• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    JOINTER: Klient je v obou pripadech Win11, celkem zkouseno ze 4 stroju Win11 (zakladni VPN PPTP username/heslo). Z jednoho MT se pripojim, z jineho ne. Pripojeni pres GSM tez OK. Ano, asi nezbyva nez zacit s logovanim
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    HNIZDO: Ze stejneho klienta? Tedy problem neni v necem na jeho strane? Obvykle si na strane MK v drop input zapnu logovani a pak vidim jestli tam ten provoz vubec dorazil.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    JOINTER: ano, vim ze gre je protokol, vim ze ma potize s NATem, jenze treba doma mam tez mikrotik se stejnym fw, a pripojim se na tutez VPN bez problemu. nechapu to.
    porovnaval jsem nastaveni fw, poradi pravidel....
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    HNIZDO: Obvykle nekde neprojde to GRE, coz neni port (cislo protokolu je 47). Pokud je server strana na MK, tak je potreba ho povolit v inputu spolecne s tcp/1723. Pokud tedy mas input dropnuty.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    Zdar, mam problem s PPTP passthrough. Klient uvnitr, server v internetu.
    Klient se z vnitrni site nepripoji na PPTP server v internetu s chybou 628.
    FW 7.15.1
    Service ports PPTP ve fw povolen. Na mikrotiku je nakonfigurovan Wireguard, jinak standard mode router + DHCP + DNS, zadny speky.
    Zkusil jsem ve fw nastavit pravidlo chain-forward pro prot. GRE a port TCP 1723. Dokonce se tam pohybuji pakety. Nic.

NEmate s tim nekdo zkusenost? Dik...
    SPACEANGEL
    SPACEANGEL --- ---
    SPIKE411: brmlab znam, jsem obcas aktivni na jejich irc :-)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SPACEANGEL: Jo jasný, ještě se ESP8266/ESP32 občas probírá ve smart homes.
    [smart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)]
    Ale k těm "open source mobilům" mi to tak sedlo tematicky a z hlediska cílové skupiny.
    Třeba by to bavilo i někoho z
    [Brmlab hackerspace Prague]
    Popř. je tady
    [MCU - mikrokontrolery, jednocipy - programovani, bastleni]
    SPACEANGEL
    SPACEANGEL --- ---
    SPIKE411: diky, snazil jsem se hledat, i esp32 a jediny co mi naslo bylo tohle auditko :-)
    CHINOXR
    CHINOXR --- ---
    Nema nekdo tip jaky MCU vyuzit pro 3 displeje na kterym se budou zobrazovat 3 ruzny gify? utahne to ESP32S3? (mam sice par xiao C3 ale ta by to myslim neutahla)

jde mi o reseni nejmensiho odporu , jde jen o vizual pozlatko do jednoho projektu (kde mam dedikovany 3x Rpi zero s 3x supercollider)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SPACEANGEL: Možná by to zaujalo i tady
    [Open source mobile phones - PinePhone, Librem, Fairphone etc..]
    [OpenMoko, Freerunner - Svobodny mobilni telefon]
    (diskusi zaměřenou na "chytré" hodinky jsem tu nenašel)
    SPACEANGEL
    SPACEANGEL --- ---
    ahoj, pisu si svuj vlastni system pro Esp32 based hodinky LilyGo Twatch, kdyby nekho mel zajem se juknou, tak link:

CyberWatch OS | open source system for smart watch
    https://cyberwatch.cyberdeck.cz/
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ja myslim ze to l2 stejne nejlip resi l2tp/eoip v ipsecu/ikev2
    doma na publiicu strongswan, mikrotik nastavit jako roadwarrior a voila
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    SUK: nechces se podivat na Back to the Home VPN? Je to takovej wrapper nad wireguardem, pokud nemas pevnou/verejnou IP, umi ti zaridit i statickej endpoint... https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/Back+To+Home
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    SUK: Kdyz jsem si s tim pred par lety hral, tak L2TP bez enkrypce bylo na MK jednoduche na nastaveni tusim.
    Ale dneska mam Wireguard.
    SUK
    SUK --- ---
    LEXXA: Neco od UPC/Vdfn, co plne nekontroluju, ale uPnP tam funguje a narozdil od primy konfigurace (kterou mi muzou na dalku smazat?) jsem schopen uPnP ovladat skriptem (ktery uz mi bezi v cronu), tak proto :)

CHOROBA: Rychly googleni ukazalo, ze pro eoip musim patchovat kernel/buildit kernel moduly. Rad se tomu docela vyhnu, co nejvic vanilla kernel, co nejvic vanilla balicky...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    esli mas public tak si udelej ipsec+eoip
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    SUK: Doma mas co za router s tou verejnou adresou?
    Jestli taky mikrotik mas krasny use case na point to point s wireguardem a jako backup bych volil treba dial home (nebo takovy ten relay co poskytuje mikrotik)
    Jinak pokud budes delat prustrel s port forwardem na komp tak proc doprdele upnp???
    Udelej udp port forward na port ktery ty plne kontrolujes a cau hotovo
    Za me je wireguard lepsi technologie pokud jsi v prdeli nekde na louce. Celej ten protokol je navrzenej jako "udelej vse co muzes aby ses pripojil".
    SUK
    SUK --- ---
    Hola znovu, potreboval bych drobne popostrceni. Vymyslim si VPNku, situace je nasledujici:

RB5009 + LTE router a ruzna bizuterie okolo v racku na akce. A zrovna za 2 tydny bych to rad nechal na akci, kterou jen postavim a odjedu a chtel bych moznost se pripojit na dalku k nejakym zesilovacum atd. Nejsem si uplne jist routovatelnosti vsech protokolu, discovery bezi nejspis jen pres L2.

Takze idea je na maly komp bezici doma 24/7 nainstalovat OVPN/WG (komp ma archlinux, pripojeni doma ma verejnou IP a routrem/modemem se protuneluju s pomoci uPnP) a udelat nejaky TAP a probridgovat mikrotik + maly komp (tam bridge tap/eth0). Doma 192.168.0.0/24, mikrotik 192.168.1.0/24.

Otazka je: unika mi nejaka souvislost, proc by to melo nefungovat? Predpokladam, ze kdyz doma nastavim kompu 192.168.1.x, dostanu se do site s mikrotikem, je to tak?
    Zvolit spis OpenVPN nebo Wireguard?

Samozrejme, druha varianta je nechat tam i starej notebook s RDP a pres SSH -R si proste jen protunelovat RDP ...

Diky za postrceni, i kdyby bylo ze skaly :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ten decrease tx power se asi ma delat v otevrenym prostoru, kde s ety ap prekrejvaj na -30dBm, v chalupe s metrovejma zdma to klidne vykur na plno a pak se podivej na kolika db se jednotliva ap vidi...
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    HE11_KNIGHT: Capsman jsem nikdy nepouzil, i kdyz ten kamos ma 4x Mikrotik AP tak jsme to naklikali rucne samostatne.
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    JOINTER: Jen právě v CAPSMANu neze nastavit TX na jednotlivá AP, vše je řízené centrálně pro všechny stejně :/ Nebo se pletu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam