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GUMBA: a těch 2+2 bez semaforu, těch potkáváš za den hodně, že sis vybral zrovna tohle jako odůvodnění?
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    TRISSIE: Popisoval jsem situaci 2+2, kdy protisměr na nebohého chodce nereflektuje. Opravdu tedy nechápu, proč rozvíjíš nějaké situace nebo extrapoluješ nějaké "očividně" a "předpokládám", o kterých nikde nic nepíšu. Strawman?

HARDCABB: Díky za upřesnění. (Já to mylně chápal jako 2+2.)
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    Sorry, v moji situaci jsem myslel naprosto obycejnej prechod 1+1, kde proaktivne zastavuju (nedupu na brzdy a nelimituju nikoho za sebou), kdyz vidim ze se na prechod z druhy strany chysta vejit typicky dite, mama s kocarkem nebo starsi clovek. Na techdle lidech je totiz casto (naprosto opravnene) videt strach na ten prechod vstoupit, tak se jim takto snazim pomahat.

Dva idioti o kterych jsem mluvil, jsou pak dva za sebou jedouci "ridici", kteri vidi (nebo mozna nevidi) me jak poustim v protismeru chodce, kteryho maj po svy pravy ruce a naprosto jeho umysl ignorujou a jedou dal.

Opravdu netusim jestli to delam podle paragrafu spatne, ale vidam to pri cestach do/ze skolky fakt obden a silene me to sere.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GUMBA: pokud tě vůbec napadne myšlenka, že by snad bylo na tvém uvážení, jestli chodce uzavřeš uprostřed silnice nebo ne, tak očividně jsi jeden z těch lidí, co mají zásadně práva a na vlastní povinnosti jaksi zapomínají.

§ 5
    Povinnosti řidiče
    (2) Řidič nesmí
    f) ohrozit nebo omezit chodce, který přechází pozemní komunikaci po přechodu pro chodce nebo který zjevně hodlá přecházet pozemní komunikaci po přechodu pro chodce, v případě potřeby je řidič povinen i zastavit vozidlo před přechodem pro chodce; tyto povinnosti se nevztahují na řidiče tramvaje,

Ono totiž než dojedeš k tomu přechodu (předpokládám, že jsi od něj v okamžiku, kdy do něj chodec vstoupí, dost daleko na to, abys bezpečně mohl zastavit, jinak by to bylo bezpředmětné), tak ten chodec s největší pravděpodobností už bude v půlce. Takže jsi ho co? Omezil, možná i ohrozil. A přesně kvůli lidem jako ty potom ti chodci do silnice ani nevstoupí, pokud si nejsou jistí, že ten v protisměru brzdí.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    TRISSIE: To o té milosti tam prosím pěkně čteš kde? Nikde to tam nemůžu najít, asi sis to vymyslela, že? Ale možná se pletu, jsem jen normální hovado. :(
    STRACENA: Píše o dvou autech, takže jsem to pochopil jako přechod přes 2+2; je samozřejmě možné, že jedou za sebou v jednom pruhu. Proto to právě beru tak, že jaksi těžko ohrozit/omezit chodce, který je 12+ metrů daleko za hradbou jednoucích vozidel v protisměru. Pochopitelně je to vždy o vyhodnocení dané situace ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam