SPM: v tom se s tebou nepřu, naprostý souhlas.
Nicméně šlo mi o tuhle větu "U nas se sbiraj ridicaky akorat kdyz po ty dalnici nekdo jede 190, ale kdyz sesrotuje auto, tak u toho policajti ani byt nemusi :))" což ve spojitosti s tím na co jsi reagoval, znělo tak, že jinde to tak není a ted to teda nemáš zmapovaný.
Dovolil jsem si udělat malý "maping" (nic do hloubky, rád se nechám opravit) a zaměřil jsem se na ty západní země ke kterým se vzhlíží jako k etalonu správnosti a:
Německo: v podstatě stejné pravidla jako u nás, jediné co jsem našel navíc je že se musí policie volat v případě, kdy je jdno z vozidel ze země mimo EU
Švýcarsko: Stejné jako Německo, navíc teda musíš hlásit všechyn havárie na dálnici (bez ohledu na výši škody)
Francie: Tam je to docela show, co tak koukám tak do chvíle kdy se všechny strany shodnou na vině a nedošlo ke zranění tak není potřeba policie, ještě větší volnost než u nás.
Švédsko: důvody volání zranění + nebezpečí požáru/znečištění prostředí
Takže vzhledem k "západu" jsme tak někde ve středu, někde to mají přísnější, někde volnější, nicméně ani jedna z těch příásnějších zemí se nedá klasifikovat jako zem ve ktgeré "musíš narozdíl od ČR volat auto když ho sešrotuješ"
nebo jsi měl na mysli jiné země na západě?
Další otázkou je, co si představuješ pod tím že někdo sešrotuje auto.
Napadá tě situace která by mohla vzniknout kdy by bylo vhodné volat policii ale zákon ti to nepřikazuje?