• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    Tato diskuze je věnována všem, kteří si uvědomují, že slušnost na silnici je velmi důležitá. Nejde o to striktně dodržovat pravidla, jde o to u řízení myslet! Zároveň také těm, kteří pomáhají zachraňovat lidi a odstraňovat následky dopravních nehod.
    rozbalit záhlaví
    DIVA
    DIVA --- ---
    TRISSIE: verim ze a je spravne
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak teda jsem si ji vyložila tak, že se na daném místě může zastavit v období od 1.6. do 30.9. v den, který je buď pátkem, sobotou nebo nedělí, a dále 5.7., 6.7. a 28.9., a to vždy mezi 6:00 a 20:00.

ale taky by to mohlo být tak, že zákaz neplatí od 1.6. do 30.9., ale platí, pokud je pátek, sobota, neděle a státní svátek od 6:00 do 20:00 (protože by to mohly být dvě samostatné doplňkové podmínky, z nichž jedna je "zákaz zastavení neplatí 1.6.-30.9." a druhá je "zákaz zastavení platí v pá, so, ne ..."
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAX: tak tu ale aspoň chápu. Tu, co jsem dávala já, tak před tou musím zastavit vozidlo a pět minut ji rozšifrovávat, pak kontrolovat kalendář a hodinky, a doufat, že jsem si sloučila správný podmínky, a pak teprve můžu zjistit, jestli přestupek páchám nebo ne :-)
    TAX
    TAX --- ---
    TRISSIE: a pak je znacka zakaz vjezdu a dodatkova tabulke "mimo dopravni obsluhy", coz ve skutecnosti znamena "muzou vsichni a pripravili jsme pro ne placene parkovani". :))

Další šílený nápad na dopravu v centru Prahy?!
    https://www.youtube.com/watch?v=3uzBX8-oRj4
    SPM
    SPM --- ---
    LOPIK: chtěl jsem říct, že ještě docela nedávno, ale je to teda už 10 let :-) https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/zakaz-vjezdu-nakladnich-aut-pickup-kombik.A160202_000227_automoto_taj
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    SPM: Já teda ani nevěděl, že by N1 vozidlo do toho zákazu někdy mohlo :)
    SPM
    SPM --- ---
    LOPIK: Jo, tak tady jsem tu změnu třeba postřehl a vím o tom :-) Stejně jako že existuje vtipnost, že vozidlo kategorie M1 nemusí být do 3,5 tuny, takže s ním se naopak do všech úseků s touhle značkou normálně může :-)) ale u zimní výbavy jsem tu změnu, jestli byla, nějak nepostřehl, ale taky běžně v těhlech úsecích zrovna nejezdím
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    SPM: Nejen v testech jsou "chytáky" :-) Tady se ti to ale přesně může hodit, že až tě jednou chytí policajti, že si třeba s tím N1 osobákem vjel do zákazu pro nákláďaky, tak je asi lepší se nehádat a nehnat to do správního. Samozřejmě, že to každej jinak ignoruje, taky jsem měl N1, podle toho se reálně nedá řídit.
    SPM
    SPM --- ---
    BEEBLEBROX: no v tom článku odkazovaném níže z policie.gov.cz se píše, že ta značka taky platí jen v období 1.11. - 31.3. (jenom oproti ostatním silnicím musí být gumy nazuty ikdyž silnice není pokrytá souvislou vrstvou sněhu nebo ledu). Faktem je, že jsem teda šel najít aktuální znění zákona k té značce a tam je napsáno bez ohledu na období. Takže buďto to nepochopili ani policajti nebo tahle změna nastala zase nějakou novelou (ten článek z webu policie je z roku 2014, takže se to někdy mezi změnit mohlo). Jestli to byla novela tak potěš pánbůh, kde zase všude ty značky nesmylně zůstaly. Podobně jako když novelizací rozšířili platnost značky B4 i na vozidla kategorie N1 a tak na čtvrtině míst dodnes ty dodatkové tabulky s textem 3,5t nejsou, takže pak nastávají takové vtipné situace, že po Štěrboholské spojce nelze jet s N1 v levém pruhu, ale když ji rozkopou a zúží na ní pruhy, tak tam najednou s N1 vlevo jet můžu, protože přechodné značení to povoluje :-))
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ADAMIRA: jo než někdo začne mektat, že jsem naštvanej že je to těžký a já s tím mám problém, tak teorii jsem dal na první dobou na 100%

Ale upřímě řečeno, já, jakožto učastník silničního provozu, budu radši když bude nezkušený spoluíčastník sil porvozu myslet na přednost z prava než na to v jakym patře se vyzvedavá řidičák a jaký na to potřebuješ lejstro
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    LOPIK: "Možná tam je fakt záměr, že to ty lidi donutí se na to fakt nějak připravovat. Kdyby to šlo dát na první dobrou jen podle sedláckýho rozumu, tak ty testy asi nemá cenu dělat"

No a tenhle přístup je IMHO problém, testy mají mít jeden jedinej účel a to aby daná osoba potvrdila, že zná to co má znát. Thats it, to že někomu přijde že je to moc lehký a že není potřeba se na to moc připravovat a ty lidi tybláho odcházej uplně nevystresovaný a nemaj koláče na trikách, to je právě ten RU-normalizační přístup, nejde o to naučit parchanty počítat a psát, ale hlavně at trpí, my všichni trpěli, učení má bejt utrpení, at prostě trpí.

K tomu zbytku, to vidím ve dvou rovinách
    - obecně nemám problém s těžkýma otázkama, o to nejde, pokud člověk něco má znát at to zná, pokud to je těžká věc, mno tak to je těžká věc - mě se jedná o tu potřebu to prostě uplně nesmyslně ztížit víc nec je potřeba právě třeba pomocí všemnožnejch "chytáků" a otázke který jsou debilně položený, tam jde vylkoženě o to toho člověka potrápit, tak nějak z tradičních důvodů, nemá to vůbec vliv na to jestli bude lepší/vzdělanější řidič.

- druhá věc je to, zda tam tyhle otázky maj vůbec být. Jako ta zimní výbava, tam se to u mě dost láme, ale ted jsem se třeba podíval na testy na netu, nějaký doplňující otázky a úpllně první:

Potvrzení o oznámení ztráty, odcizení, poškození nebo zničení řidičského průkazu:
    A)
    Platí 60 dní ode dne jeho vydání a po tuto dobu nahrazuje držiteli řidičského oprávnění řidičský průkaz.
    B)
    Platí 30 dní ode dne jeho vydání a po tuto dobu nahrazuje držiteli řidičského oprávnění řidičský průkaz.
    C)
    Platí 90 dní ode dne jeho vydání a po tuto dobu nahrazuje držiteli řidičského oprávnění řidičský průkaz.

druhá:

Změnu příjmení musí držitel řidičského průkazu nejpozději do pěti pracovních dnů ode dne, kdy ke změně došlo, oznámit:
    A)
    Příslušnému útvaru obecní policie.
    B)
    Příslušnému útvaru dopravní policie.
    C)
    Příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností.

sorry ale za mě je absoltuně zbytečný zaplácávat lidem mozek těmahle kravinama, to už je prostě byrokratickej rakousekj onanismus
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    No, a pak mate znacku jako tato a babo rad, co se tim ma rozumet!

LOPIK
    LOPIK --- ---
    ADAMIRA: Možná tam je fakt záměr, že to ty lidi donutí se na to fakt nějak připravovat. Kdyby to šlo dát na první dobrou jen podle sedláckýho rozumu, tak ty testy asi nemá cenu dělat. I takhle je dost situací, kdy lidi obecně moc neví jak se zachovat, těch by mělo být co nejmíň a to se týká i těhle konkrétních věcí - třeba zrovna těch značek na zimní výbavu, půlka lidí to ignoruje, druhá ani neví jestli to platí jen za sněhu nebo jen v zimě atd.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    LOPIK: No patří patří... Záleží co siu pod tím představíš.

Jasný, chyták kterej nějak otestuje tvpjí znalost, něco co se pak přenese reálně do sil. provozu a udělá ho to bezpečnější, jasný.

Ale pak jsou tu taky "chytáky" kdy si musíš otázku přečíst 15x protože změnou interpunkce se totálně změní význam a jediný co je smyslem otázky, je tě prostě nachytat a nemá to reálně nic společnýho s provozem na silnici - tak tyhel rakousko-uherský-normalizační relikty si ymslím že je už na čase opustit.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    U tý značky "zimní výbava" to taky není zas tak divný - ta značka platí celý rok...

Jsou to chytáky no, ale to k tomu patří..
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    málo chyták, rozhodně zpřísnit, minimálně jako licenci na parník!
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    LOPIK: Tzn. ty možnosti jsou tohle

A) Smíš tam vlézt sanitce co bliká a nehouká
    B) Smíš tam vlézt sanitce co bliká (jestli houká nevíš)
    C) Nesmíš tam vlézt sanitce co bliká (jestli houká nevíš)

C je pak jasně správně
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    LOPIK: Jj, je mi to jasny. Ale myslim si, ze bych se asi taky nechal nachytat, nevidet to reseni tady. Ty majaky v A by me rozhodily a u C bych si pak predstavoval vozidlo s pravem prednostni jizdy bez majaku, a rikal bych si, to je proste vozidlo.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    ANT_39: Ten chyták je v tom, že tam píšou o vozidle s právem přednostní jízdy, co použije zvukové výstražné zařízení. Jenže pro tu přednostní jízdu jim stačí svítit majákem, houkačku pouští podle potřeby.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    GLOBETROTTER: Protoze vozidlo IZS s vypnutymi majaky neni vozidlo s pravem prednostni jizdy, ne?
    BEEBLEBROX
    BEEBLEBROX --- ---
    Fakt se vraťte prosím do autoškoly. Značka zimní výbava (C 15b) se nerovná provinnosti mít zimní pneumatiky v oddobí od 1. listopadu do 31. března při specifických podmínkách, jelikož takhle povinnost vyplývá přímo ze zákona § 40a.

Značka C 15b platí celoročně. On totiž silniční zákon zná i takovou věc, jako je dodatková tabulka, kam se vepíše platnost od kdy do kdy se ta povinnost zůžuje. Třeba od 1. listopadu do 31. března.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam