• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    PŘED A PO


    DISKUZE URČENÁ POUZE PRO PŘÍSPĚVKY U KTERÝCH JE SKUTEČNĚ VIDĚT PŘED A PO
    (fotky, videa, gify, odkazy atd...)
    PRAVIDLA KLUBU:
    Komentáře k fotkám jsou povolený, ale jen v určité míře. Poznámky typu, super, skvělý, hnusný atd. vyjadřujte prosím jen svými palci. V případě, že chcete rozvinout debatu k danému příspěvku, okopírujte ho a využijte této spřízněné DISKUZE: [ PŘED A PO - debata a komentáře ]
    Vyřizování osobních účtu, nadávky a jiné podobné příspěvky jsou v klubu přísně zakázaný, budou okamžitě smazaný!
    rozbalit záhlaví
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    CZEHUN: možná jestli nebude problém v tom, že žiješ v roce 1942


    HAR4NT: Tak tady to je jasný, v současný době prostě nemám el. infrastrukturu a její update je nemožnej, narozdíl od doby prvních aut se spalovacím motorem, kdy postavit infrastrukturu pro to množství benzínu byla otázka několika týdnů.

    "LOL, tím železným krámem chcete vozit náklad? A co když zrovna po cestě nebude lékárna, nebo bude zavřená? tady moje koně, ty jí trávu, ta je všude a pijou vodu, ta je všude, to je prostě nemožný, aby byli všude nějaký pumpy na benzín"

    Pod tím si představte obrázek z roku 1897 kdy koně vytahují auto z příkopu - z čehož je naprosto jasné, že při prvním problému auta selžou a stejně se zase vrátíme k těm koním.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CZEHUN: si postavte vetrnik. ;)
    CZEHUN
    CZEHUN --- ---
    Žiju v takový malý vsi za Libercem. Představa vlastně el. aut je směšná. Elektrika nám tu nejde dost často. A nikdy to neni na chvilku. A představa nabíjení až na nakonci obce? Možná to zmáknou moje vnoučata:-)
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    DELVIT: kdyz to tady tak čtu, tak jsem ráda že umim řídit koně a premyslim, kde si postavim obydli u řeky, aby mi vyrobila dostatek elektřiny :D
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    OMNIHASH: :0))) tos mě pobavil. Moje největší přání v tomto směru je, abychom tohle nemuseli nikdy řešit.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DELVIT: sorry, to už je na mě moc metadiskuze, z vhkejch snů, jak si v postapo Praze budu budovat svůj raidergang Stodůlky, jsem vylez ve třinácti, když sem zjistil, že je možný je mít i z podstatně přízemnějších představ.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    SPIKE411: V případě pořádného průšvihu nebude nic, ostatně jako za druhé světové - přídělové lístky na všechno, ale raději bych zdrhal v benzínu/naftě s hybridním ústrojím, než v EV.

    Jsme součástí EU přenosové soustavy, můžeme něco dovézt, když ostatní budou chtít vyvážet. Což si myslím, že při výpadku pár elektráren případně přenosové soustavy nebude tak jednoduché. Ale zase jak píšeš EV budou někde na konci, aby mohli dostat šťávu. První budou nemocnice, letiště, atd.

    ADAMIRA: Cena a dostupnost ropy všichni řeší a OPEC ho chce výše než-li ostatní, ale z ropy se nevyrábí pouze palivo, takže toho dojde mnohem více. A co se týká CCCP armády tak to je kapitola sama pro sebe, to už je hodně mimo diskuze.

    OMNIHASH: Vysmátější budou dokud budou doma (nebudou utíkat), případně dokud jim baterie vydrží (jak v EV tak v FVE). Pak už budou smutně koukat, protože novou už nedovezou.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Taky bych se troufnul říct, že kdyby šlo takhle z úzkejch do tenkejch, tak budou lidi s vlastní eletrárnou na střeše a nabíječkou v garáži podstatně vysmátější, než kdokoliv, kdo věří, že ho zachrání produkce Moravskejch naftovejch dolů...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    "Stačí zasáhnout elektrárny a obyvatelstvo nebude moc X/Y"

    Já bych jenom upozornil na to že o tohle se druhá největší armáda na světě snaží už asi dva roky a nedaří se jim to snad ani na úrovni okresu.

    Na druhou stranu z toho že padaj někde na sibiři bomby na ropný rafinérie je podělaná půlka světa s obavou o dostupnost/cenu nafty.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DELVIT: Ano, o strategických zásobách vím. Jak dlouho vydrží? Předpokládám, že v případě velkého průšvihu prioritu dostane armáda, IZS, zásobování.

    Zase jsme součástí evropské přenosové soustavy, takže elektřinu můžeme taky "dovézt". Bude to drahý? Jo.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    ULO: Tak jelikož žil děda mnoho let kousek od Utrechtu, tak na kolo to tam (v okolí) bylo skvělé už předtím třeba s porovnáním s Prahou.

    SPIKE411: To máš zajisté pravdu, ale na rozdíl od elektřiny benzín, nafta nedojdou instantně. A také proto je nejlepší mít dobré kolo :0)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DELVIT: Stejně jako stačí zasáhnout ty dvě ropné rafinerie na pohonné hmoty, které v ČR máme…?
    ULO
    ULO --- ---
    DELVIT: tak v případě Utrechtu by kola byla úplně v pohodě, cyklisticky je to tam prima už teď. ;)
    FILIPSZ
    FILIPSZ --- ---
    FILIPSZ: jesus, pro stouraly co mi pisou do posty, 7kwp na strese at si rozumime
    FILIPSZ
    FILIPSZ --- ---
    OMNIHASH: prosim kde pisu ze s tim nabijim auto?
    FILIPSZ
    FILIPSZ --- ---
    FILIPSZ: cisty naklady 250k. Aby to dobilo auto a zbylo na barak tak v sezone minimalne 2x tolik v nakladech, to je supr vylozene pro kazdyho
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    FILIPSZ: jestli se snažíš se 7wp solárem nabíjet 70kwh baterku v autě, chyba není v technologii, ale mezi klávesnicí a židlí...
    FILIPSZ
    FILIPSZ --- ---
    KOOTCHA: ano. Ja mam FVE 7.2 wp a v top sezone to pres den udela max 50kwh, auto s baterkou 70kwh to vycucne jak nic, na barak ti nezbyde. A to je jen 2 mesice v roce, zbytek cca 0-30 podle svitu..
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: Ty si myslíš, že dnes se bohatne z práce? Tak to je hodně naivní představa.

    Dům mám a EV nebudu děkuji. Protože to není řešení celkového problému, který se snažíme vyřešit a ani jeho protlačování to nezmění na pravdu. Takové palivové články nebo jaderná fúze to je jiná.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: No je vidět, že jsi asi ta "chudina z paneláku". Protože kdybys měl FVE, tak bys věděl, že i kdybys měl ostrov a neřešil připojení k distribuci, tak můžeš jezdit tak od dubna do října. :D
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    DELVIT: když budeš pořádně pracovat, a ne jen planě rozumovat na internetu, tak se třeba taky jednou zmůžeš na dům a EV, a budeš mít jako všichni příčetní majitelé EV na střeše FVE a celá přenosová soustava s energetickým mixem ti bude u prdele.
    Chudina z paneláku bude dál jezdit naftovejma passatama a svět se bude točit úplně stejně.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    KOOTCHA: Jednoduše modernizaci nestíhají, tedy aspoň zatím a dost pochybuji, že by to stíhali modernizovat přenosovou soustavu do 2035. Tak mě napadá, kolik odhadují, že vlastně bude potřeba výkonu pro pokrytí poptávky, asi se zeptám kamaráda.

    Máš pravdu, že to jsou detaily, ale za mě důležité - je potřeba to téma vidět v kontextu. Protože je možno se podívat kolik zisku vygenerovala přímo ČEZ distribuční (https://www.cezdistribuce.cz/file/edee/distribuce/vyrocni-zpravy/cez-distribuce-cz-vyrocni-zprava-2023.pdf) i když je to v rámci celého ČEZu, ale to by museli přelít spoustu peněz z jiného šuplíku a to dělá problém .).

    Třeba u PREdistribuční (51% Praha a 49% němci EnBW Central and Eastern Europe Holding GmbH) je krásně vidět, kdo a jak rozhoduje a co za to z politiků kápne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam