• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    PŘED A PO


    DISKUZE URČENÁ POUZE PRO PŘÍSPĚVKY U KTERÝCH JE SKUTEČNĚ VIDĚT PŘED A PO
    (fotky, videa, gify, odkazy atd...)
    PRAVIDLA KLUBU:
    Komentáře k fotkám jsou povolený, ale jen v určité míře. Poznámky typu, super, skvělý, hnusný atd. vyjadřujte prosím jen svými palci. V případě, že chcete rozvinout debatu k danému příspěvku, okopírujte ho a využijte této spřízněné DISKUZE: [ PŘED A PO - debata a komentáře ]
    Vyřizování osobních účtu, nadávky a jiné podobné příspěvky jsou v klubu přísně zakázaný, budou okamžitě smazaný!
    rozbalit záhlaví
    ZCR
    ZCR --- ---
    MAR_TINA: bible krabická?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HEJSEK23: v něm je zrovna nejlepší kousek mě knihovny
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    HEJSEK23: To tě bude muset MAR_TINA přestat zvát na návštěvy.
    HEJSEK23
    HEJSEK23 --- ---
    MAR_TINA: parkety i všech osm jeleních prdelí vem čert, ale ten hnědej šanon v vlevo dole co je tam snad jako první, tam nemá co pohledávat! Vždyť tam velikostně vůbec nepasuje
    Nemůžu se koukat jinam, a bolí to 🥺
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    MAR_TINA: plus za komentar o plovoucce!
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XMEDA:ano, vejškový budovy jsou kolem byznys bloků, protože je to jedno ze dvou míst v okruhu 30 kiláků, kde je dovolej stavět, a je jich takovej nedostatek, že se vyplatí tam stavět residenční mrakodrapy pro půlku populace. Na jinejch místech prostě nedostaneš povolení ke stavbě. To zavání dost průserem, a historicky dost těhlech projektů po pár desetiletích sklouzlo do ghett. Jakákoliv vejšková buda je ze svý podstaty dražší na údržbu, a typicky někde v druhý půlce životnosti začne vyžadovat větší opravy, a když se to sejde s nějakou další negativitou od změny vkusu po finanční problémy města, tak máš z výstavní čtvrti náběh na slušný postapo.
    Se sítěma to není pravda, hustota inženýrský sítě je skoro stejná jak pro rodinný domky, tak pro deseti+ patrový budovy, každej pozemek potřebuje všechny sítě tak jako tak, mění se jenom průtok/kapacita. Na blok činžáků potřebuješ stejně kabelů a trubek, jako na blok rodinejch domků, maximálně některý budou tlustší, ale v bloku činžáků ti na to platí daně 1000 lidí a v RD 100. Je to primární průšvih valný většiny americkejch radnic, Toronta nevyjímaje. RD se městu vyplatěj v jediný chvíli, a to během výstavby/prodeje, když utržej prachy za schválení a obdobu vyjmutí pozemků ze zemědělstký půdy. Od tohodle momentu je jich 95% na městský úrovni daňově prodělečnejch, ergo jediná možnost, jak udržet finance v tomhle modelu na uzdě, je nekonečnej cyklus schvalování dalších, a jak se tohle kolečko jednou zastaví, město zkrachuje.
    Já nikomu neupírám právo na život v RD, ale každej typ stavby má svý místo, a pokud chceš mít rozumně finančně fungující město, tak je halt musíš mít proporciálně umístěný a zastoupený, nebo je zdanit natolik, abys byl alespoň šull null, a existence mrakodrapů v docházkový vzdálenosti od jednopatrovejch chaloupek indikuje, že to není uplně optimální nastavení settings. Tady je mapka zón přímo od města, všechno světle žlutý jsou reálně rodinný domky, a za nima je dalších deset kiláků plus toho samýho, akorát v jinejch jurisdiccích.

    Maps
    https://map.toronto.ca/maps/map.jsp?app=ZBL_CONSULT


    CAROLIAN: suburban desert je termín pro místa, kde je to dál než snad míle do nejblížšího obchodu s jídlem a restaurace, kam se dá efektivně dostat jenom autem, českej překlad jsem zatím nikde nepotkal. Tím končí vysílání rádia Omnihash o urbanistice Ontaria pro tento den, potkáme se u dalšího dílu odpovědí na zásadní otázku vesmíru, života a vůbec zase brzy!

    Buying a Bag of Milk in Fake London #shorts
    https://www.youtube.com/watch?v=PO4k2Svd92s
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CAMELLA: to je náhodou boží pohled na tapetu.

    Rovnala jsem to den a půl :)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    MAR_TINA: jsem jediná, kdo v té tapetě vidí stádo sobů otočených zadkem?:)

    (Ale jinak chápu tvoji úlevu a radost)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    moje malá srovnaná radost
    (plovoučka je lisovaná z popela parket z dvanáctera historických epoch)

    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    OMNIHASH: možná bys měl někdy zkusit žít v "poušti rodinných domků"...... :-)

    Vyrostla jsem v činžáku v té tebou tak obdivované Praze - kdy ze dveří baráku (čtyřpatrového) člověk vylezl na chodník na hlavní ulici poměrně frekventovaného tahu. Hřiště na křižovatce dvou frekventovaných ulic bylo prašné a smradlavé (navíc posrané protože tam všichni z okolí chodili venčit čokly). Na jakékoliv další hřiště / park musel člověk jet tou městskou dopravou - tj. jako dítě jsem v podstatě nezažila to, že bych mohla "vyběhnout jen tak ven".

    Naše děti vyrostly v "poušti rodinných domků" - se zahrádkou, s tím, že kdykoliv našli na ulici kamarády jezdící na odrážedlech, později koloběžkách a kolech. Kde, když si dítě odřelo koleno, tak ho ošetřili v nejbližším baráku, případně dovedli domů. Kde se na konci léta zavřela ulice (muselo být povolení od města) a bylo sousedské grilování na začátek školního roku. Nejbližší park byl uprostřed této "pouště" - tj. relativně bezpečný (nesvištěly tam autobusy a spěchající auta), relativně udržovaný - a opět - plný místních - dětí, které se znají ze školy a kroužků, a i ti pejskaři si nedovolili nechávat hovna - protože je tam každej znal - a protože i jejich děti a vnoučata si tam chodily hrát...
    Kdykoliv jsem mohla děti vystrčit na zahrádku - a když bylo hnusné počasí, tak třeba jít na procházku kolem bloku - a mohla jsem je nechat třeba skákat do louží a sbírat šneky a lupínky - protože jsem věděla, že můžeme být během pěti minut doma (žádné cesty dopravou), kde je převleču a umyju....

    Když jsme domek pořizovali, byli jsme normální mladí lidé (teď jsme imho pořád normální, akorát to mládí už je v zadeli :-)) - holt jsme si domek pořídili na okraji města (za cenu dlouhého dojíždění do práce), čtyřicet let starý, s původní kuchyní a koupelnou, starými okny (single pane v hliníkovém rámu - izolační vlastnosti cca korálkového závěsu - v baráku byl průvan a slyšeli jsme i když si na protějším chodníku někdo odkašlal) - a když někde zbyly peníze, tak jsme trochu investovali (třeba do těch oken)... holt jsme jezdili na dovolenou pod stan a ne do pětihvězdy na Bali, jezdili jsme ve starých autech, neměli jsme členství v country clubech a předplatné do vinařství a jánevímco ještě...

    Jinak k těm starým, co si zlomyslně a svévolně sedí v domcích - nevím jak v Torontu, ale u nás naopak staří domky prodávají - případně na ně mají negativní hypotéku - že jim to zaplatí menší bydlení jinde (protože můžou být už v oblasti, kde třeba není práce), případně nějaké důchoďáky a pečovatelské domy... celé naše sousedství bylo postavené v roce 1964, určitou generací lidí - která kolem roku 2000 domky prodávala - a tím se tam sešla zase naše generace - lidí s malými dětmi - takže tam zase vznikla komunita malých koloběžkářů a ráchačů se v bazéncích na předzahrádkách a rodičů organizujících si vyzvedávání ze škol a školek... no a teď i tyhle děti odrůstají a domky se zase prodávají protože lidi si můžou dovolit povolit v pracovním nasazení (a výši výplaty), případně jít do důchodu...
    A ano, domy "narůstají na ceně" - ale nikoliv na hodnotě - vzhledem k inflaci, nákupnímu košíku atd... my jsme dům prodali po osmnácti letech za dvojnásobek toho, zač jsme to koupili - ale výplaty jsou taky dvojnásobné, minimální mzda je vyšší o cca 80%, ceny potravin jsou taky plus mínus dvojnásobné, benzín byl na víc než dvojnásobku.... takže dům udělal pro nás to, že jsme na vloženém kapitálu "netratili" co se týče "hodnoty" - nikoliv vyčíslené částky.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    OMNIHASH: Taky si vsimni, ze ty vyskovy budovy tam jsou jen kolem hlavnich byznys bloku. Na tech hlavnich tridach zadny domky s duchodcema nejsou. Prestiznost adresy hraje velkou roli pro developery. Neverim, ze by neslo nejakej blok rodinaku skoupit, kdyz tem lidem nabidnou realistickou cenu a nahradou obdobny domek se stejnym komfortem uzivani nekde na okraji.

    Rozprostreni rodinaku je tam taky evidentne malej problem. Srovnej s Mexico City a uvidis co to je more malych baracku. Cinzak je budova stavena primarne pro zisk, rodinak je budova stavena pro ziti. Kdybys mi prisel dom rikat at prodame rodinak a jdem nekam do petipatrovyho cinzaku, tak te poslu palem do prdele taky. Mesto je pro lidi a ne lidi pro mesto.

    + Premena oblasti s domeckama na oblast s cinzakama = zasadni narust hustoty inzenyrskych siti, dopravy, odpadu atd.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PLOSTENKA: problém není v tom, že by ne/chtěli prodat svý parcely, ale že blokujou výstavbu čehokoliv jinýho, než dalších rodinejch domků, kdekoliv jinde v okolí, takže jediná možnost, jak bydlet pro normální relativně mladý lidi, je v těch residenčních mrakodrapech, co jim tam rostou jak houby po dešti. Není to ani levný, ani udržitelný a ve finále ani moc příjemný řešení. Půlka města bydlí na 10% území v osmdesátipatrovejch kondo věžích, a druhý půlce zbyde zbylejch 90% pouště rodinnejch domků. Abych jim nekřivdil, zrovna v Torontu jsou jedni z nejpříčetnějších městskejch plánovačů v Americe, a už se to druhou dekádu snažej změnit, ale odpor domkařů je silný a trvalý. Zatím jedou salámovou metodou, Toronto má slušnou tramvajovou síť, tak předělávaj parcely kolem tratí aspoň pětipatrový smíšený budovy s tím, že to budou postupně rozšiřovat (to jsou ty menší žlutý stavby mimo ten hlavní cluster), a když bůh dá, tak třeba za 20 let budou mít pár plnohodnotnejch městskejch čtvrtí s činžákama a la Praha( https://brookmcilroy.com/projects/toronto-mid-rise-and-avenues-neighbourhood-study/ ).

    Sorry všem za lehčí OT, na urbanistice Toronta jsem zaseklej přes dvacet let, a nevěřili byste, jak vzácně se tehle topic objeví v diskuzi!
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PLOSTENKA: je suis Toronto
    PLOSTENKA
    PLOSTENKA --- ---
    OMNIHASH: Co si to ti duchodci dovoluji, neprodat parcelu! Zavrit a vyvlastnit, hajzly...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    GANDHI: no Toronto to zrovna uplně nevyhrává, a tenhle boom mrakodrapů posledních deset let je způsobenej primárně zmrveným územním plánováním a zónací (jako v půlce severní Ameriky). Tady je to krásně vidět, vedle 80 patrovejch mrakodrapů máš o blok dál klasický rodinný domky, co zabíraj 80% města a jakejkoliv jinej flek se hned strhne boj. Ano, nemaj z toho rezervaci pro turisty, ale za to pro důchodce, co seděj ve svejch vilkách, koukaj jak stoupaj na ceně, a blokujou jakejkoliv rozumnej rozvoj.

    LOJZEE
    LOJZEE --- ---
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    KUKEN: to se tak v nekterejch mestech zije, kdyz se z nich nikdo nesnazi udelat turistickou rezervaci:p
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DAVO
    DAVO --- ---
    Pondělní ráno, a o 36hodin později;)

    KUKEN
    KUKEN --- ---
    Toronto rozdíl 10 let

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam