• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    FIFI
    FIFI --- ---
    ILTU: je to neuvěřitelný, ale měl by dnes svátek, proto Vám ho sem cpu. A ten první chlapeček, ten větší na fotce, to je jeho brácha a ten by měl svátek zítra:-D
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    FRK_R23: já když zaznamenal minulý týden, že 26. června má Q1 třicátý výročí.. :)
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Občas zapomínám, jak jsme tady všichni… dříve narození :))
    FIFI
    FIFI --- ---
    ILTU: to je můj táta :-)
    ILTU
    ILTU --- ---
    FIFI: A co je to za osobu?
    FIFI
    FIFI --- ---
    Osoba na prvni fotce vpravo je zaroven ta osoba na druhe fotce vlevo:)

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    GUMBA: to je bez těch kojenců... a žádná čtvrtina sedmdesátníků, devět procent lidí přes 60
    Ještě v roce 1910 v českých zemích počet lidí starších šedesáti let nepřekročil devět procent z celkové populace. Velký podíl obyvatelstva tvořily děti nebo mladí pracující lidé. Změna nastala až v polovině 20. století a pochopitelně souvisela s rozvojem lékařské péče, nižší úmrtností a lepší péčí o seniory. Podle statistik, které uvádí Milena Lenderová ve své knize Z dějin české každodennosti, představovali v roce 1950 lidé nad šedesát let věku 11,8 procent celkové populace, v 80. letech už to bylo 15,8 procent a v roce 1995 18 procent.
    Před dvěma sty lety se Češi dožívali průměrně 30 let. Na jaké nemoci nejčastěji umírali? - Vitalia.cz
    https://www.vitalia.cz/clanky/kolika-let-se-dozivali-lide-v-18-a-19-stoleti/
    CROME
    CROME --- ---
    GUMBA: Ano jenze tech 70 let se dozila naprosta mensina obyvatelstva a ta se jeste zmensovala dale do minulosti. V te dobe pokud mel clovek kliku a dozil dospelosti, stale dost znacne hrozilo ze zaklepes backorama na dnes jiz banalni onemocneni/ zraneni, protoze nebyla napr. antibiotika, ktera byly a jsou (zatim) znacne vyznamnym prvkem pro zdravi cele populace.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    CAROLIAN: Dovilím si malé statistické okénko. Tohle je velmi zažitá nicméně ne úplně správná interpretace známého faktu, že průměrná "naděje dožití při narození" byla tenkrát cca 40 let (ve středo/starověku ještě méně), tedy zhruba poloviční, než je dnes. To ale neznamená, že by se tenkrát průměrný člověk dožil 35 nebo 40 let, průměr je v tomto dosti ošemetná statistika, je-li to průměrované rozdělení dost šikmé. Např. "naděje dožití ve 20 letech" už takhle nízká nebyla, bývala cca okolo 65 let (19.století). A třeba "naděje dožití v 60 letech" už byla 75 let, to už se celkem dost blížila dnešní. Tyhle statistiky byly totiž v dřívějších dobách silně taženy dolů (z dnešjího pohledu) extrémní dětskou úmrtností, a také i celkem slušnou úmrtností v dospělosti, v produktivním věku. Podobně byl tou vyšší úmrtností v mladém věku tažen dolů i medián věku v okamžiku smrti, který byl tenkrát cca 40-50 let. Když by ale člověk vyšetřoval modus věku při úmrtí (modus je nejpravděpodobnější hodnota daného rozdělení), tak by došel k číslu okolo 75 let. Čili ve skutečnosti i tenkrát (19. století) se třeba čtvrtina lidí dožila kmetského věku 70 let (dneska je takové dožití samozřejmě standard; skoro 90 %)

Fig. 1 v: https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/birthsdeathsandmarriages/deaths/articles/mortalityinenglandandwales/2012-12-17?
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    CAROLIAN: můj osmdesátiletý děda taky nemusel čtyři roky vést národ v bratrovražedné válce, v mlékárně se tolik nestresujes, když zapomeneš mlíko tak holt prodáváš kefír :) a obecně platí že lidé dnes vypadají o minimálně dekádu mladší než jejich vrstevníci před padesáti lety.
    mě spíš dostalo jak moc se na člověku podepíše stres. před je to takovej lehce okoralejší strejda Mloka Skamandry, po je čerstvě rozbaleny Tutanchamon
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    CAROLIAN: asi to byl nějaký projev úcty a ne odkaz na věk. Nás Palacký žil cca ve stejné době tak se to dá stovnat vizuálně.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ERRTU: v té době se lidi dožívali plus mínus čtyřiceti let. Vrchlickému (myslím) k padesátinám gratulovali s titulem "ctihodný kmete". V šestapadesáti byl člověk skutečně stařec, kmet... tvůj děda byl pravděpodobně o sto let mladší než Lincoln, narozený v úplně jiné době, kdy už nebyly hladomory a epidemie různých chorob...
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    ARGANNAH: a uplne blbej pry taky nebyl.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ERRTU: Nikdy mě to nedošlo, páč znám jenom tu druhou fotku, ale byl to krásnej kus chlapa
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    ERRTU: on trpěl depresemi a pravděpodobně měl marfanuv syndrom. Tak byl sešlý už před válkou
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    abraham lincoln v roce 1861 (bylo mu 52, zacala us obcanska valka) a o ctyri roky pozdeji v 1865 (56, valka skoncila).
    muj deda vypadal v osmdesati svezeji... valka je svine.

FRENNET
    FRENNET --- ---
    HEJSEK23: fakticky, ano mas pravdu. V tomto hraje roli ten morální aspekt.
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    SHARKIE: když mi přineseš pokaždý Merlot, tak ti to klidně šmiknu. Složitější, než když se stříhám já, to nebude.)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    KOPRETKA: No, to by som ich ale musela strihat furt, mne to rastie jak dive. :) ale je pravda, ze tie kratke si vzdy uzivam, jak sa mi kazdy den tocia inac :)
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    SHARKIE: jako prokoukla jsi!!!
    A rozhodně bych se nebála více barevně experimentovat.. jen teda to extra krátké mikádo ti sluší nejvíc, bez ohledu na barvu..
    Ale víš jak, sto lidí, sto chutí.. ♡⁠(⁠Ӧ⁠v⁠Ӧ⁠。⁠)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam