KULA:
Roku 1908 zavítal do Hořic Ladislav Šaloun, aby ve Smetanových sadech vybral místo pro svého Krakonoše. Při procházce městem zhlédl i místo budoucího pomníku a nabídl vytvoření modelu. V té době byl již Šaloun vítězem veřejné soutěže na Husův pomník pro Staroměstské náměstí v Praze.
Ale máš recht, že Hořický Hus byl dokončen o rok dřív, nemluvě o tom, že byl i slavnostně odhalen, což se Praze už nepovedlo. :)
A jinak právě tohle Husovo sousoší bylo od začátku Šalounem koncipováno tak, že každá z postav významně hledí na dominanty Staroměstského náměstí - husitští bojovníci hledí na Týnský chrám, který byl nějakou dobu kališnický, emigranti hledí k radnici, kde bylo popraveno 27 českých pánů, samotný Hus měl být protiváhou právě zmíněného Mariánského sloupu.
Jinak osobně jsem se právě pro Šalouna nadchnul před kdovíkolika lety, kdy jsem poprvé slyšel o snaze obnovit Mariánský sloup a začal jsem se pídit po podrobnostech. To sousoší je výborně navržené a od té doby oceňuju odkazy, které v něm jsou. A myslím si, že i právě proto je teď dobře, že se Mariánský sloup vrátil (i když mám silné výhrady ke kvalitě a způsobu provedení - nemám obecně rád tyhle "romanticky historizující" díla, myslím si, že mělo vzniknout něco aktuálnějšího) a dává to Husovu pomníku ten náboj, který Šaloun na začátku zamýšlel.