ADAMIRA: no já ti nevim. Tady je první statistika s nehodama:
https://www.suri.cz/blog/dopravni-nehody-2024/ . Podle ní sice poslední dobou počet nehod klesá, ale taky jsme tak zhruba na úrovni počtu nehod před 10 lety, takže je spíš otázka co zapříčinilo ten nárůst. Pak tady je statistika smrtelných nehod:
https://statistikaamy.csu.gov.cz/mrtvi-na-cestach která klesá soustavně, už od dob, kdy ty systémy v autech ještě nebyly. Což zase může být generálně celkově lepší pasivní bezpečností aut.
ADAMIRA: se mnou se nerve, jenom pičuje, ale generálně: na posledních pár metrech do práce mám ulici, kde jsou po obou stranách zaparkovaný auta a je tam hromada výjezdů z areálů. Ty trogloditi co z nich vyjížděj si nenajedou tak aby do tý silnice vyjížděli, ale podle hesla "když nic nevidim je tam volno" tam vlítnou. 3 nouzový brždění na těch 500 metrech nejsou nějaká extra výjimka. Takže když tam jedu po tý silnici, z protisměru nic nejede a za mnou nejede nic co by mě chtělo předjíždět, tak ano, jedu po prostředku přes dělící čáru, abych do těch výjezdů viděl a měl šanci spatřit kokota co mi to pošle pod auto ve chvíli, kdy to ještě můžu ubrzdit. Blinkr při tom nedávám, protože to by zase vypadalo že budu odbočovat do toho areálu. Podobně na spojce u čerňáku si další řada troglodytů plete odstavný pruh se sjížděcím pruhem na Počernice, takže zcela běžně se tam nějakej kretén sere z úplně levýho pruhu skrz všechny do odstavného, takže nejednou když jedu v tom připojováku mi tam někdo úplně nečekaně natvrdo vlítne. V tu chvíli jsem fakt rád že se mi to povede strhnout do toho odbočovacího, abych se s ním nesrazil. Pípání auta, nedejbože praní se s volantem tomu moc nepomáhá. Na okreskách pokud přede mnou odbočuje auto, tak ho také z té volné strany objedu, abych nemusel za ním zpomalit skoro až do zastavení než odbočí. Někdy při tom líznu třeba zebru, takže to pípá. Dobře, to bych správně neměl dělat, ale zbytečně brzdit na státovce až skoro do nuly té bezpečnosti taky moc nepřidá. No a pak jsou někdy případy, kdy to pípá kdy nemá. U mě si to očividně za nízkého blbého protislunce plete třeba dilatační spáry s pruhem a taky to prudí.