• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Jsem si teda schválne dohledala ten original a tu kopii, kdyz to teda budi takove vasne. Co tady vsichni resite tu estetickou kvalitu. Neresim teda ten sloup, co by se na nem dalo resit, ten rekonstrovali nejakou metodou pomoci fotometrie, takze asi vedeli presne, co delaji. Resim ted jen tu sochu na vrcholu. A ubrali ty symboly, ktere byly nejkontroverznejsi na tom, tedy ty ctyri sochy dole.

    takze jen ta immaculata:

    Puvodni material piskovec, jako ostatne vsecko z te doby, zakladni problem vsech soch z toho obdobi je dost nestaly material, to znamena, ten se proste casem vzdycky kyselyma destema rozpada a odpada, navic zjevne socha obrustala i mechem nebo tak necim, tak se da predpoklada, ze uz ten original na fotce je trochu omsely destem, atd. "poskozeny original", je videt, ze tam byly asi urazeny dole ty "kridla"
    Casti toho sloupu se dohledaly v nejakych starozitnictvich a jsou ulozeny v Lapidariu, mel je ten sochar k dispozici, to se nedela jen tak jako metodou pokus omyl. "vytvořená sochařem Petrem Váňou dle poškozeného originálu" "Největší část dochovaných pozůstatků původního sloupu se nachází v Lapidáriu Národního muzea." takze to neni volna replika ani volne udelana kopie, ale mel k tomu ty puvodni fragmenty a dokumentaci.
    Takze nevidim tam moc velkych rozdilu a musime si domyslet, jak bude piskovcova socha vypadat casem a jak asi vypadal original v dobe vytvoreni, ne v dobe, kdy byl vyfoceny. Tak s touhle kopii nemam problem.

    Tady mate, ze se ani ruzny erudovani lide neshodnou na obnove, ale pardon tyhle pristupy jsou a budou vzdycky i takovou veci politiky a to se v ruznych castech sveta resi ruzne:
    "...bylo zveřejněno memorandum podepsané 26 českými historiky umění s výzvou, aby orgány města obnovu sloupu nepřipustily.[112] Podepsání jsou mimo jiné vedoucí Ústavu dějin křesťanského umění Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy Vít Vlnas a ředitel Ústavu pro dějiny umění Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Richard Biegel;[113] výzvu podpořil také Ústav dějin umění Akademie věd České republiky.[114][113] Dopis mimo jiné uvádí, že „mariánský sloup představoval již v okamžiku svého vzniku triumfální výraz habsburské monarchistické ideologie opírající se o program militantní katolické protireformace“, a tvrdí, že dochovaná dokumentace neumožňuje přesnou rekonstrukci původního díla, takže by případná kopie byla jen „zcela nevěrohodnou, banální atrakcí“. Signatáři vyzvali primátora Zdeňka Hřiba, aby obnově sloupu zabránil. S memorandem polemizovali například architekt Tomáš Hradečný,[115] arcibiskup Dominik Duka[116] nebo historik umění Jan Royt, který uvedl, že bylo zničeno vynikající umělecké dílo, jehož zboření bylo projevem náboženské nesnášenlivosti. "

    Celkove je videt, ze se tim fakt zabyvali 1997-2017 a ted pozor prijdou zase experti z NYXu a jasne videj, ze to je hruza hruz... ja to tak cerne nevidim teda z toho estetickeho hlediska/ pak jsme Češi hodně háklivý na tu symboliku, ale taky se snadno mýlíme a rádi rebelujeme, o husitech si rádi vytváříme superpozitivni mýty a rádi si přikrášlujeme historii, takze se nemuzu zbavit dojmu, ze ted se hrozne modne nosi ta protikrestanska retorika, hodne se samozrejme vyzdvihujou ty negativni stranky, pritom se ted plive na vsechno i to, co dobreho to prineslo, je to ted proste v mode... a u nas v ČR obzvlast... uz me to popravde trochu pripada pritazene za vlasy. My Češi prostě neradi uznáváme autority a rádi rebelujeme. A já si to se svým rodokmenem taky můžu dovolit říct nahlas, i můj předek byl sťatej na Staromáku a druhej předek byl taky sťatej za rebelství v docela známé české legendě :))) ale ten sloup at klidne postavej, trvam na tom, ze s timhle pristupem, bychom mohli zbourat pulku Prahy....

    KULA
    KULA --- ---
    ZUZKAOU: dobrý hřiště si k tomu haranti našli, jen co je pravda ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER: zkouší něco nového, co by si jinak nezkusili, rozvíjí se, poskytují zábavu svým oponetům a cynickým diváků. Jen kdyby ten sochař co si to celé vysnil a zrealizoval byl prostě lepší ... sochař...
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: co je na tom super?
    DEFILA
    DEFILA --- ---
    STARE_CASY: mazec, vyrostl jsem v Hradci Kralove a Gocarovy stavby mi prisly vzdycky super, ale tohle.... z toho bych se posadil na zadel i kdyby to postavili dneska :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MATEEJ: jako mě to celé baví - fakt že konzervativní katolící sáhli ke guerillovým performativním metodám je super. Jen škoda že to je prostě betonová ošklivost.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    ZUZKAOU: Nátlakově a mimo běžné postupy se to odstranilo, nátlakově a mimo běžné postupy se to tam znova instalovalo. To je svým způsobem fér.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ZUZKAOU: opravdu se mi nelíbí myšlenka, že když se něco strhlo, tak už je blbost to obnovovat. O estetické kvalitě repliky můžeme vést debatu klidně dál...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GRANTORINO: opravdu nevidíš rozdíl mezi strhnout něco co stojí a dost nátlakově a mimo běžná pravidla prosadit něco co fakt není replika do klíčového bodu veřjeného prostoru?
    KULA
    KULA --- ---
    STARE_CASY: Jestli máš rád Šalouna, tak to budeme kamarádi :D, já miluju Krakonoše, který je místo romaticky historizující podoby, spíš metafyzicky vyjádřený. Moc chytrý.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    NELLAS: a ze sluchátka se ozvalo "Ale jistě! Beze všeho!"

    Hořice:







    Praha:




    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    KULA: Roku 1908 zavítal do Hořic Ladislav Šaloun, aby ve Smetanových sadech vybral místo pro svého Krakonoše. Při procházce městem zhlédl i místo budoucího pomníku a nabídl vytvoření modelu. V té době byl již Šaloun vítězem veřejné soutěže na Husův pomník pro Staroměstské náměstí v Praze.

    Ale máš recht, že Hořický Hus byl dokončen o rok dřív, nemluvě o tom, že byl i slavnostně odhalen, což se Praze už nepovedlo. :)

    A jinak právě tohle Husovo sousoší bylo od začátku Šalounem koncipováno tak, že každá z postav významně hledí na dominanty Staroměstského náměstí - husitští bojovníci hledí na Týnský chrám, který byl nějakou dobu kališnický, emigranti hledí k radnici, kde bylo popraveno 27 českých pánů, samotný Hus měl být protiváhou právě zmíněného Mariánského sloupu.

    Jinak osobně jsem se právě pro Šalouna nadchnul před kdovíkolika lety, kdy jsem poprvé slyšel o snaze obnovit Mariánský sloup a začal jsem se pídit po podrobnostech. To sousoší je výborně navržené a od té doby oceňuju odkazy, které v něm jsou. A myslím si, že i právě proto je teď dobře, že se Mariánský sloup vrátil (i když mám silné výhrady ke kvalitě a způsobu provedení - nemám obecně rád tyhle "romanticky historizující" díla, myslím si, že mělo vzniknout něco aktuálnějšího) a dává to Husovu pomníku ten náboj, který Šaloun na začátku zamýšlel.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    KULA: To přímo volá po fotosrovnání obou verzí :)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    EXCITE: Link!!!!
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ADAMIRA: Na FB už je na to událost ;)
    KULA
    KULA --- ---
    Tolikrát tu zazněl Hus na Staroměstském náměstí, ale nepadla tu zajímavá skutečnost.
    Na Staroměstském náměstí stojí "kopie" a.k.a Hus Vol. II. Ten první Šalounův Husův pomník stojí v Hořících v Podkrkonoší a byl pro pražské úředníky impulsem udělat si v Praze taky jeden :)
    Jako Hořický patriot to nemůžu nezmínit!
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    77WHITE: naivne sis myslel, ze o tom nic nevim , takmi tady vnucujes jako zakladni informace, ktery davno mam, kdyz se v Dejinach umeni pohybuju od roku 1998 , tohle me nemohlo minout, tak si nech ty imperativy a nadneseny kecicky kdyz o me nic nevis
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    GRANTORINO: Nechci to shazovat, jsem vlastně naopak ráda. Veřejnost se zajímá, čte si o tom, zjišťuje informace, zorientovává se v historii, uměleckých slozích, dějinných souvislostech, utváří si vůbec nějaký názor.. pořád je důsledkem aspoň minimální obohacení vědomostmi.

    Podobně jako s pomalovaným Karlovým mostem - jsem ráda, že se část obyvatelstva aspoň dozvěděla, že existují restaurátoři/co ta práce obnáší. To, že nás označují za patlaly, je věc druhá, no :D.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    GRANTORINO: naivne sem si myslel ze by to treba mohlo probudit zajem o trosku hlubsi prozkoumani namisto prvoplanovejch komentaru, sorry;)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    77WHITE: a proc, ze mi to rikas? jakoze si myslis, ze to nevim jo XD? ...
    KAIAFOX: musim fakt souhlasit, ted se tu jeste vyroji hromada lidi, kteri budou poucovat a ejhle tolik expertu XD
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam